Skip to content

Mezníky v jídle: Jak na destilaci alkoholu?

Opravdové stoly si od 9. do 15. století může dovolit jenom velmi bohatá šlechta. U nižších vrstev jsou běžné dřevěné desky usazené na kozách. Většina jídel jako maso, chléb nebo ovoce jsou na společných mísách. Jenom na kaši a polévku má každý svoji misku. Na začátku středověku se moc nepoužívají ani talíře.

Evropané také dlouhou dobu sladí medem. Třtinový cuk se objevuje teprve kolem roku 1000 v Benátkách, nejbohatším přístavu tehdejší doby. Přivážejí ho sem arabští obchodníci z Alexandrie a cukr se tu rafinuje. Na sklonku středověku (v roce 1473) je rafinace cukru i na benátském seznamu 143 umění a řemesel.

Skutečné stoly a posezení u nich jsou dlouho výsadou hlavně šlechty na jejích sídlech.

Omamný nápoj
Slovo alkohol pochází z arabského „Al kehal“. Arabští lékaři seznamují Evropany s tímto omamným nápojem. Jeho prvními výrobci se stávají alchymisté, kteří v polovině 12. století zkoušejí v Itálii destilaci vína, které zahřívají nad plamenem. Používají k tomu stejné zařízení, se kterým vyrábějí růžový olej a parfémy.

Jako sladidlo Evropané dlouho používají med. Třtinový cukr se na starý kontinent dostane až později.

Americké novinky
Cesta mořeplavce Kryštofa Kolumba (1451 – 1506) neznamená pro Evropu jenom objev Nového světa, ale i dosud zcela neznámé potraviny: kakao, vanilku, papriku, kukuřici, dýni… Ty se postupně stávají součástí evropské kuchyně. Třeba kukuřice získává oblibu hlavně ve Francii a Itálii.

Kryštof Kolumbus nejenom, že objeví úplně nový kontinent, ale přiveze z něj také řadu neznámých plodin.

 

pexels,.com, pxhere.com, pixabay.com, wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …