Skip to content
reklama

Smrt číhá v lese

Staré přísloví praví, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. S trochou nadsázky je to pravda. Představujeme deset zástupců hub, které se konzumovat opravdu nedoporučuje.

Foto: Pixabay

Muchomůrka zelená

Za vůbec tu nejjedovatější houbu v Evropě a Severní Americe je považována muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Z čísel, která se uvádí ve světových analýzách, vyplývá, že tato houba má na svědomí až 90 % smrtelných otrav z hub.

Jako smrtelná dávka se uvádí 50 g houby za syrova, čili jedna plodnice. Velice zrádné na celé houbě je, že přeživší se víceméně shodli na tom, že chutná výtečně. Obsahuje především peptidické alkaloidy – amanotoxiny a falotoxiny.

Muchomůrka tygrovaná

Přestože muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina) má na svědomí zřejmě nejvyšší počet otrav, přesto jen malý počet končí smrtí „jedlíka“. Smrtelné jsou výjimečně, pouze po požití velkého množství. Účinky jedu připomínají stav opilosti.

Tato houba se nejvíce zaměňuje za jedlou muchomůrku růžovku (Amanita rubescens), nazývanou lidově masák.

blank
Foto: Pixabay

Muchomůrka červená

„Pohádková“ muchomůrka červená (Amanita muscaria) sice patří mezi jedovaté houby, ke smrtelné otravě však dochází vskutku výjimečně. Při požití dochází k halucinacím a nevolnostem, při pravidelném užívání mohou nastat trvalé zdravotní následky.

Ucháč obecný

Jistým způsobem problematickou houbou je ucháč obecný (Gyromitra esculenta). Dlouho byl masově konzumován, dokonce byl v našich zemích i tržní houbou. Dnes víme, že ucháč za syrova obsahuje jedy, ale jejich množství se liší u každé plodnice.

blank
Foto: Pixabay

Čepičatka jehličnanová

Houba, obsahující jedy peptidických alkaloidů – amanotoxiny, se nazývá čepičatka jehličnanová (Galerina marginata). Jedná se o smrtelně jedovatou houbu se stejnými toxiny, jako má muchomůrka zelená, pouze v nižších koncentracích.

Smrtelná dávka odpovídá zhruba 13 plodnicím.

Závojenka jarní

Podobně jako celá řada dalších druhů závojenek je i závojenka jarní (Entoloma vernum) prudce jedovatá. Způsobuje silné průjmy, vedoucí k dehydrataci organismu. Vědcům však nejsou známy toxiny, které otravu způsobují.

Závojenka olovová

Závojenka olovová (Entoloma sinuatum) patří mezi prudce jedovaté houby. Za několik hodin po jídle způsobuje silné zvracení a průjmy, které trvají i několik dní. Průběh otravy vede k vysílení postiženého a ve vzácných případech může otrava skončit i smrtí.

blank
Foto: Pixabay

Pavučinec plyšový

Houba často nazývaná jako „plyšák“ se jmenuje pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus) a patří mezi nejzákeřnější houby vůbec. Velice dlouhou dobu si totiž lidé nespojovali zdravotní obtíže s konzumací houby, jelikož se příznaky otravy objevovaly hodně pozdě.

Smrtelná dávka je udávána jako 30-100 g syrové houby, pokud by však dotyčný přežil, bude mít trvalé následky. Jedovatá látka je pyridinový alkaloid orellanin.

Vláknice začervenalá

Ačkoliv tato houba není v našich krajích příliš známá, o to nebezpečnější může vláknice začervenalá (Inocybe erubescens) být. Hlavní jedovatou sloučeninou je alkaloid muskarin. Příznaky otravy se objevují brzy po požití pokrmu, nejpozději do 2 hodin.

Smrtelná dávka vláknice pro člověka je 40 až 50 g. Protijedem muskarinu je alkaloid atropin.

blank
Foto: Pixabay

Čechratka podvinutá

Dříve byla čechratka podvinutá (Paxillus involutus) považována za jedlou, zlom však způsobilo několik otrav po jejím pozření. Vědcům se však dodnes nepodařilo najít žádné toxické látky, které by mohly způsobovat otravu.

Pro mykology tak tato houba zůstává záhadou.

Foto: Úvodní foto: Pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz

Kapr pečený v alobalu

Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava...
Jdou si Lašková s Perkausovou stále drsně po krku?
nasehvezdy.cz

Jdou si Lašková s Perkausovou...

Od momentu, kdy GABRIELA...
Za tajemstvím Pražského hradu: Chrání ho energie vrcholku Žiži?
enigmaplus.cz

Za tajemstvím Pražského hradu:...

Je to nejvýznamnější český hrad a jedno z nejstarších...
Městská romantika pro dva
rezidenceonline.cz

Městská romantika pro dva

Citlivá a architektonicky dotažená do detailu je...
VESELOKOPECKÝ VODNÍ MLÝN OPĚT V PROVOZU.
epochanacestach.cz

VESELOKOPECKÝ VODNÍ MLÝN...

Po celý víkend 10. a 11. června mohou návštěvníci...
Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…
21stoleti.cz

Turistou v universu: Nový...

Psal se 11. červenec 2021, když se...
Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení námořníci, místní lupiči i popravení nacisté
enigmaplus.cz

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení...

Milovníci záhad ve městě Oděsa často míří...
Když jíte „tak trochu jinak“
panidomu.cz

Když jíte „tak trochu jinak“

Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské,...
Lambora-Rychlíková: Proč lásku stále zatloukají?
nasehvezdy.cz

Lambora-Rychlíková: Proč...

Je to s nimi jako na...
Některá rodinná tajemství by se neměla prozradit
skutecnepribehy.cz

Některá rodinná tajemství by...

Ani ve snu by mě nenapadlo, že by můj táta...
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
epochalnisvet.cz

Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné:...

Případ, který je přes 120 let starý, ale stále se...
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
iluxus.cz

Alcron Restaurant nově...

Alcron Restaurant je novou hvězdou pražské...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha