Zelený čaj bývá vnímán jako nápoj, který lidskému zdraví téměř dokonale prospívá. Ale i zde platí, že všeho moc škodí.
Zelený čaj obsahuje řadu prospěšných látek. Zlepšuje i trávení, zmírňuje žaludeční obtíže a působí blahodárně na centrální nervovou soustavu.
Ne každému však musí pití zeleného čaje dělat a priori dobře, když ho někdo vypije větší množství najednou, může pocítit i žaludeční nevolnost.
A pokud se ho zkonzumuje skutečně příliš, trpí především ledviny a játra. K tomuto zjištění dospěl americký vědec Chung Yang z univerzity v New Jersey.
Ten říká, že látky, které zelený čaj obsahuje, zejména pak polyfenoly, sice působí v menších dávkách blahodárně, ale jejich přílišné množství v organismu může způsobit i pěknou neplechu.
Yang varuje zejména před potravinovými doplňky, které vznikly na bázi zeleného čaje, protože právě v nich lze nalézt zvýšenou koncentraci polyfenolů.
Zelenému čaji se připisuje řada zdravotních účinků, z nichž mnohé dosud nebyly vědecky potvrzeny.
Sem mímo jiné patří údajná zastavení některých neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba a také prevence nádorových onemocnění.