S rostoucí populací na planetě roste i množství jídla, které lidstvo spotřebuje. Problém s uživením by ovšem v budoucnu mohly vyřešit některé druhy hmyzu, například švábi.
Kvůli nebezpečí nedostatku jídla hledají vědci alternativy k současným potravinám. A stále častěji se ukazuje, že by klíčem mohly být potraviny z hmyzu. Ostatně v řadě zemí světa je hmyz na talířích zcela běžný.
Například v Mexiku je na třetí příčce hned za hovězím a fazolemi. Hmyz má vysoký obsah bílkovin i některých dalších živin a jeho chov je oproti jiným živočišným druhům relativně nenáročný.
Je libo švába?
Chroustová polévka, pečené kobylky či pražení červi na slano či na sladko. Nedávné studie dokonce ukázaly, že využít lze i další produkty z hmyzí říše. Například mléko jednoho specifického druhu švábů obsahuje čtyřikrát více živin než to kravské.
V současnosti se s hmyzem u nás setkáme zpravidla jen na food festivalech. Možná nás ale čekají doby, kdy i v naší kultuře bude jeho pojídání zcela běžné.