„Jez pravidelně pětkrát denně.“ Tuhle radu jste již určitě slyšeli. Jenže pracovní tempo tento rytmus často znemožňuje. Někdy si sotva stihnete zajít na oběd, natož abyste stihli dopolední a odpolední svačinu. I proto vás večer může bolet hlava.
Zásada jíst několikrát denně menší porce funguje kromě hubnutí i jako prevence bolestí hlavy. Vynechání jídla a následné hladovění totiž přináší pokles hladiny cukru v krvi. Mozek tak nemá co spalovat a brání se formou bolesti.
![Během dne se odbývat a večer se pořádně najíst? Tím svou hlavu zcela jistě nepotěšíte. Foto: Creative Commons, Edal Anton Lefterov, CC BY-SA 3.0.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/08/1024px-fast-food-in-yambol-768x576.jpg)
Víno a sýry si odpusťte
Když se Jana s Martinem vzbudili ráno po večírku, oběma nesnesitelně třeštila hlava. Není divu, když si na včerejším alkoholovém dýchánku dopřávali piva i vína co hrdlo ráčí.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
O tom, že přemíra alkoholu patří mezi nejvýznamnější spouštěče bolestí hlavy, není vůbec třeba diskutovat. Jenže na jakém principu vlastně mechanismus odstartování bolesti funguje?
Jak pivo, tak víno obsahují látky tyramin a fenyletylamin, které u citlivých lidí mohou přivodit bolest. Právě tyramin je startovacím mechanismem migrény a kromě piva a zejména červeného vína ho najdeme třeba ve zralých plísňových sýrech.