Domů     Sítě proti hmyzu: První linie obrany
Sítě proti hmyzu: První linie obrany
komerční sdělení

Znáte to – chcete jen trochu vyvětrat, tak otevřete okno. Stačí se ale na chvíli zamyslet, zadívat se na film či se začíst do knihy a už máte doma spoustu nezvaných hostů.

Komáři, mouchy, ovádi a další obtížný hmyz je přitahován světlem a teplem a Vy pak musíte nasadit těžké zbraně v podobě Biolitu, plácačky nebo stočených novin.

Přitom by stačily sítě proti hmyzu na každém okně.

Hmyz – nepříjemný a nebezpečný host

Zejména v teplejších letních dnech je hmyz velmi aktivní. Ovšem už na začátku března se běžně s komáry nebo mouchami setkáváme. A pokud je teplý rok, ještě v polovině prosince nelze bez obav otevřít okna dokořán.

Bodnutí komára je sice nepříjemné, ale dá se přežít. To si jistě říká mnoho z nás. Ale je to právě komár, který je spoluzodpovědný za přenos tak strašné nemoci, jako je malárie.

Jistě – u nás celkem vzácná, ale vloni se jí celosvětově nakazilo 230 miliónů lidí a 400 tisíc z nich zemřelo.

V Česku se na komáří bodnutí sice také umíralo, ale šlo o jednotky případů. Ačkoliv třeba takovou lymskou boreliózu mohou přenášet i naši komáři.

Možná je ale nejhorší ten nepříjemný pisklavý zvuk komára, který Vám nedovolí spát a Vy čekáte, kdy konečně usedne a bodne.

Vosa, včela nebo sršeň, to už je vyšší kalibr. Pokud je někdo na jejich jed alergický, tak už jde opravdu o život. Ale ani pro zdravého člověka není příjemné být v jedné místnosti s vosou či dokonce se sršní.

Jaký je princip sítí proti hmyzu?

Sítě proti hmyzu zabraňují všem obtížným tvorečkům ztrpčovat Vám život ve Vašem bytě či domě. Jejich princip je snadný a podobá se sítu, které má za úkol větší předměty zadržet a menší nechat projít.

To, co skrze síť může projít, to je čerstvý vzduch zvenčí. Co naopak zůstane venku, to je i ten nejmenší brouček a muška. Přes síť napnutou na okně či dveřích se prostě nemají jak dovnitř dostat. A samozřejmě se to netýká jen létajícího, ale i lezoucího hmyzu.

Nenarušují sítě proti hmyzu funkci okna?

Okna, která jsou opatřena sítěmi do oken, mají plně zachované všechny své funkce. Nemusíte se bát, že byste okno nemohli zavřít či naopak naplno otevřít, pokud je opatřeno sítí proti hmyzu. Sítě jsou navrženy tak, že se nasadí na okenní rám.

Tam se uchytí pomocí magnetků, suchým zipem, případně se zaklesnou nějakými háčky. Okraje sítě tak přiléhají k pevné části okna a pohyblivé křídlo je možné používat úplně normálně.

Existují samozřejmě důvody, proč dočasně síť proti hmyzu odstranit – potřeba otevřít i druhou polovinu okna, mytí parapetu nebo když chcete pověsit prádlo na sušák, přimontovaný zvenčí pod oknem.

Proto je každá síť připevněna tak, aby ji šlo jednoduše sejmout a vzápětí opět nasadit.

Na jaká okna lze síť proti hmyzu instalovat?

Zjednodušeně řečeno na každé. Nezáleží na typu, rozměrech nebo výrobci okna. Každé okno může být sítí osazeno. Jestliže používáte typizovaná okna známých výrobců, mají přesně dané rozměry, což zjednodušuje výrobu sítí.

I tak se ale doporučuje před objednáním sítí do oken pečlivě změřit rozměry oken, aby síť dobře seděla a plnila svou funkci.

Braňte se proti hmyzu sítěmi v oknech

Národ Jana Žižky dobře ví, že obrana pevnosti je vždy snazší než její dobývání. Sítě proti hmyzu, které napnete v oknech, tvoří první linii obrany. Pokud jsou správně nainstalovány, zabrání téměř na 100 % průniku jakéhokoliv hmyzího útočníka.

Každý, kdo má v okně síť proti hmyzu, Vám jistě potvrdí, že už by bez ní nedokázal žít.

Je to díky jejich neuvěřitelné praktičnosti a účinnosti. Díky těmto sítím se totiž otravného hmyzu jednou pro vždy zbavíte, a přesto si můžete nadále vychutnávat vlahý letní vzduch.

Tento doplněk domácnosti jistě potěší i majitele domácích mazlíčků. Díky sítím totiž nemůže žádný živočich dovnitř, ale ani ven.

Můžete mít tedy jistotu, že i když zrovna potřebujete vyvětrat v místnosti, ve které nejste, Váš pejsek nebo kočička si nevyrazí na procházku.

Na webu společnosti FOA, která se na stínicí techniku specializuje, jsme našli hned tři druhy těchto sítí.

Typy sítí proti hmyzu

Jak jsme si již řekli, FOA nabízí celkem tři typy sítí proti hmyzu. Jsou to sítě nasazené na rám okna, rolovací sítě a varianta s panty, která se umísťuje do dveří. My si teď ale jednotlivé typy představíme blíže a detailněji. 

Sítě proti hmyzu nasazené na rám okna

Jde o nejrozšířenější variantu sítí do oken. Bodují zejména cenou, která je nejnižší. Montáž se obejde bez vrtání a jde spíše o nasazení než opravdovou montáž. Síť je opatřena otočnými háčky.

Když síť přiložíte k okennímu rámu, stačí háčky pootočit a zaklesnout za rám okna.

Síť dostanete již připevněnou k profilu, takže žádné natahování a upevňování v profilu Vás nečeká. Navíc si můžete vybrat barvu profilu – bílá, hnědá, černá, či imitace dřevin. Dokonce i síťka může být buď šedá nebo černá. Pohodlně se tak přizpůsobíte svému interiéru nebo barvě rolet.

Máte-li okna se zaoblenými rámy, sáhněte po variantě Exclusive, u kterých je profil o něco větší než u varianty Standard.

Sítě proti hmyzu rolovací

S rolovacími sítěmi získáváte více luxusu, ale na druhou stranu vyžadují montáž za pomoci vrtání. Můžete se rozhodnout, zda chcete vrtat do rámu okna, do zdi nebo do špalety. Dostanete kvalitní hliníkový profil s napnutou sítí a s šířkou 3,2 cm.

Když budete měřit okno před objednáním rolovací sítě proti hmyzu, zahrňte do rozměrů i šířky profilu a pamatujte na to, že nahoře bude navinovací box, který zabere ještě 4,7 cm prostoru.

Web www.foa.cz je naštěstí plný návodů jak postupovat při měření, montáži i údržbě sítí a rolet.

Pokud se okna otevírají dovnitř místnosti, musí být sítě nainstalovány zvenčí, a naopak, pokud se okna otevírají směrem ven, bude síť zevnitř místnosti.

Bydlíte-li v podkrovním bytě, můžete mít i tak sítě proti hmyzu, jelikož jsou k dispozici i pro střešní okna. Jak nasazovací, tak rolovací.

Sítě proti hmyzu vrtané na dveře

Otevřené dveře jsou další vstupní bod pro obtížný hmyz. Je proto možné opatřit sítěmi i je. Nejdůležitější jsou samozřejmě hlavní vchodové dveře. Se sítěmi na vchodových dveřích se setkáváme téměř výhradně u rodinných domů.

Jakkoliv je možné mít chráněné dveře před hmyzem i pátém patře panelového domu, nebývá to většinou místo, kudy by pronikalo nějaké významné množství hmyzu. Navíc je pak síť vystavena jako lákadlo pro vandaly.

Častěji se sítě na dveřích objeví u balkonových dveří. A to už i v panelácích. Ať už jste v jakémkoliv patře, hmyz se do té výšky vždy dostane. Někdy dokonce pod střechou paneláku najdete hnízdo vos či sršní.

Zničit ho tak, aby se příští rok už neukázaly, skoro nejde. Stačí ale použít síť na dveře a je po problému.

Pro úplný výčet dveří bychom měli vyjmenovat i interiérové dveře. Nic Vám nebrání mít sítě i mezi dětským pokojem a obývákem.

Třeba v případě, kdy je vaše dítě alergické na včelí bodnutí, může taková síť na dveřích do jeho pokojíku představovat další stupeň ochrany. Přiznejme ale, že úplně běžné to není.

Síť je navrtána na nepohyblivý rám dveří. Jako u oken – pokud otevíráte dveře ven, síť vrtáte dovnitř a opačně. Při zaměření je důležité nechat místo pro navrtání pantů, a to ideálně 3 cm.

Panty by měly být logicky vždy na stejné straně, jako jsou panty na dveřích.

Jestli máte doma pejska či jiné zvíře, které je zvyklé dveřmi procházet, můžete opatřit síť dvířky.

Typ síťky

Jak jste si mohli všimnout, síťky od FOA jsou dostupné ve dvou barevných variantách, a to v černé a šedé. Materiál, který je použit pro její výrobu, je sklolaminát, který je dále potažen ochrannou vrstvou z PVC. Je důležité udržovat tuto síťku čistou.

Na techniku údržby se podíváme za chvíli. Teď si zatím můžeme říct, že je vhodné ji vyčistit alespoň dvakrát za sezonu.

Síť je umístěna v hliníkovém rámu a dobře propouští světlo.

Možnosti montáže sítí proti hmyzu

FOA si zakládá na tom, aby montáž sítí byla co nejjednodušší a zvládl to skutečně každý. Proto sítě přichází již složené. Pokud zvolíte rolovací nebo dveřní síť, připravte si vrtačku.

A co dál? Dál už se nechte vést podrobnými manuály nebo ještě praktičtějšími videonávody. Vše najdete hezky pohromadě.

Stačí, když vyberete Vámi zvolenou variantu sítě, a už si můžete přečíst návod, nebo si prohlédnout video, abyste věděli, jak na to.

Pokud přesto budete mít nejasnosti, obraťte se na zákaznickou linku, kde se Vám budou věnovat zkušení odborníci a celým procesem výběru, měření, objednávky a montáže sítí proti hmyzu Vás provedou.

Údržba a čištění sítí proti hmyzu

Vzhledem k tomu, že přes sítě se k nám domů dostává vzduch, měli bychom dbát o jeho kvalitu.

K tomu postačí pravidelná údržba sítí. Ptáte se, jak na to? Tady je odpověď:

Sítě nasazené na rámu okna

Použijte vysavač

Pokud máte sítě v okně, je vhodné je očistit za pomoci vysavače. Ten nastavte na nejslabší výkon a velmi jemně sítě vysajte. Nevyvíjejte na hubici tlak, jinak dojde k promáčknutí či poškození sítě. Ideálním řešením je použití kartáčového nástavce.

Důkladná údržba

Pomocí kotvicích háčků síť uvolněte a očistěte kartáčem na oděvy. Poté za pomoci vlhkého hadříku síť včetně rámu umyjte. Nepoužívejte agresivní chemická čistidla. Nakonec můžete síť opláchnout sprchou a nechat vysušit.

Síť na zimu schovejte

Doporučujeme skladování naležato na suchém místě. Pokud síť zabalíte do folie, zabráníte jejímu znečistění.

Rolovací sítě

Použijte vysavač

Síť nedemontujte, pouze ji natáhněte a vysajte. Vysavač nastavte na slabý výkon a nikdy na hubici netlačte, ať nedojde k poškození sítě.

Důkladná údržba

Ta probíhá stejně jako v případě sítí nasazených na rám okna. Použijte kartáč na oblečení a poté vlhký hadr s mýdlovou vodou. Po dokončení nechte roletu roztaženou, aby mohla důkladně proschnout.

Co se sítí v zimě

Přes zimu doporučujeme mít sítě narolované v kazetě.

Výhoda nákupu sítí od FOA

Pokud zvažujete nákup sítí proti hmyzu, vyberte si FOA. Zakoupíte si nejen velmi kvalitní produkt od renomovaného prodejce, ale současně získáte mnoho výhod.

Sítě proti hmyzu od FOA jsou totiž zhotovené na míru, takže se Vám nestane, že na Vaše okno nesednou podle představ. Současně si můžete vybrat hned ze dvou barev této sítě a z celé palety barev v případě profilu.

Montáž je velmi jednoduchá, a pokud byste měli problém, na stránkách www.foa.cz najdete pomoc. Co se týče zaměření sítí před nákupem, je vše opět podrobně popsáno na webu.

Zůstaňte v bezpečí před obtížným hmyzem

Výhody a univerzální použití sítí proti hmyzu by měly přesvědčit každého, aby si je pořídil. Mají nízkou pořizovací cenu, dlouholetou trvanlivost, a sedí na každé okno či dveře.

Problému s hmyzem předcházejí, a to dokonce humánním a ekologickým způsobem – zajistí, aby hmyz zůstal venku.

Není tedy nutné doma instalovat mucholapky, kupovat jedovaté spreje nebo používat speciální lampy a jiné odpuzovače. Prostě podle hesla: Kdo chce mít klid, má v oknech síť.

Foto: Shutterstock
Související články
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Lifestyle
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Lifestyle
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
reklama
svět zločinu
Vražda jedenáctiletého chlapce: Výkupné ze záhrobí
Když onoho krásného pátečního poledne 27. září roku 2002 pospíchá jedenáctiletý Jakob Meltzer ze školy, má už plnou hlavu víkendu. Táta mu slíbil, že pojedou na ryby. Jenže žádného výletu už se Jakob nedočká.  Cestou do školy na Jakoba čeká osudové setkání. Zavolá na něj Magnus Gäfgen (*1975), student, který před časem docházel k Meltzerům […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
Životní pohroma Charlese Lindbergha: Únos a vražda syna
Charles Lindbergh proslul jako první člověk, kterému se v sólovém non-stop letu podařilo překonat Atlantský oceán. Se svým jednomotorovým strojem Spirit of St. Louis vzlétl 20. května 1927 z Rooseveltova letiště na Long Islandu, aby za 33,5 hodiny přistál v Paříži. Jeho jméno následně plnilo titulní stránky novin po celém světě. O necelých pět let […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina