Skip to content
reklama
reklama

Na přemyslovském dvoře se peklo dvacet druhů chleba

Český král Přemysl Otakar II. se zakousne do šťavnaté pečínky, až mu odstříkne tuk. Jeho neteř se vdává a on jí vystrojil bohatou veselku, jak se na českého panovníka patří. Na jídle a pití rozhodně nešetří a sám si dobře pochutná.

Královská kuchyně v době vlády českého krále Přemysla Otakara II. (kolem 1233–1278) rozhodně netrpí nouzí. Nejvyššími účetními položkami na jejím soupisu jsou zpravidla výdaje na chleba, maso a víno, tři nejdůležitější součásti středověkého jídelníčku v našich zemích.

Český král Přemysl Otakar II. má rád dobré jídlo. Své neteři dokonce financuje bohatou svatební hostinu.
Český král Přemysl Otakar II. má rád dobré jídlo. Své neteři dokonce financuje bohatou svatební hostinu.

Správné propečení a kůrčička je základ

Například historik Pavel Žídek (1413–1471) se o tehdejší době zmiňuje, „že chléb jest rozličný a dobře dvacaterý.“ Přemyslova první manželka Markéta Babenberská (1204/1205–1266) má na dvoře svého chlebária, sluhu, který se stará jenom o nákup mouky, pečení a výdej chleba.

Dobrý a správně propečený chleba s kůrčičkou je základ.

Bohaté hostiny na panovnických dvorech mívaly několik chodů.
Bohaté hostiny na panovnických dvorech mívaly několik chodů.

Med nejlépe konzervuje maso

Stejně jako se peče dvacet druhů chleba, i maso se upravuje různě, vařením, pečením nebo sušením. Dochucuje se solí a medem, hodně se používá koření, například kopr a kmín. Zvláštní význam má med, který umožňuje výborné konzervování masa po delší dobu.

Tehdy totiž neměli jinou možnost uchovávání potravin než uložení ve sklepích. Proto se potraviny rychle kazily.

Manželka českého panovníka Markéta Babenberská má sluhu, který má na starosti všechno, co souvisí s pečením chleba.
Manželka českého panovníka Markéta Babenberská má sluhu, který má na starosti všechno, co souvisí s pečením chleba.

Víno se dostane na všechny

Oblíbenými pokrmy se i na královské tabuli stávají sladké a slané kaše. Panovník Přemysl Otakar II. si dobré jídlo neodepře, například 5. října 1264 nechá na svatbu své neteře Kunhuty Braniborské s Bélou, synem uherského krále Bély IV., doručit nejenom drůbež, ale také hodně zvěřiny.

Vína prý nechá přivést tolik, že by klidně vystačilo pro obyvatele obou zemí (Čech i Uher) na několik dní. Hlavní ale je, že to všechno platí ze své kapsy.

Foto: wikimedia.org, werewolf-the-return.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
Pozoruhodný svět vyder
21stoleti.cz

Pozoruhodný svět vyder

Je známo, že polovodní savci jsou velmi...
Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Ušijte si originální bytové doplňky a dekorace
panidomu.cz

Ušijte si originální bytové...

Originální kousky, které si ušijete sami, dodají...
Daniela chce od Ondřeje jediné… Mít společné děťátko!
nasehvezdy.cz

Daniela chce od Ondřeje jediné…...

Vztah moderátorky...
Neumí se o nic postarat a je líná
skutecnepribehy.cz

Neumí se o nic postarat a je...

Vždy jsem si myslela o své...
Narazil belgický plukovník na obřího krále hadů?
enigmaplus.cz

Narazil belgický plukovník na...

Belgický plukovník Remy van Lierde (1915–1990) patří...
Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
Anglická čarodějnice Peggy Gronach: Měnila se v krvelačné monstrum?
enigmaplus.cz

Anglická čarodějnice Peggy...

Dlouhou dobu se jí daří unikat před svými...