Skip to content
reklama

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Párek bez hořčice si většina z nás nedokáže představit. Ta ale navzdory rozšířené představě není moderní výmysl a také nepochází ze zámoří. Pochutnávají si na ní už ve starověku v Asii i v Evropě. Ale ještě předtím se hořčičná semena používají i jako léčebný prostředek.

Různé druhy hořčice se vyrábějí ze semen rostlin stejnojmenného rodu, příbuzné třeba s brokolicí nebo kedlubnou. Aby se uvolnila a rozvinula jejich chuť, musí být rozdrcená nebo namletá. Pak se smíchají s tekutinou, tedy třeba vodou, octem nebo vínem, a kořením, aby se vytvořila roztíratelná pasta.

A zanedlouho už ji stačí jen naložit na talíř nebo do misky!

Na začátku výroby je rozemleté hořčičné semínko.(Foto: Rainer Zenz / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 3.0)

Starověké experimenty

O této rostlině se můžeme dočíst už v dávných indických spisech okolo roku 3000 před naším letopočtem. Předpokládá se, že je to jedna z prvních domestikovaných plodin a nejdříve se užívá také jako léčebný prostředek, například na křeče, bolesti svalů, revmatismus anebo při uštknutí hadem.

Kromě Indie najde ve starověku uplatnění i v Egyptě nebo Číně. Rovněž v antickém Římě si hořčice získá své příznivce, kteří pomletá semínka míchají s hroznovým moštem a ve finále se jejich produkt zřejmě příliš neliší od pikantní hořčice, kterou známe dnes.

Římané jsou pravděpodobně první, kdo experimentuje s přípravou hořčičné pasty pro gastronomické účely. Recept na hořčici se objevuje v římské kuchařce z přelomu 4. a 5. století a nabádá k tomu, aby se k rozemletým semenům přidal pepř, kmín, libeček, koriandr i dalších bylinky a také med, ocet a olej.

Původně je tato pasta myšlena jako glazura pro pečeného kance.

blank
Hořčice je dobrým zdrojem pylu i nektaru. Hořčičný med se vzdáleně podobá řepkovému.(Foto: Navneet / Pixabay)

Lahůdka pro aristokraty

Z Říma se návod na výrobu hořčičné pasty dostane do Evropy a v 10. století mniši z benediktinského opatství Saint-Germain-des-Prés v Paříži začínají s vlastní produkcí. Město Dijon se krátce nato stane uznávaným centrem výroby této speciality a její popularita je doložena písemnými zprávami o hostech, kteří v roce 1336 spořádají 320 litrů hořčičného krému během jediné slavnostní hostiny zdejšího vévody.

Rané použití hořčice jako koření je doloženo i v Anglii a sice v roce 1390 v knize The Forme of Cury, kterou napsali mistři kuchaři krále Richarda II. (1367-1400). Vodou navlhčená směs z rozdrcených semen, smíchaných s moukou a skořicí, se zformuje do malých kuliček a ty se po vysušení opět smíchají s octem nebo vínem, aby se vytvořila hořčičná pasta.

Použití hořčice jako dochucovadla pro hot dogy má premiéru v USA na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904, kdy je žlutá hořčičná pasta představena Američanům svým francouzským výrobcem.

blank
Párek v rohlíku s hořčicí si Američané poprvé vychutnali v roce 1904.(Foto: Hansuan Fabregas / Pixabay)

Dobrá česká plnotučná

Nejznámějšími a nejpoužívanějšími hořčicemi u nás jsou plnotučná, kremžská a dijonská. Plnotučná obsazuje v oblíbenosti první příčku, její hladká konzistence a příjemně pálivá chuť ji k tomu předurčuje.

Ostatně, je také českým originálem! Kremžská hořčice je původem z rakouského města Kremže (Krems an der Donau), kde vznikla zhruba před 500 lety. Specifický vzhled i chuť jí dodávají nahrubo mletá semena hořčice černé.

Silná hořčice s názvem dijonská pochází z francouzského Dijonu a na rozdíl od plnotučné a kremžské hořčice se nevyrábí ze semen hořčice seté, ale ze semen příbuzné rostliny brukve sítinové. I když si dnes rádi doplníme jídlo touto pikantní pochoutkou, v širším měřítku se hořčice v českých zemích začala používat až od konce 19. století.

Foto: Pixabay, commons.wikimedia.org Titulka (Foto: Csaba Nagy / Pixabay)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hroutí se Tereze Brodské celý svět?
nasehvezdy.cz

Hroutí se Tereze Brodské...

Všechno v posledních...
Léčivé koření pro vaše zdraví
panidomu.cz

Léčivé koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Umělé zlato Německa: Co objevil vědec Miethe?
enigmaplus.cz

Umělé zlato Německa: Co...

Úžasný objev profesora Mietheho! Využije Německo umělé...
Miluje Patrasová víc alkohol, nebo svou rodinu?
nasehvezdy.cz

Miluje Patrasová víc...

O herečku Dagmar...
Město Úštěk má mnohé co nabídnout
epochanacestach.cz

Město Úštěk má mnohé co...

Úštěk leží na Litoměřicku,...
blank
epochalnisvet.cz

Jednou z nejluxusnějších nemovitostí Dubaje...
Záhadný sériový vrah Zodiac: Byla jeho identita konečně odhalena?
enigmaplus.cz

Záhadný sériový vrah Zodiac:...

Nepolapitelný Zodiac řádí na konci šedesátých a...
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz

Zeleninový kuskus s krevetami

Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky...
Oslavte Velikonoce v hotelu The Mozart Prague
iluxus.cz

Oslavte Velikonoce v hotelu...

Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi...
Můj syn zkrátka neumí jít zlatou střední cestou
skutecnepribehy.cz

Můj syn zkrátka neumí jít...

Náš Honza se nejprve utápěl v alkoholu....
(Ne)přítel nikotin: Úleva při prvním vdechnutí
21stoleti.cz

(Ne)přítel nikotin: Úleva při...

Pro kuřáka jde o obyčejnou a rutinní činnost – jedno...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha