Podzim je obdobím, kdy naše imunita dostává opravdu zabrat. Jaké potraviny by nám rozhodně neměly chybět v jídelníčku, pokud chceme podpořit náš imunitní systém?
Antioxidanty – neviditelní hrdinové
Antioxidanty pomáhají buňkám bojovat proti volným radikálům, které oslabují imunitní systém. Jedním z nejznámějších antioxidantů je vitamin C, který chrání buňky před oxidativním stresem a podporuje produkci bílých krvinek.
Pravidelná konzumace vitaminu C může zkrátit dobu nachlazení. Najdeme ho v citrusových plodech, paprikách, brokolici či špenátu.
Vitamin D – klíčový pro podporu imunity
Vitamin D je klíčový pro podporu imunitního systému. Lidé s dostatečnou hladinou vitaminu D mají nižší riziko respiračních infekcí, jako je chřipka či zápal plic.
Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření, ale také některé potraviny, například losos, makrela, vaječné žloutky nebo potraviny, které jsou o vitamin D obohacené – mléko, cereálie a rostlinné nápoje.
Probiotika pro zdraví střev
Zdraví střev a imunitní systém jsou úzce propojené. Probiotika, přátelské bakterie, podporují imunitní funkce tím, že zlepšují zdraví střevní bariéry a podporují produkci imunitních buněk.
Pravidelná konzumace probiotik může snížit výskyt respiračních infekcí a podpořit celkovou obranyschopnost těla. Najdeme je ve fermentovaných potravinách jako je jogurt, kefír, kysané zelí anebo velmi populární kombucha.
Zinek – ochranný štít proti infekcím
„Mnoho lidí s přicházejícím podzimem a zimou utíká do lékárny a kupuje řadu doplňků stravy, aby se vyhnulo onemocnění.
Některé suplementy určitě mají význam, nicméně spousta důležitých živin, které naší imunitu podpoří, je schovaná v běžných potravinách,” říká nutriční terapeutka FitKitchen, Karolína Beranová s tím, že zvolené potraviny vždy přizpůsobují ročnímu období.
Příkladem může být spolu s výše jmenovanými i zinek. Ten je nezbytný pro správnou funkci imunitních buněk a chrání tělo před infekcemi. Posiluje sliznice dýchacího traktu, což zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím.
V tomto období byste měli zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na zinek, jako jsou dýňová semínka, čočka, červené maso, ryby nebo ořechy.