To, že se pivo u nás těší velké oblibě, nemusíme zdůrazňovat. Jít na „jedno“, anebo spíše dvě, je tradicí již od nepaměti.
Skvělá osvěžující chuť z piva udělala jeden z nejpopulárnějších nápojů po celém světě – jen u nás se jej ročně vypije přes 143 litrů na hlavu.
Zapřisáhlí pivaři si však kromě chuti cení i jeho blahodárné účinky na naše zdraví. A věda jim dává za pravdu. Tady je sedm ověřených důvodů, proč bychom si čas od času měli dopřát pěkně orosený půllitr.
1. Srdce vám poděkuje
Pozitivní účinky na srdce si často spojujeme s červeným vínem, ale ani pivo nezůstává pozadu. Jedno denně nás ochrání před kardiovaskulárními onemocněními. Riziko srdečního infarktu se pitím piva snižuje až o 42 procent.
Obzvláště prospěšná by pak měla být tmavá piva. Ta dokážou zatočit i s nezdravým cholesterolem, který ucpává žíly a je jedním z hlavních příčin srdečních selhání.
2. Vyhnete se cukrovce
Studie, kterou provedli vědci v Nizozemsku na více než 38 000 mužích, ukázala, že ti, kteří si čas od času dopřáli pivo, měli mnohem nižší výskyt druhého typu cukrovky. To se týkalo především lidí, kteří alkohol konzumovali třikrát až čtyřikrát týdně.
Důležitá zde ale byla střídmost. Aby mělo pivo pozitivní účinky, nesměla dávka překročit šest piv za týden.
3. Už žádné ledvinové kameny
Ledvinové kameny dokážou pěkně potrápit. I tady ale funguje pivo jako skvělá prevence. Snižuje totiž riziko tvorby ledvinových kamenů až o 40 procent. O tom, proč tomu tak je, lékaři stále spekulují.
Jedni z nich vidí největší přínos jednoduše v tom, že po pivu se častěji chodí na záchod. Zvýšený příjem tekutin pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů. Dalším důvodem může být i chmel obsažený v pivu.
Ten zpomaluje uvolňování vápníku z kostí, který je jedním z hlavních příčin tohoto bolestivého onemocnění.
4. Vitaminová bomba
Výživoví experti se často shodují, že pivo je spíše jídlo než nápoj. Ne nadarmo se mu tak říká tekutý chléb. Proto bychom měli pití piva omezit při jakýchkoli dietách.
V malých dávkách je ale pro naše těla pivo prospěšné – obsahuje velké množství proteinů, vlákniny a vitaminu B, a to dokonce více než víno. Tomu se vyrovná i v antioxidantech, které jsou v něm obsaženy díky ječmenu a chmelu.
5. Lépe vám to myslí
Mezi další zdravotní benefity patří i to, že některé látky dokážou ochránit mozek před nemocemi. To potvrzují i američtí vědci z univerzity v Chicagu.
Ti, kteří si čas od času dali pivo, měli o 23 procent nižší pravděpodobnost, že u nich propukne alzheimer nebo stařecká demence. To je zapříčiněno i tím, že pivo přirozeně zvyšuje hladinu tzv. „dobrého“ cholesterolu.
Ten pomáhá zachovat průtok krve, a tím pádem i okysličení mozku. Jedna nebo dvě desítky mohou zvýšit i naši bystrost. Alkohol v malém množství pomáhá najít neobvyklá řešení a vede k větší flexibilitě.
6. Zdravější zuby a pevnější kosti
Jedním z nečekaných přínosů pravidelného pití piva je i zářivější úsměv. Pivo bojuje proti bakteriím v našich ústech, které způsobují kaz nebo zánět dásní. Látky v něm obsažené zpomalují jejich růst. Pivo působí blahodárně i na kosti.
Ty jsou u lidí, kteří jej pijí, až o 4,5 procenta hustší než u abstinentů. Zde ale hraje důležitou roli dávkování – v přílišné opilosti jsou naše kosti křehčí a náchylnější ke zlomeninám.
7. Prodloužíte si život
Kdo z nás by nechtěl žít déle? Podle vědců z univerzity v Texasu stačí jednoduchý recept – čas od času si dopřát pár piv. Samozřejmě v menším množství, víkendové opíjení se do němoty délku života naopak snižuje.
Kromě snižování hladiny cholesterolu nebo zmíněného pozitivního účinku na naše srdce je totiž pití piva i sociální záležitostí. Lidé, kteří se svými přáteli pijí pivo nebo vyjdou ven, jsou obecně šťastnější.
Společenský život je totiž také jedním z faktorů dlouhého a spokojeného života. Nezapomínejte ale, že všeho s mírou!