Skip to content

Whisky, která zrála mezi hvězdami: Jak chutná?

Chtěli byste ochutnat whisky, která zrála mezi hvězdami? Nejste sami. Palírna Ardbeg ze skotského ostrova Islay vyslala v roce 2011 na mezinárodní vesmírnou stanici 32 vzorků a nechala je tam nerušeně zrát po tři roky.

Předloni se vesmírná whisky vrátila domů. A výsledky jsou překvapující.

Ve sci-fi je příběh o hrdinovi, který odletí do vesmíru a setká se tam s něčím cizím, co ho změní navždy, starý jako žánr sám. Komiksové a fantastické postavy ale necháme spát, protože hlavního protagonistu zná celý svět – je jím whisky.

V roce 2011 se palírna Ardbeg na pozvání společnost NanoRacks rozhodla zúčastnit ojedinělého experimentu. Zjistit, jak mikrogravitace ovlivňuje chování terpenů neboli látek zodpovědných za chuť některých jídel a také zlatavého alkoholického nápoje, který pije půlka planety.

Z ruského kosmodromu Bajkonur se proto v říjnu toho roku na palubě rakety Sojuz vydává 32 vzorků destilátu ke hvězdám. Stejný počet je uschován v obdobných podmínkách na Zemi. Nezbývá než čekat.

1
Whiskey je běžně skladována v dřevěných barelech, kde také zraje.

Grunt chuti

Základní složkou a předpokladem jedinečné chuti každé whisky je její doba zrání a druh sudů, v kterých proces probíhá. Záleží na čase i na předchozím obsahu dubového barelu, jímž typicky může být sherry, bourbon nebo třeba portské víno.

Během zrání se alkohol pozvolna natahuje do dřeva a vypařuje, zatímco chemické složky obsažené ve stěnách sudu se pomalu mísí s destilátem uvnitř, vytvářeje unikátní aroma. Jenže dostat do vesmíru 200 litrový sud, který se ke zrání běžně využívá, je přinejmenším obtížné.

2
Pro přidání dřevěné složky se použijí speciální nádobky MixStix.

Sud ve zkumavce

Destilát proto putuje do kosmu ve speciálních ampulích, tzv. MixStix. Ty obsahují tekutinu a jemné dřevěné hobliny, které materiálem odpovídají normálnímu opálenému barelu po bourbonu z amerického bílého dubu, a jsou od sebe oddělené skleněnou pečetí.

V momentě, kdy je zlomena, dojde ke smíšení a celý proces může začít. „Zrání v sudu je nejpodstatnější částí celého procesu,“ říká doktor Bill Lumsden, vedoucí destilování a tvoření whisky ze společnosti Glenmorangie.

„Celý destilát se díky němu zjemní a nabyde chuti. Pokud byste ho vynechali, whisky by byla pálivá a ostrá.“

3
Na ISS strávily vzorky celkem 971 dní.

Hvězdný destilát

Vzorky se ze svého výletu do výšky přes 400 kilometrů, kde každý den patnáctkrát oběhnou planetu, vrací na Zemi po 971 dnech, v září 2014. Tým dr. Lumsdena je následně nechává ještě nějakou dobu dozrát, protože ví, že na testování mají jen jeden pokus a kvantita je malá.

K testům, kterých se účastní i odborníci z NASA, a degustaci se tak vesmírná pálenka dostává až v září minulého roku. Analýza se sestávala ze tří fází – plynové a kapalinové chromatografie a samotné starosvětské ochutnávky.

V plynné složce se nápoje takřka neliší, i obsah alkoholu mají téměř stejný, podrobný chemický rozbor však ukazuje značné rozdíly. Díky působení mikrogravitace se do destilátu sice uvolnilo mnohem více dřevěných částic, ale v obsahu ligninu, což je složka přímo zodpovědná za specifickou dřevitou chuť, dalece vedou vzorky pozemské.

„Je těžké cokoliv dokázat, protože vzorků je jen malé množství,“ uvažuje o věci dr. Lumsden. „Ale mikrogravitace, zdá se, zabránila účinnému nasáknutí pálenky do dřeva.“

4
Testování a projekt má na starosti destilatér dr. Bill Lumsden.

Jak vám chutná?

Největším překvapením je však ochutnávka sama. Zředěný destilát voní po kouři, černém likéru, chutná po pečeném ovoci a rašelině s dojezdem připomínajícím antiseptické hašlerky a kouř z pálené gumy. Jinými slovy, je poměrně odporný.

Lumsden se domnívá, že výsledky i tak napomohou lepšímu pochopení procesu zrání alkoholického nápoje a že chemický rozbor by se mohl užívat jako srovnávací etalon pro whisky, která dozrála špatně. Ne všechny odvážné pokusy zkrátka končí vždycky úspěchem.

Foto: whiskyadvocate.com, wikia.org, wikipedia.org, shutterstock.com, nasa.gov
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …
reklama

Nenechte si ujít další zajímavé články

Stane se z ní svobodná matka?
nasehvezdy.cz

Stane se z ní svobodná matka?

Do nového roku vkročila...
Skutečné horory, které pronásledovaly natáčení hororu
enigmaplus.cz

Skutečné horory, které...

Lidé se rádi bojí – ale samozřejmě jen v kontrolovaném...
Festival vína VOC Znojmo místo května v září
epochanacestach.cz

Festival vína VOC Znojmo místo...

Festival vína VOC Znojmo...
Pozor na mozkovou mrtvici
21stoleti.cz

Pozor na mozkovou mrtvici

Náhle vzniklý pokles koutku úst, porucha řeči,...
Přišla o dalšího životního partnera?
nasehvezdy.cz

Přišla o dalšího životního...

Představitelka potvory...
Janské lázně nabízejí postcovidovou léčbu
epochanacestach.cz

Janské lázně nabízejí...

Janské lázně, 5. května...
Překvapení staré 2500 let: Neznámý jazyk z Turecka
enigmaplus.cz

Překvapení staré 2500 let:...

Archeologické práce na nalezišti Ziyaret...
Čokoláda, která roste na stromě
epochalnisvet.cz

Čokoláda, která roste na...

Také jste někdy snili o tom, že máte...
Byli v minulosti na Zemi obři?
enigmaplus.cz

Byli v minulosti na Zemi obři?

Obři jsou zmiňováni v Bibli, ve...
Union Glashütte opět na startu ADAC Deutschland Klassik
iluxus.cz

Union Glashütte opět na...

Byla to právě technická dokumentace,...
Vztahy v době pandemie
21stoleti.cz

Vztahy v době pandemie

Více než rok trvající pandemie prověřila kvalitu...
Nadčasové stěny v obýváku
rezidenceonline.cz

Nadčasové stěny v obýváku

Vzdušný interiér patří v oblasti bytového designu k...