Domů     Proč je fast food nezdravý?
Proč je fast food nezdravý?
24.11.2018

O jídle už toho byla napsána spousta. Internet se jen hemží zaručenými radami, jak zhubnout, a více či méně šílenými dietami. Člověk tak občas může mít pocit, že nejlepší by nejspíš bylo zemřít hlady. Proč je vlastně rychlé občerstvení tak zatracované? Opravdu je fast food takové zlo? 

Všechny potraviny, které obsahují jen prázdné kalorie a málo tělu prospěšných látek, se souhrnně označují jako junk food (nezdravé potraviny).

Tento termín se poprvé objevil v 50. letech minulého století a zahrnuje především bílé pečivo, sladkosti, slazené nápoje, průmyslově zpracované potraviny a fast food, tedy většinu rychlého občerstvení. Proč bychom se těmto jídlům vlastně měli vyhýbat?

Nezdravé jídlo a tloustnutí

Hlavním problémem nezdravých potravin je, že obsahují příliš mnoho energie a velmi málo vitaminů, minerálů, vlákniny a kvalitních bílkovin. Když člověk přijímá více energie, než jí vydá, vede to k tloustnutí.

Obezita je narůstajícím problémem, aktuálně jí trpí asi 30 % světové populace. Nejhorší na tom je, že to platí o 120 milionech dětí, protože ty napodobují stravovací návyky svých rodičů.

Nadváha spolu s nedostatkem pohybu (sedavé zaměstnání, hraní počítačových her) s sebou nese zvýšené riziko rozvoje civilizačních chorob (cukrovka, nemoci srdce, rakovina, deprese a další).

Zdraví na posledním místě

Někdy se těmto chorobám říká nemoci z blahobytu, protože postihují především obyvatele západních zemí a úzce souvisejí s moderním městským stylem života. Významně se na tom podílí právě nevhodná strava s vysokým podílem živočišných tuků, soli a cukrů.

Nejhorší na celé situaci je, že člověk může trpět nadváhou, až obezitou, ale jeho tělo je přitom ve skutečnosti podvyživené. Nevhodné potraviny navíc vyvolávají chuť na další junk food, jsou návykové.

Milované rychlé občerstvení

Myslíte si, že je fast food výdobytkem moderní doby? Není! Archeologické nálezy totiž dokládají, že se potraviny určené k okamžité konzumaci vyskytovaly už u nejstarších kultur ve Středozemí, na Blízkém i Dálném východě, hlavně ve městech.

Moderní pojetí se rozvinulo před druhou světovou válkou v Kalifornii. Bratři McDonaldovi byli unaveni z věčného mytí nádobí, a tak vymysleli menu bez příborů i talířů, které zvládnou rychle připravit i nekvalifikovaní kuchaři.

Do jídla ve fast foodu se připadává velké množství soli.
Do jídla ve fast foodu se připadává velké množství soli.

Proč je fast food nezdravý?

Kdo by neměl rád pizzu, hamburgery, hranolky, smažený sýr či párek v rohlíku? Utěšujete se při jejich konzumaci tím, že hranolky jsou z brambor a na pizze je omáčka z rajčat?

Pak vězte, že nezdravost těchto jídel spočívá v daleko horších příčinách než jen v tom, že neobsahují zeleninu. Hlavním problémem je smažení, vysoký obsah soli a cukrů, a především velmi nízká kvalita surovin, ze kterých jsou tyto pokrmy připravovány.

Kvalitní maso? Ani omylem!

Žijete v představě, že hamburger obsahuje kvalitní bílkovinu z masa krav, spásajících zelenou travičku? Tak to vás musíme zklamat, maso pochází z velkochovů, kde žije na malé ploše velký počet agresivních a vystresovaných zvířat.

Pro zvýšení objemu produkce je jejich strava obohacena o nejrůznější vitaminové doplňky, antibiotika, a dokonce i hormony!

Dobrou zprávou je alespoň to, že po mediální kampani známého britského kuchaře Jamieho Olivera v roce 2011, přestaly řetězce rychlého občerstvení do svých hamburgerů přidávat „růžový sliz“.

Růžový sliz a drůbeží separát

O co se jedná? Jde o tučné odřezky, které zbudou po odřezání kvalitního hovězího masa z kostí. Ty jsou zahřáty v centrifuze, čímž se z nich odstraní tuk. Pak je tato směs vystavena hydroxidu amonnému, který v ní usmrtí bakterie, a ochucena aditivy.

U nás však zřejmě růžový sliz používán nebyl. Zato se hojně využívá tzv. drůbeží separát, strojově oddělené maso od kostí, který slouží jako základ pro výrobu párků, měkkých salámů, paštik či kuřecích nuget. Je levnější než maso, na výrobcích však musí být vyznačen.

Do hamburgrů se přidává strojově oddělené maso, které je levnější než maso.
Do hamburgrů se přidává strojově oddělené maso, které je levnější než maso.

Dozlatova usmažené

Problémová je také úprava masa a hranolků smažením či fritováním. Zvyšují kalorickou hodnotu pokrmů a dochází při nich k přepalování tuků, které ničí cévy a může vést až ke vzniku nádorů.

Zejména při smažení produktů z brambor se mohou uvolňovat rakovinotvorné látky glycidamid a akrylamid. To platí nejen pro hranolky, ale i pro chipsy. Sporná může být i kvalita olejů, použitých ke smažení.

Vůně z laboratoře

Další smutnou skutečností je, že vůně, která vás při příchodu do fast foodu udeří do nosu a vyvolá chuť na pokrmy v něm nabízené, není přirozená, ale vyrobená v laboratoři. Je libo vůni grilovaného masa nebo na loji smažených hranolek? Není problém!

Ostatně, chuť a vůně másla se přidávají i do margarínů nebo do popcornu. Čich je pro nás totiž při hodnocení chuti jídla velmi důležitý.

Vypečené houstičky

Bílé pečivo je na černé listině hned z několika důvodů. To dobré z obilného zrna je ukryto ve slupce a klíčku, které jsou ovšem při výrobě bílé mouky odstraňovány. Na rozdíl od celozrnné mouky se však z jednoho kila mouky bílé připraví více pečiva.

Obsahuje také lepek, který je v současné době zatracovaný. Vyhýbat by se mu měly osoby trpící celiakií, jinak to není třeba, stačí místo velkého množství pečivo konzumovat obiloviny v jejich přirozené formě. Housky, rohlíky či těsto na pizzu obsahují také velkém množství sůl a cukr.

Není cukr jako cukr

Bez cukru neboli glukózy by nemohl fungovat náš mozek ani červené krvinky, je pro ně hlavním nositelem energie. Ovšem zdroje cukru mohou být různé. Ideální jsou celozrnné těstoviny a pečivo, rýže parboiled, obiloviny a brambory.

My ho bohužel nejčastěji přijímáme ve formě řepného či třtinového cukru ve slazených nápojích, bílém pečivu, oplatkách či jiných cukrovinkách. Denně bychom ho neměli zkonzumovat více než 60 g (asi 15 kostek), za rok do 20 kg.

Průměrný Čech ho ale spotřebuje 38 kg ročně. Nadbytek cukru ve stravě vede k obezitě, zubním kazům a cukrovce.

Největším nebezpečím je skrytý cukr ve slazených nápojích nebo v pečivu.
Největším nebezpečím je skrytý cukr ve slazených nápojích nebo v pečivu.

Sůl nad zlato?

Pokrmy rychlého občerstvení obsahují mnoho soli. Její nadbytek vede k vysokému krevnímu tlaku, otokům, osteoporóze (odvápnění kostí) či žaludečním vředům. Zcela bez soli to ale také nejde. Klasická kuchyňská sůl se skládá ze sodíku a chloru.

Zejména sodík je důležitý při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku potřebné k trávení. Zabraňuje dehydrataci, svalovým křečím i tvorbě ledvinových kamenů.

Optimální dávka soli je u dospělých 450–2000 mg za den, jeden hamburger jí však obsahuje 1300 mg.

Vitamine, zmiz

Hitem poslední doby jsou průmyslově vysoce zpracované potraviny, tzv. convenience potraviny. Patří mezi ně balené pečivo s dlouhou trvanlivostí, sladké a čokoládové tyčinky, chipsy, ale také instantní polévky či zmražená hotová jídla.

Výhodou těchto pochutin je jejich snadná dostupnost a jednoduchá příprava, navíc vám v mrazáku opravdu dlouho vydrží. Totéž platí třeba o konzervách. Jenže convenience potraviny zároveň obsahují velké množství tzv.

přídatných látek (aditiv), soli i cukru a žádné vitaminy. Jejich konzumace je nadto spojena se zvýšeným rizikem rakoviny.

Sbohem a šáteček?

Chtělo by se říci, že bez junk food bude náš život lepší, zdravější. To sice ano, ale tak přísní k sobě být nemusíte.

Pokud se obvykle stravujete zdravě, jíte hodně lokální zeleniny a ovoce, pijete převážně vodu a pravidelně sportujete, neublíží vám, pokud si jednou za čas nějakou nezdravou pochutinu dopřejete – podle hesla všeho s mírou.

Navíc v nabídce většiny řetězců rychlého občerstvení už lze nalézt i zdravé potraviny.

Pokud se člověk stravuje zdravě, může si dovolit si fast food občas dopřát.
Pokud se člověk stravuje zdravě, může si dovolit si fast food občas dopřát.

Rychlé občerstvení zdravě

Některé fast foody rozšířily svoji nabídku o zdravější wrapy, saláty, nabízejí i čerstvé ovoce a šťávy z něj. Alternativou může být i domácí příprava těchto pochutin z prvotřídních surovin.

Pokud si necháte v řeznictví namlít kvalitní hovězí maso a doma si z něj uděláte kvalitní hamburger, který vložíte do celozrnné housky, nelze proti tomu nic namítat. Stejně jako s domácí pizzou s omáčkou z čerstvých rajčat.

Možná vás to dokonce vyjde levněji než ve fast foodu. Zdravější to bude každopádně, a to je hlavní. Zdraví totiž máme jen jedno a jídlo je jedna z nejdůležitějších věcí, která ho ovlivňuje.

Foto: Shutterstock.com
Související články
Zajímavosti
Velký úspěch československého hokeje před osudovou tragédií
Triumf, který předcházel tragédii, patřil k vrcholům československého hokeje. Navzdory letecké havárii v listopadu 1948, při níž zahynulo šest reprezentantů, se tým rychle vzpamatoval a o necelý rok později na mistrovství světa ve Stockholmu porazil ve finále domácí Švédy 3:0. Vítězství z hokejistů učinilo národní hrdiny, netušili však, že místo dalšího zlata je čeká pohroma, […]
Zajímavosti
5 rekordních porodů: Devaterčata spotřebují 100 plenek denně!
Lékaři podávají další maličké novorozeně. Během 20 minutového císařského řezu jich z 25leté Halimy vyndají neuvěřitelných 9! Sono jich přitom zachytí „pouhých“ 7. Novopečená maminka je právem vyděšená: „Jak se o ně jen postarám?“   13 měsíců v nemocnici Když v létě 2021 opouští singapurskou nemocnici maličká Jü Süan, jde o zázrak. Děvčátko potřebuje stále pomoc […]
Zajímavosti
Hračky od pravěku po antiku: Jak si hrály děti před tisíci lety
Hračky jsou součástí lidského života už po tisíce let. Z jednoduchých domácích výrobků se postupně proměnily v propracované předměty starověkých kultur. Vyprávějí příběh dětství v minulosti – o hrách, učení i napodobování světa dospělých. Pravěk: první „hračky“ z kamene a kostí Archeologické nálezy naznačují, že už hominidé před více než 2 miliony lety vyráběli jednoduché […]
Zajímavosti
Po stopách holubů: Nejhojnějšího ptáka na Zeměkouli lidé již vyhubili
Až 30 procent zemského povrchu pokrývá led a rozsáhlé ledovcové splazy ovládají i Šumavu, Krkonoše či Hrubý Jeseník. Pokud by se někdo náhodou hodlal plavit severními moři, byl by bez šance. Jsou jedním velkým ledovým zrcadlem. Svět se zatím loučí s mastodonty, šavlozubými tygry, mamuty i neandrtálci. To je pleistocén. Právě v něm, před 1,7 miliony let, […]
reklama
věda a technika
Tajemství stavby pyramid: Jak zvedali ohromné kamenné bloky do výšky?
Přemýšlíte, jak stavitelé starověkého Egypta dokázali zvednout ohromné kamenné bloky do desítek metrů výšky při budování pyramid? Odpověď není úplně jednoduchá a dodnes je předmětem debat vědců, inženýrů i archeologů. Existuje totiž několik konkurujících teorií, které vycházejí z dochovaných pramenů, nálezů a moderních modelů a žádná z nich není definitivní. Přesto teorie podávají fascinující obraz […]
Termiti: Malí stavitelé s velkou minulostí
Termiti bývají často zaměňováni za mravence, ve skutečnosti však patří k jedné z nejzajímavějších skupin sociálního hmyzu. Jejich historie sahá téměř 100 milionů let do minulosti. Výzkumy navíc ukazují, že jejich nejbližšími příbuznými nejsou mravenci, ale švábi, což je pro mnoho lidí překvapivé zjištění. Tato příbuznost se projevuje v jejich genetice i ve stavbě těla, […]
Vynálezce mobilního telefonu inspiruje komiks!
Do kanceláře výzkumného ústavu Bell Laboratories se dovolá muž z konkurenční firmy. „Ahoj Joeli. Víš, odkud volám? Z přenosného telefonu. To koukáš, co?“ Ale na druhé straně se nikdo neozývá. Že by pokus nevyšel? „Slyšíš mě?“ Teprve tehdy se ozve odkašlání. Mlčení není způsobeno technickou chybou, jen šokem. V druhé polovině 19. století získává lidstvo nový vynález. Jmenuje […]
Kočka rybářská: Téměř nikdy neodchází s prázdnou!
Nevelká, nenápadná, tichá. Taková je kočka rybářská, která si žije svým prostým životem okolo vody na jihu Asie. Své drápky nikdy zcela nezasouvá a jediné, co ji zajímá, je lov ryb. Přesto je trnem v oku místním lidem a jejich útoky se podílejí na tom, že je toto úchvatné zvíře mezi ohroženými druhy. Zatímco lidský […]
záhady a tajemství
Mohli existovat? Mýty o jednorožcích a Kyklopích
Příběhy o bájných tvorech se objevují ve všech kulturách už od nejstarších dob. Jednorožci, symboly čistoty a magie, i děsiví Kyklopové představující hrubou sílu a strach fascinují lidstvo dodnes. Odborníci z různých oborů se dlouhodobě snaží odhalit, co se za těmito mýty skutečně skrývá. Jsou legendární bytosti pouhou fantazií, nebo mají reálné kořeny? Jednorožec: Od […]
Ztraceni v zeleni: Neúspěšné hledání tajemného města „Z“
Touha objevit ztracené město v Amazonii se u britského dobrodruha Percyho Fawcetta mění doslova v posedlost. Věří, že v srdci amazonského pralesa se skrývá dávná civilizace a právě on se stane tím, kdo ji pro svět objeví a užije si za to svůj díl slávy. Podle úlomků keramiky, starých map i vyprávění domorodců je Percy […]
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho […]
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatnila zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz