Znáte ho?
Ikonický nápoj rudé barvy s nezaměnitelnou hořko-sladkou chutí, symbol vášně a dobrodružství, jehož historie sahá až do roku 1919. Koktejl Negroni podle žebříčku top magazínu Drinks International zdolal pomyslný Olymp míchaných nápojů a stal se nejoblíbenějším drinkem světa roku 2021!
Legend o vzniku tohoto koktejlu je mnoho. Ta nejznámější připisuje jeho autorství Camillo Luigi Manfredo Maria Negronimu, florentskému hraběti, dobrodruhovi z divokého západu a znalci New Yorských barů, tehdejší Mekky světových koktejlů.
Po návratu do rodné Itálie prý v roce 1919 požádal Fosca Scarselliho, barmana v kavárně Casoni, aby mu do jeho oblíbeného Americana místo sody přimíchal v té době populární gin.
A tak se podle legendy zrodil silný koktejl s unikátní chutí a sytě červenou barvou, který prý ráda pila i Audrey Hepburn nebo Ernesto Hemingway, a který inspiroval řadu spisovatelů, básníků i filmařů.
Kdepak soda, dejte tam gin!
Negroni vychází z klasického koktejlu Americano, ale sodu nahrazuje ginem. Jeho příprava je snadná, je však třeba zachovat správné poměry. Nízkou sklenici naplníme ledem.
Na led nejdříve nalijeme gin, pak přidáme červený vermut, a nakonec srdce koktejlu, legendární, nezaměnitelné Campari. Všechny ingredience důkladně promícháme lžičkou a můžeme podávat. Promíchat můžeme samozřejmě i v míchací sklenici a pak jen přecedíme na led.
Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče. Na zdraví!
Ingredience
1 díl (3 cl) Campari
1 díl (3 cl) vermutu Cinzano Rosso
1 díl (3 cl) ginu
Pokud rádi experimentujete, zkuste nahradit gin jinou ingrediencí podle vaší fantazie. Představivosti se meze nekladou!
Negroni Week pro dobrou věc: Slow Food
Originální recepturu i variance na špičkový koktejl Negroni si hosté budou moci vychutnat během jubilejního desátého ročníku Negroni Week od 12. do 18. září i u nás.
Výtěžek z akce půjde jako každoročně na dobrou věc, letos podpoří mezinárodní organizaci Slow Food se zaměřením na férovost a udržitelnost v oblasti produkce potravin i v gastronomii a podporu komunitní a lokální produkce.
Zástupci celosvětové barmanské komunity navíc budou na popud Campari představovat hostům variace Negroni. Barmani navíc do svého originálního „signature drinku“ zakomponují „slow food“ ingredience a hostům tak nabídnou něco opravdu speciálního.
Několik večerů se ve vybraných podnicích hosté seznámí s rituálem „Bartender Handshake“, který dosud znali pouze členové barmanské komunity, a současně budou mít možnost přispět na prospěšnou věc.
Co je to Bartender Handshake?
Jde o tradiční rituál, kdy barman svému oblíbenému hostu nabídne při návštěvě nějakou specialitu na účet podniku.
Příjemné gesto, které vyjadřuje radost ze setkávání a buduje přátelský vztah založený na důvěře a společných zážitcích, vždy zlepší den a uvolní atmosféru.
Špičkový barman Milan Zaleš se podělí o vlastní tipy. Během týdne Negroni Week bude v barech nejoblíbenější koktejl představovat také známý barman Milan Zaleš, který má kontě celou řadu ocenění z mezinárodních soutěží.
Popovídat si s ním můžete o barmanském životě a určitě se podělí o tipy na míchání skvělých drinků.