Domů     Extrémní gastronomie: Talíře, na kterých to žije
Extrémní gastronomie: Talíře, na kterých to žije
12.4.2022

Pokud má někdo pocit, že uvařit humra zaživa je vrcholem extrémní kuchyně, pak ho další řádky vyvedou z omylu a předloží mu na talíř pochoutky mnohem extrémnější.

Před časem vzbudil ohlas článek o korejském národním jídle San-nakdži. Korejci však nejsou jediní, kdo si pochutnávají na jídle, které je víc než jen čerstvé. Tady jsou další příklady extrémní gastronomie.

Ricci di Mare: Vylovit, otevřít a sníst

Co: mořský ježek

Kde: Itálie

Je to jednoduché a ve Francii, Španělsku, ale především v Itálii, a to zejména v přímořských oblastech velmi oblíbené jídlo.

Jdete do vody, nasbíráte si mořské ježky, hned na břehu jim speciálním otvírákem, nebo nůžkami odstřihnete vršky, opatrně vylijete tekutinu a dáte se do jídla.

Někdo ježka vyjídá malou lžičkou, ti co mají rádi adrenalin, nedbají ostrých ostnů, kterými je ježek vyzbrojen a vybírají vnitřek rovnou jazykem. Netřeba podotýkat, že ježek je přitom stále naživu.

To, co všem tak chutná jsou úzké srpečky oranžového masa a jikry přichycené k jedné straně ježka, a na každé italské pláži, může vidět celé rodiny z igelitkami plnými nasbíraných ježků.

Mohou se samozřejmě koupit v konzervě, mohou se vařené přidávat do těstovin nebo rizota, ale každý Ital vám řekne: „Jen tak a hned po vytažení z vody. To je ten nejlepší způsob jak jíst ježky.

Maximálně tak s chlebem a vínem.“ V některých oblastech Itálie je ježek tak oblíbenou pochoutkou, že musely být vydány zvláštní předpisy, které omezují lov, nebo spíše sběr, ježků na období přibližně od listopadu do března povolují maximálně 50 kusů na osobu.

Mořský ježek je připraven. Teď stačí jen lžíce. (Marco Busdraghi, CC BY 3.0, commons.wikimedia)
Mořský ježek je připraven. Teď stačí jen lžíce. (Marco Busdraghi, CC BY 3.0, commons.wikimedia)

Odori Ebi: Tančící krevetky

Co: krevetky

Kde: Japonsko, Čína

Zdá se, že pojídání syrového masa a někdy dokonce ještě živého zvířete není v Asii nic neobvyklého. Také další kulinářská specialita totiž pochází z oblasti Japonska, Číny a okolí.

Jde o velmi mladé krevety (Pandalus borealis nebo Marsupenaeus japonicus), které se servírují živé. Někdy se máčí v saké nebo jiném alkoholu, někdy se servírují v alkoholu již naložené, to aby byly omámené, neprchaly z talíře a lépe se jedly.

Přesto se musí připravovat velmi rychle, aby byly živé i v okamžiku konzumace. Kuchař jim v podstatě jen těsně předtím, než se zakousnete, odloupne krunýř a někdy odstraní hlavu.

V okamžiku, kdy se snažíte sousto rozkousat, zbytek těla ještě mrská ocáskem a nožkama. V japonských restauracích je Odori Ebi poměrně drahou pochoutkou, protože, protože k tomu, aby aby se mohla jíst živá, musí být kuchař velmi rychlý a obratný.

I v tomto případě však může být jídlo zdravotním rizikem. Krevetka vás sice neudusí jako chobotnička, ale při konzumaci tepelně neupravených měkkýšů se lze nakazit parazitickým infekčním onemocněním – paragonimií.

Jídlo, které zírá z talíře, jak ho jíte. (GastroyPolitica, CC BY 2.0, commons.wikimedia)
Jídlo, které zírá z talíře, jak ho jíte. (GastroyPolitica, CC BY 2.0, commons.wikimedia)

Ikizukuri: živá a nakrájená

Co: ryba

Kde: Japonsko

Pokud hledáte opravdu extrémní formu sašimi, jste u cíle. Tohle jídlo opravdu není pro útlocitné. Ti ostatní si při příchodu do restaurace v akváriu vyberou rybu, kterou si chtějí dát. Kuchař ji vyloví a připraví.

Musí to být mistr svého oboru, který má za sebou léta tréninku a studia, protože dokáže rybu částečně vykuchat a naporcovat na tenké plátky, aniž by ji přitom zabil.

Poté nakrájené plátky naskládá zpět na původní místo tak, aby ryba vypadala jako předtím a ještě živou ji servíruje hostům na obložené míse.

Zatímco je pojídána může sledovat jedlíky, lapat po dechu, reagovat na dotyky pohyby ploutví, a navíc je maso naporcováno tak, aby jedlíci při nabírání soust viděli její tlukoucí srdce, které stále pumpuje krev do těla.

Jedno je jisté, pokud hledáte čerstvou kuchyni, čerstvější už nejspíš nenajdete.

Japonský kuchař dokáže rybu vykuchat a nakrájet, aniž by ji přitom usmrtil. (CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org)
Japonský kuchař dokáže rybu vykuchat a nakrájet, aniž by ji přitom usmrtil. (CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org)

Jing Jang Ju: živá a usmažená

Co: ryba

Kde: Čína

Pokud máte pocit, že dál už se zajít nedá, ještě jste neochutnali Jing Jang Ju, což je podle popisu ryba mrtvá i živá současně.

Kuchař ji připravuje tak, že ji nejprve opatrně zbaví šupin, částečně vykuchá, poté zabalí hlavu do mokré utěrky a zbytek těla prudce osmaží v hluboké pánvi plné vroucího oleje.

„Klíčem je rychlost,“ říká restauratér Wang, jehož podnik měl tuto specialitu na jídelním lístku. Takto usmažená ryba, většinou kapr, stále žije a je servírována se sladkou a kyselou omáčkou.

Vše musí být provedeno rychle a současně opatrně, tak, aby maso bylo smažené, ale vnitřní orgány zůstaly nepoškozené.

Pojídaná ryba tak na talíři dýchá, pohybuje hlavou, koulí očima, zavírá a otvírá tlamu, a vydrží živá až do konce jídla, někdy až kolem 30 minut.

Jídlo se stalo v Číně populárním před 40 lety, kdy se majitelé restaurací snažili po kritice dokázat, že nabízejí opravdu čerstvé potraviny.

Když v minulých letech oblíbenou specialitu kritizovaly neziskovky, zejména PETA, která požadovala zákaz tak „nechutného“ zacházení se zvířaty, poukázali čínští úředníci na západní tradice honu na lišku a býčí zápasy. „Každá kultura má něco, co ty ostatní považují za nechutné,“ tvrdí.

Čeká je krutý osud, budou smažené, a přitom stále živé. (PxHere)
Čeká je krutý osud, budou smažené, a přitom stále živé. (PxHere)
Foto: commons.wikimedia, PxHere titulka (Miya.m, CC 表示-継承 3.0, commons.wikimedia)
Související články
Lifestyle
Eddie Murphy a Tracey Edmondsová: Dvoutýdenní láska mezi kapkami deště
Mohutné dešťové kapky buší do střech a majestátní listy tahitských kaštanů a kokosových palem nabírají ještě svěžejší odstín. Na jednom soukromém ostrůvku atolu Bora-Bora v souostroví Francouzské Polynésie bychom dne 1. ledna 2008 potkali slavného komika Eddieho Murphyho (*1961) a jeho vyvolenou Tracey Edmondsovou (*1967).   Není to jen tak „obyčejná“ dražší dovolená. Hodlají se […]
Lifestyle
Slavně neslavné rozvody: Devět dní se sexy Carmen. Nebo raději půl roku?
Má irské, německé, mexické a čerokíjské předky. Její vlastní jméno zní Tara Leigh Patricková (*1972), ale všichni ji známe coby Carmen Electru.   V červených plavkách zazáří v Pobřežní hlídce. Bylo by to skvělé, ale rok 1998 přinese jen špatné zprávy. Nejdřív umírá na rakovinu mozku její matka, o dva týdny později ji opustí i […]
Lifestyle
Trapasy na červeném koberci: Zac Efron a Sacha Baron Cohen v centru pozornosti
Vydejte se s námi na červený koberec největších filmových premiér a galavečerů. Tentokrát však zapomeňte na dokonalou eleganci a bezchybné pózy. Čekají vás nečekané přešlapy, podivné momenty a vtípky, které baví především samotné aktéry. Stačí jediná chyba a z oslnivé události je rázem virální senzace. Do kapes sahejte opatrně… Představte si svět, ve kterém máte […]
Lifestyle
Vánoční vzpoura: Když vaječný likér tekl proudem
Na Východním pobřeží Spojených států se v roce 1826 na prestižní Vojenské akademii Spojených států v West Pointu odehrává jeden z nejbizarnějších vánočních skandálů v americké historii – Eggnog Riot. Co začíná jako tajná snaha o výrobu silného svátečního vaječného punče, přerůstá ve vánoční noci ve výstřední rebelii proti vojenské disciplíně, která změní životy desítek […]
reklama
zajímavosti
Velký úspěch československého hokeje před osudovou tragédií
Triumf, který předcházel tragédii, patřil k vrcholům československého hokeje. Navzdory letecké havárii v listopadu 1948, při níž zahynulo šest reprezentantů, se tým rychle vzpamatoval a o necelý rok později na mistrovství světa ve Stockholmu porazil ve finále domácí Švédy 3:0. Vítězství z hokejistů učinilo národní hrdiny, netušili však, že místo dalšího zlata je čeká pohroma, […]
5 rekordních porodů: Devaterčata spotřebují 100 plenek denně!
Lékaři podávají další maličké novorozeně. Během 20 minutového císařského řezu jich z 25leté Halimy vyndají neuvěřitelných 9! Sono jich přitom zachytí „pouhých“ 7. Novopečená maminka je právem vyděšená: „Jak se o ně jen postarám?“   13 měsíců v nemocnici Když v létě 2021 opouští singapurskou nemocnici maličká Jü Süan, jde o zázrak. Děvčátko potřebuje stále pomoc […]
Hračky od pravěku po antiku: Jak si hrály děti před tisíci lety
Hračky jsou součástí lidského života už po tisíce let. Z jednoduchých domácích výrobků se postupně proměnily v propracované předměty starověkých kultur. Vyprávějí příběh dětství v minulosti – o hrách, učení i napodobování světa dospělých. Pravěk: první „hračky“ z kamene a kostí Archeologické nálezy naznačují, že už hominidé před více než 2 miliony lety vyráběli jednoduché […]
Po stopách holubů: Nejhojnějšího ptáka na Zeměkouli lidé již vyhubili
Až 30 procent zemského povrchu pokrývá led a rozsáhlé ledovcové splazy ovládají i Šumavu, Krkonoše či Hrubý Jeseník. Pokud by se někdo náhodou hodlal plavit severními moři, byl by bez šance. Jsou jedním velkým ledovým zrcadlem. Svět se zatím loučí s mastodonty, šavlozubými tygry, mamuty i neandrtálci. To je pleistocén. Právě v něm, před 1,7 miliony let, […]
věda a technika
Tajemství stavby pyramid: Jak zvedali ohromné kamenné bloky do výšky?
Přemýšlíte, jak stavitelé starověkého Egypta dokázali zvednout ohromné kamenné bloky do desítek metrů výšky při budování pyramid? Odpověď není úplně jednoduchá a dodnes je předmětem debat vědců, inženýrů i archeologů. Existuje totiž několik konkurujících teorií, které vycházejí z dochovaných pramenů, nálezů a moderních modelů a žádná z nich není definitivní. Přesto teorie podávají fascinující obraz […]
Termiti: Malí stavitelé s velkou minulostí
Termiti bývají často zaměňováni za mravence, ve skutečnosti však patří k jedné z nejzajímavějších skupin sociálního hmyzu. Jejich historie sahá téměř 100 milionů let do minulosti. Výzkumy navíc ukazují, že jejich nejbližšími příbuznými nejsou mravenci, ale švábi, což je pro mnoho lidí překvapivé zjištění. Tato příbuznost se projevuje v jejich genetice i ve stavbě těla, […]
Vynálezce mobilního telefonu inspiruje komiks!
Do kanceláře výzkumného ústavu Bell Laboratories se dovolá muž z konkurenční firmy. „Ahoj Joeli. Víš, odkud volám? Z přenosného telefonu. To koukáš, co?“ Ale na druhé straně se nikdo neozývá. Že by pokus nevyšel? „Slyšíš mě?“ Teprve tehdy se ozve odkašlání. Mlčení není způsobeno technickou chybou, jen šokem. V druhé polovině 19. století získává lidstvo nový vynález. Jmenuje […]
Kočka rybářská: Téměř nikdy neodchází s prázdnou!
Nevelká, nenápadná, tichá. Taková je kočka rybářská, která si žije svým prostým životem okolo vody na jihu Asie. Své drápky nikdy zcela nezasouvá a jediné, co ji zajímá, je lov ryb. Přesto je trnem v oku místním lidem a jejich útoky se podílejí na tom, že je toto úchvatné zvíře mezi ohroženými druhy. Zatímco lidský […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz