Zlato. Surovina, po které lidé prahnou už od nepaměti. A ačkoliv je zlatá horečka minulostí, rýžování zlata nezemřelo Naopak, je stále oblíbenější.
Správná řeka, pánev a šikovné ruce. Jen tyto tři předpoklady stačí k tomu, abyste mohli rýžovat zlato z vodních toků. A ačkoliv zlatá horečka už je dávno pryč, na rýžování se rozhodně nezapomnělo.
V naší zemi má přitom rýžování dlouhou historii. Zlato z řek získávali už Keltové, kteří z něj vyráběli mince a šperky. Rýžování probíhalo hlavně na Otavě. Ostatně Keltové jí i proto říkali Atava – Bohatá řeka.
Jak je to s rýžováním dnes? Existují nejrůznější fóra a spolky, ve kterých se sdružují amatérští i profesionální zlatokopové a příznivci rýžování zlata. Pro některé je to pouze koníček, pro jiné drobný přivýdělek. Jen pár lidí je schopno se tím živit.
Patří mezi ně například Velšan Vincent Thurkettle. Muž, který jezdí po světě, dny tráví u zlatonosných řek a vydělává si na živobytí. Když má dobrý den, dokáže narýžovat zlato v přepočtu za asi šest tisíc korun…