Domů     Vysoká škola grilování: Znáte nejčastější mýty?
Vysoká škola grilování: Znáte nejčastější mýty?
28.7.2024

Plátek co nejčerstvějšího hovězího pořádně prosolíme, zakapeme olejem, přidáme koření a necháme přes noc odležet. Na grilování si připravíme dřevo bohaté na pryskyřici. Děláte to právě takhle? Tak to jste možná podlehli některému z četných mýtů o barbecue!

Milujete chuť propečeného masa, hermelínu čerstvě sundaného z grilu nebo třeba zeleniny pomalu upravené nad žhavým uhlím? Přečtěte si, zdali při přípravě těchto lahůdek neděláte některou z častých a zažitých chyb.

Škodí grilování škodí zdraví?

Největší hrozba má jméno karcinogeny. Pokud milujete maso upravené až do černa, o zdravém životním stylu nemůže být ani řeč. Maso připálené na uhel skutečně může při časté konzumaci podpořit bujení rakovinotvorných zárodků. Ovšem pozor!

V pořádku není ani odkapávající tuk, který se uškvaří na uhlících a poté vám kouř z něj znovu stoupá do připravovaného masa.

Jak vypadá grilování v mnoha domácnostech? Pár hodin před „akcí“ se pořádně tučné maso naloží do té nejlevnější marinády ze supermarketu. Co na tom, že je plná chemických dochucovadel a barviv.

Pak se maso jednoduše položí na mřížku grilu, a až si dostatečně popovídáme s příbuznými a známými, sundáme ho včetně začernalých hran. Tomuto mýtu musíme dát za pravdu. Ale jen z části. Barbecue lze totiž zorganizovat i bez větších zdravotních rizik.

Dejte přednost zelenině – samozřejmě ne upečené do černa – a třeba jemně upravené rybě s bylinkami a mořskou solí. Ani steak, nepatří-li na váš jídelníček příliš často, nemusí uškodit. Jen si pohlídejte, aby se nepřipálil. Čas hraje velkou roli.

Mohlo by se totiž stát, že maso budete podávat naopak moc brzy. V takovém případě by žár ještě nezahubil možné mikroorganismy. Maso nakrájené na tenčí plátky proto nechte na grilu alespoň 10 minut.

To, že vysoký žár likviduje nebezpečí z vaší večeře, ještě neznamená, že bakterie nezůstaly na obracečce. Na syrové maso proto použijte jinou, případně ji umyjte.

Maso musí být vždy co nejčerstvější. Nebo ne?

Že musí být každé maso na gril úplně čerstvé, nejlépe z právě zabitého kusu zvířete, a co nejlibovější? I to je jen další pověra.

Za příklad může posloužit hovězí maso, které by naopak mělo být úměrně prorostlé tukem a vyzrálé, tedy staré alespoň deset dní od porážky skotu, lépe však více. Při výběru masa sáhněte po tom křehčím, z míst, které zvíře příliš nezatěžuje.

Máte-li chuť na vepřové, nejlepší je krkovice, z kuřecího se grilovací oblibě těší stehýnka. Prsa totiž bývají sušší. Vidíte zrovna v supermarketu slevy na maso, ale grilování s přáteli má být až za 14 dní?

Leckoho možná napadne jednoduché řešení – strčit maso mrazničky! Na to ale raději zapomeňte. Rozmrazené maso není na grilování vhodné.

Například hovězí maso by mělo být staré alespoň 10 dní od porážky. Foto: Pixabay
Například hovězí maso by mělo být staré alespoň 10 dní od porážky. Foto: Pixabay

Máme pořádně osolit marinádu?

Málokdo si dokáže představit chutné maso bez osolení. Aby sůl pronikla i do hloubky a chuťové buňky si ji po grilování mohly vychutnat, prosolí většina lidí maso předem či sůl poměrně logicky přidá do marinády. Sůl má však schopnost maso dehydrovat.

Nepodléhejte proto mýtu, že je dobré „flákotu“ na gril prosolit minimálně den dopředu. Zdá se vám maso tužší? Může to být i příliš brzkým prosolením, chybí v něm voda. Maso proto solte až před začátkem grilování.

Jaké je kouzlo správné marinády? Foto: Pixabay
Jaké je kouzlo správné marinády? Foto: Pixabay

Musí být správný steak výborně propečený?

Jak poznat, kdy je steak hotový? Těžko. Stupňů „hotovosti“ máme totiž hned několik a i profesionál si někdy bere na pomoc speciální teploměr. Neplatí, že steak musí být za každou cenu propečený do křupava.

Pokud je steak „rare“, bude zvenčí jen světle hnědý a uvnitř stále jemně červený. Na grilu ho nechte pět až sedm minut z každé strany. Ideální teplota uvnitř masa by se měla pohybovat v rozmezí 70–75 stupňů Celsia, což ale bez teploměru nezjistíte.

Zlatou střední cestou je „medium“, který pečeme z každé strany sedm až devět minut. Úplným opakem je „well done“. Tomu patří na grilu devět až jedenáct minut slávy. Jaký stupeň se vám zrovna peče na grilu, poznáte i oblíbeným otestováním prstem.

Pokud do masa jemně píchnete prstem a ono nemění tvar, je již well done. Pokud se stále vrací do původní polohy, je ještě rare.

Je pro grilování nejvhodnější tvrdé dřevo?

Většina masa si žádá pomalejší přípravu. Uhlíky by měly jemně žhnout, ale pokrývat by je měla vrstvička popela. To se netýká snad jen tenoučkých párků masa a také na tenko naporcovaných ryb, u kterých je lepší vyšší žár.

Nepleťme si ho ale s flambováním na přímém plamenu. Důležitá je volba materiálu, na kterém grilujete. I zde se můžete setkat s nejedním omylem. Buk, dub nebo jabloň. To jsou tři nejvíce doporučovaná dřeva pro potřeby grilování. Proč?

Právě tyhle díky své tvrdosti pomalu hoří a nezamořují nám maso kouřem. Nepodléhejte mýtu, že pryskyřice je vhodná pro gril, protože dobře hoří. Právě naopak, pryskyřicová dřeva raději nechte v lese.

Hoří velmi rychle a dokonce dokážou praskat tak usilovně, že kolem grilu budete pod přímou palbou uhlíků! Naopak například třešeň či jalovec doporučují gurmáni. Jemný nádech mohou tato dřeva zanechat i na masu.

A bonus na pánev: Co si dají vegani?

Klasiku v podobě řízku můžete toto léto zkusit i jinak, a to jako neotřelou alternativu: květákový řízek s batáty a zeleninou. Veganská varianta klasického řízku je lehká, svěží a pro teplé letní dny jako dělaná, navíc je i zdrojem vlákniny a bílkovin.

Nasládlá chuť opékaných batát s křupavým řízkem nabízí skvělé propojení. Toto jídlo potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale díky tomu, že je recept hotový za 35 minut, budete mít více času pro sebe či svou rodinu.

Budete potřebovat balení Garden Gourmet Květákový řízek, 300 g sladkých brambor, 150 g zelených fazolek, 150 g brokolice, 50 g zelených sójových fazolí (edamame), nebo zeleného hrášku, 100 g špiček zeleného chřestu, lžičku sušeného oregana, dvě lžičky olivového oleje a sůl a pepř.

Nemusíte být ani vegan, aby vám také zachutnal. Foto: Garden Gourmet
Nemusíte být ani vegan, aby vám také zachutnal. Foto: Garden Gourmet

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Následně si do hrnce dejte vodu, do které přidejte špetku soli, poté ji přiveďte k varu.

Mezitím si umyjte a očistěte připravenou zeleninu – brokolici rovnoměrně nakrájejte na růžičky, očistěte si zelené fazolky, z chřestových natí odkrojte konce (cca 1 cm) a na závěr si připravte edamame, případně zelený hrášek.

V hrnci si postupně uvařte každou zeleninu zvlášť. Až ji budete mít uvařenou, vložte ji do dostatečně velké misky a následně ji dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Batáty si nejprve oloupejte a najemno nakrájejte.

Nakrájené batáty vložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte je olejem a dochuťte solí, pepřem a oreganem.

Vložte plech s batáty do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud batáty nebudou opečené dozlatova a nebudou propečené skrz na skrz. Na pánvi s troškou oleje si připravte Květákový řízek. Postupujte dle informací na obalu tak, aby byl dozlatova opečený a křupavý.

Foto: Pixabay a Garden Gourmet
Související články
Lifestyle
Liratura, psací stroj, nápad a flaška: Proč umělci tak často sahali po alkoholu?
Čtenáři je zbožňují způsobem, jaký dnes znají jen hvězdy pop music. Ovlivní dějiny literatury. A uchlastají se k smrti. Protože po flašce sahají stejně často jako po čistém listu papíru. Většinou věří tomu, že jim alkohol pomáhá a na jeho vlnách připlouvají nápady. Lékaři však tvrdí: „Domněnka, že alkohol poskytuje spisovatelům rozlet, je jen iluze. […]
Lifestyle
Dentální nit: Od kdy ji používáme?
Touha mít čistý chrup je instinktivní záležitost. Už archeologické nálezy dokazují, že se naši dávní předkové zbavují nečistot mezi zuby pomocí tenkých špičatých větviček i dalších nástrojů. Dnes máme větší komfort: k odstranění jídla a plaku z obtížně dostupných míst používáme dentální nit. A tu svou mají i opice! O tom, že bez dentální nitě […]
Lifestyle
Ingredience budoucnosti? Mravenci umí nahradit chuť masa!
Talíř plný mravenců. Nepříliš lákavá představa, která evokuje leda tak nepodařený piknik. Jenže s rostoucí potřebou udržitelného rozvoje, hledáním nových surovin i nových chutí je tohle možná naše budoucnost. Takže dobrou chuť. Pojídání hmyzu není ve světě ničím neobvyklým. V současné době jej konzumují minimálně dvě miliardy lidí a jde o běžnou součást jídelníčku v mnoha koutech světa. […]
Lifestyle
Konec pohádky Diany a Charlese: Rytíř na bílém koni zjevně neexistuje
Princ a princezna jako z pohádky. „Z jejího pohledu to byla láska – myslela si, že ji doslova pohltí, že se pro ni stane se rytířem na bílém koni, vším, co vždycky chtěla,“ uvádí britská spisovatelka Wendy Holdenová o vztahu princezny Diany a Charlese. Jenže zanedlouho se ukáže, že o idylku jde jenom navenek. Princezna Diana […]
reklama
věda a technika
Strašák jménem fentanyl: Dobrý sluha ale velice zlý pán
Začíná se potit a být neklidný. Zničehonic jeho tělo paralyzuje bolest, a tak natáhne ruku pro prášky. Ty mu muka pomohou zmírnit, jenže za jakou cenu. O pár týdnů později už tablety baští jako bonbony. Závislost vyhrála. Jméno získává na základě zkráceniny složitého chemického názvu. Fentanyl dnes platí za symbol drogově závislých, přičemž původně sloužil […]
Tvar vesmíru: Může ovlivnit, jak vesmír zanikne!
Zdá se, že vesmír je nekonečný prostor. Ale může mít nějaký tvar? Může. A není to zanedbatelná věc, protože právě od jeho podoby se podle vědců budou odvíjet další osudy kosmu včetně způsobu jeho zániku. Zjistěte, k čemu astrofyzikové došli a co se podle nich jednoho dne stane s vesmírem. Jaké jsou vyhlídky? Vesmír pravděpodobně […]
Zakázané knihy: Keplerův spis nesměl nikdo číst dlouhých 200 let
Představte si, že půjdete do knihovny, Nepřivítá vás tam klimatizované prostředí a blikající obrazovky počítačů, na kterých si elektronicky objednáte, na co si vzpomenete Atmosféra bude ponurá. Mnich, kterého o knihu požádáte, se zamračí a nedůvěřivě si vás prohlédne. Fikce? V 16. století realita. Chcete totiž zakázanou knihu a moc vám nepomůže ani to, že […]
Proč Kryštof Kolumbus špatně spočítal obvod Země?
I mistr tesař se utne. Splést se mohou i ti nejslavnější objevitelé. Výjimkou není ani Kryštof Kolumbus. Určitě z dějepisu víte, že v roce 1492 objevil Ameriku. Jeho plavba ale nebyla jednoduchá. Spletl se. Kdyby ale znal pravdu o tom, jak daleko jeho původní cil – Indie je, sebevražednou cestu by nepodnikl. Před výpravou Kryštof Kolumbus (1451‒1506) […]
reklama
věda a technika
Virtuální lízátko: Jak vyrobit chuť bez chuti?
Soutěžící v televizním pořadu připraví třeba exotickou masovou směs. Na talíři to vypadá tak lákavě… Taky se vám sbíhají sliny? Proč nejde alespoň ochutnat? Už brzy to nebude žádný problém! V čem zatím virtuální realita trochu pokulhává za tou opravdovou? Nezahrnuje plně všech pět základních lidských smyslů, pohlcuje nás hlavně prostřednictvím zraku a sluchu. Neznamená […]
Dokázali starověcí Číňané vytvořit vrty sršící oheň?
Ve starověku patří sůl k velkým vzácnostem. Rozhodně si s ní nemůžete dovolit plýtvat, protože patří k cenným surovinám. Někde se s ní dokonce platí. Má téměř cenu zlata jako ve známé pohádce. Možná si neumíte představit, jak obtížně se sůl tehdy získávala. V Číně odpařováním vody ze solných jezer. Jde o zdlouhavý a náročný proces s malou efektivitou. Proto čínský […]
Průmyslová výstava ve Veltrusích roku 1754: Stánkaři museli vystačit se svojí výmluvností
Zámecký park ve středočeských Veltrusích je plný stánků. Výrobci a účastníci výstavy v jedné osobě se u stolů se svým zbožím naparují jako kohouti. Za chvíli prý má dorazit panovnice a všichni na ni chtějí udělat ten nejlepší dojem. Evropou se v 18. století začíná šířit průmyslová revoluce. Manufaktury rostou jako houby po dešti a noví podnikatelé […]
První průmyslová výstava v Čechách: Seriózní expozice, nebo pouhý bazar?
V některých pramenech se píše, že se první průmyslová výstava na světě konala v roce 1754 v Čechách. Určitě vám vrtá hlavou otázka, jestli výstavě, která tehdy proběhla v parku veltruského zámku, můžeme opravdu připsat světové prvenství. Jak to tedy je? Účelem průmyslových veletrhů, které se v Evropě ve 2. polovině 18. století začínají pořádat, je hlavně získat odbyt […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz