Skip to content
reklama

Legenda jménem Negroni: Stojí na první příčce míchaných drinků!

Znáte ho? Ikonický nápoj rudé barvy s nezaměnitelnou hořko-sladkou chutí, symbol vášně a dobrodružství, jehož historie sahá až do roku 1919. Koktejl Negroni podle žebříčku top magazínu Drinks International zdolal pomyslný Olymp míchaných nápojů a stal se nejoblíbenějším drinkem světa roku 2021!

Legend o vzniku tohoto koktejlu je mnoho. Ta nejznámější připisuje jeho autorství Camillo Luigi Manfredo Maria Negronimu, florentskému hraběti, dobrodruhovi z divokého západu a znalci New Yorských barů, tehdejší Mekky světových koktejlů.

Po návratu do rodné Itálie prý v roce 1919 požádal Fosca Scarselliho, barmana v kavárně Casoni, aby mu do jeho oblíbeného Americana místo sody přimíchal v té době populární gin. A tak se podle legendy zrodil silný koktejl s unikátní chutí a sytě červenou barvou, který prý ráda pila i Audrey Hepburn nebo Ernesto Hemingway, a který inspiroval řadu spisovatelů, básníků i filmařů.

Vznik Negroni halí dodnes tajemství. Jisté je jen to, že se v žebříčku za loňský rok nyní umístí na prvním místě! Foto: UnSplash

Kdepak soda, dejte tam gin!

Negroni vychází z klasického koktejlu Americano, ale sodu nahrazuje ginem. Jeho příprava je snadná, je však třeba zachovat správné poměry. Nízkou sklenici naplníme ledem. Na led nejdříve nalijeme gin, pak přidáme červený vermut, a nakonec srdce koktejlu, legendární, nezaměnitelné Campari.

Všechny ingredience důkladně promícháme lžičkou a můžeme podávat. Promíchat můžeme samozřejmě i v míchací sklenici a pak jen přecedíme na led. Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče. Na zdraví!

Ingredience

1 díl (3 cl) Campari

1 díl (3 cl) vermutu Cinzano Rosso

1 díl (3 cl) ginu

Pokud rádi experimentujete, zkuste nahradit gin jinou ingrediencí podle vaší fantazie. Představivosti se meze nekladou!

blank
Hnutí Slow Food založil Carlo Petrini v Itálii jako protiklad fast foodu. Cílem hnutí je naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury” Fast Food. Hnutí prosazuje místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňuje na dávno zapomenuté recepty. Foto: Pixabay

Negroni Week pro dobrou věc: Slow Food

Originální recepturu i variance na špičkový koktejl Negroni si hosté budou moci vychutnat během jubilejního desátého ročníku Negroni Week od 12. do 18. září i u nás. Výtěžek z akce půjde jako každoročně na dobrou věc, letos podpoří mezinárodní organizaci Slow Food se zaměřením na férovost a udržitelnost v oblasti produkce potravin i v gastronomii a podporu komunitní a lokální produkce.

Zástupci celosvětové barmanské komunity navíc budou na popud Campari představovat hostům variace Negroni. Barmani navíc do svého originálního „signature drinku“ zakomponují „slow food“ ingredience a hostům tak nabídnou něco opravdu speciálního.

Několik večerů se ve vybraných podnicích hosté seznámí s rituálem „Bartender Handshake“, který dosud znali pouze členové barmanské komunity, a současně budou mít možnost přispět na prospěšnou věc.

Co je to Bartender Handshake?

Jde o tradiční rituál, kdy barman svému oblíbenému hostu nabídne při návštěvě nějakou specialitu na účet podniku. Příjemné gesto, které vyjadřuje radost ze setkávání a buduje přátelský vztah založený na důvěře a společných zážitcích, vždy zlepší den a uvolní atmosféru.

Špičkový barman Milan Zaleš se podělí o vlastní tipy. Během týdne Negroni Week bude v barech nejoblíbenější koktejl představovat také známý barman Milan Zaleš, který má kontě celou řadu ocenění z mezinárodních soutěží.

Popovídat si s ním můžete o barmanském životě a určitě se podělí o tipy na míchání skvělých drinků.

Foto: UnSplash, Pixabay, negroniweek.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Stubby chytal zvědy za zadek
epochalnisvet.cz

Stubby chytal zvědy za zadek

„To přece nejde! Sem psi nesmějí!“ rozčílí se recepční...
PRU58 má zahrádku
iluxus.cz

PRU58 má zahrádku

Vyhlášená holešovická restaurace PRU58 je klenotem...
Když očí pálí
panidomu.cz

Když očí pálí

Pálení v očích sice zdraví neohrožuje, zato...
Tajemství reflexní terapie: Odrážejí chodidla náš zdravotní stav?
enigmaplus.cz

Tajemství reflexní terapie:...

Reflexní terapie vychází z přesvědčení,...
Podvedla Berenika manžela s milencem?
nasehvezdy.cz

Podvedla Berenika manžela s...

Krásná BERENIKA...
Dokáže Tatiana Dyková uhlídat manžela?
nasehvezdy.cz

Dokáže Tatiana Dyková...

Mít za manžela idol ženských...
Pistáciový dort
tisicereceptu.cz

Pistáciový dort

Dobrota na neděli či na oslavu Suroviny 85 g hrubě mletých...
Zájem o Wow signál nepolevuje. Víme už, odkud přišel?
enigmaplus.cz

Zájem o Wow signál nepolevuje....

  Americký projekt SETI, jehož hlavním...
Bez ducha ve mně jsem jen poloviční člověk
skutecnepribehy.cz

Bez ducha ve mně jsem jen...

S nešťastným duchem jsem žila řadu let....
Dechberoucí udržitelná rezidence ve svahu
rezidenceonline.cz

Dechberoucí udržitelná...

To, co bylo původně plánováno jako...
Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo
21stoleti.cz

Léčba viru podobného HIV u...

Virus HIV způsobuje u lidí onemocnění AIDS...
Liberecký kraj dětem: Tipy na dva výlety
epochanacestach.cz

Liberecký kraj dětem: Tipy...

K příjemným procházkám svádí Mravenčí stezka v...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha