9. února po celém světě slavíme Mezinárodní den pizzy, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky této italské ikony, jak si na ni pochutnat bez výčitek. Abyste si mohli pizzu vyladit dle svých chutí až do posledního detailu, vsaďte na domácí přípravu.
V rytmu suchého února můžete odlehčit i jídelníček a zkusit vegetariánskou verzi. Aby byla jako z pravé italské tratorie, vsaďte na kvalitní mouku vyrobenou přímo na míru pro přípravu pizzy.
Pak už stačí jen nachystat barevnou směs čerstvé zeleniny a kvalitního sýra a užít si nezapomenutelný gastronomický zážitek doma, ve společnosti svých blízkých.
Kam až sahá historie italské ikony?
Vznik pizzy je doprovázen mnoha spekulacemi. Nároky na prvenství si totiž připisují různé kultury. Avšak ta pravá pizza, jak ji známe dnes, vznikla v Itálii. Konkrétně v Neapoli, kde provoz prvních pizzerií sahá až do 18. století.
Popularita pizzy pravděpodobně pramení z její nenáročné přípravy a schopnosti uspokojit hlad, a to zejména v dobách nedostatku.
Historicky významná je například Margherita, která byla pojmenovaná dle stejnojmenné italské královny.
Pizza je opravdu důležitým symbolem Itálie, již od svého počátku totiž nese italské národní barvy – červenou v podobě rajčat, bílou symbolizuje sýr a zelená je znázorněna bazalkou.
Oslava tradic a chuti spojena s touto pochoutkou je tak oslavou italského národního dědictví.
Inspirujte se historickými kořeny Margherity a připravte si také odlehčenější vegetariánskou verzi. Na chuti pizza rozhodně strádat nebude!
Vegetariánské pizzy nejenže rozšiřují gastronomické možnosti pro ty, kteří si oblíbili rostlinnou stravu, ale přinášejí také řadu výhod pro zdraví.
Pestrá nabídka zeleniny a bylin totiž přináší bohatou škálu vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou pro náš organismus nepostradatelné.
Různorodost barev a chutí na vegetariánské pizze znamená, že tělo získá rozmanité živiny, které podporují celkové zdraví a imunitní systém.
Co se týče makroživin, bílkoviny a tuky tělu doplní sýr v podobě italské mozzarelly a parmazánu a o sacharidy se postará křupavé těsto. O typickou chuť doplní kombinace sladkých sicilských rajčat, aromatické oregano a kvalitní olivový olej.
Moukou k úspěchu
Pro každého Itala je těsto klíčovým prvkem úspěchu, a to platí jak pro tvoření těstovin, tak pro přípravu dokonalé pizzy. Stejně tak by zdůraznil, že v případě pizzy hraje klíčovou roli správná pec.
Vzhledem k tomu, že pec na pizzu není standardní výbavou každé domácnosti, zaměřte se na výběr dobré mouky, ideálně pšeničné hladké.
Ingredience na 2 pizzy
300 g mouky, 21 g droždí, 200 ml vlažné vody, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli, 1 mozzarella
Rajčatové sugo: 1 plechovka krájených rajčat, 1 stroužek česneku, špetka soli, sušené oregano
K dokončení: rajčatové sugo, čerstvá bazalka, špenátové listy, sůl a pepř, kukuřice, mozzarella a parmazán a cokoliv dalšího, na co máte chuť
Postup: V míse smíchejte 300 g vysokolepkové pizzové mouky s špetkou soli a 21 g droždí. Přilijte 200 ml vlažné vody a přidejte 4 lžíce olivového oleje.
Hnětačem nechte pomalu zpracovat hladké pružné těsto, a pokud je třeba, lehce jej dokončete rukama (pokud nemáte hnětač, samozřejmě těsto uhnětete i ručně). Pod fólií nechte těsto kynout 45–60 minut, dokud se nezvětší 2–3x. Mezitím připravte rajčatové sugo.
V kastrůlku smíchejte krájená rajčata, sušené oregano a rozdrcený stroužek česneku. Lehce osolte, nechte odpařit přebytečnou vodu a dle potřeby rozmixujte tyčovým mixérem. Rozdělte kynuté těsto na dva bochánky a vytvarujte je do kuliček o průměru 10 cm.
Troubu předehřejte na 210 °C a připravte si plech, který také předehřejte v troubě alespoň 10 minut před pečením. Rukama vytvarujte co nejtenčí kulatou pizzu. Potřete ji připraveným rajčatovým sugem a poklaďte kousky mozzarelly.
Pečte asi 10 minut, dokud okraje trochu nezezlátnou a pizza nebude krásně upečená. Nakonec ozdobte čímkoliv, na co máte chuť.
Teď už stačí jen si užít svou domácí pizzu plnou čerstvých ingrediencí a bohatých chutí!