Šípky jsou pro nás samozřejmost, ale jeřabiny? Ty většina lidí považuje jen za ozdobu či krmivo pro ptáky. Přitom mají vlastnosti podobné šípkům.
Ačkoliv se traduje, že některé druhy jsou nejedlé, mnoho zdrojů uvádí, že všechny druhy jsou jedlé, jen je třeba je tepelně upravit. Dnes se podíváme na to, co se o těchto podzimních pokladech dozvěděla moderní věda.
Jeřabiny a jejich zdravotní benefity
Jeřabiny se podobají šípkům nejen svým vzhledem, ale také obsahem vitaminů a živin. Obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, karoteny, organické kyseliny, třísloviny a pektiny. Díky tomu posilují imunitu, pomáhají při nachlazení a zlepšují trávení.

Také mají protizánětlivé účinky, a proto se používají při zánětech močových cest a ledvin. Podobně jako šípky, i jeřabiny mají příznivý vliv na pružnost cév, a proto se doporučují lidem, kteří trpí křečovými žilami nebo hemoroidy.
Přírodní léčba a kulinářské využití
Jeřabiny se využívají v lidovém léčitelství už po staletí. Dříve se z nich připravovaly čaje, které pomáhaly při nachlazení a horečce. Dnes se z nich vyrábí džusy, sirupy, marmelády nebo alkoholické nápoje. Skvěle chutnají v kombinaci s jiným ovocem.
Pro skladování se doporučuje je usušit nebo zavařit. Mnoho lidí je používá také jako dekoraci.

Zajímavost:
I když se traduje, že některé druhy jeřabin jsou jedovaté, podle mnohých zdrojů jsou jedlé všechny druhy, jen je třeba je tepelně upravit. Některé jsou ale ke konzumaci vhodnější než jiné. Jeřáby jsou rod keřů a stromů z čeledi růžovité.