Domů     Život průšviháře: Znáte všechny přešlapy Mela Gibsona?
Život průšviháře: Znáte všechny přešlapy Mela Gibsona?
31.1.2021

Několika Oscary ověnčený herec a režisér si díky své složité povaze komplikuje kariéru. Psychické potíže přebíjí alkoholem, naváží se do Židů a homosexuálů a navíc čelí obvinění z domácího násilí.

Nikoho tudíž nepřekvapuje, že se takřka na 10 let stává černou ovcí filmového průmyslu. Z uměleckého dna ho do značné míry vytahuje až ocenění na karlovarském filmovém festivalu.

Režisérské řemeslo jde bouřlivákovi s bravurou.
Režisérské řemeslo jde bouřlivákovi s bravurou.

1. Tají psychickou nemoc

Časté změny nálady v jeho případě nemusí vždy znamenat charakterovou vadu. Mel Gibson totiž dlouhé roky trpí bipolární poruchou, kvůli které střídá těžké stavy deprese s nebezpečnou mánií.

Oficiálně své problémy přiznává až v roce 2008. Jistou terapií je pro něj film Pan Bobr, kde hraje muže s podobnými problémy, který se svým okolím komunikuje pouze prostřednictvím maňáska s bobří hlavou.

„Mel promítl do té postavy svou celoživotní bolest, nechal v ní hodně ze sebe,“ chválí ho Jodie Foster (*1962), která film režírovala a také si „střihla“ roli jeho manželky.

V současnosti bere Hollywood kontroverzního herce na milost.
V současnosti bere Hollywood kontroverzního herce na milost.

2. Alkohol už od třinácti

Bylo první vejce, nebo slepice? V případě Mela Gibsona se stejně tak můžeme ptát, jestli byly dříve deprese či alkoholismus? V každém případě je alkohol jeho celoživotním démonem.

Dle vlastních slov začíná pít již ve 13 letech a svému „koníčku“ se poctivě věnuje dál. V roce 1984 mu policie poprvé bere řidičák za jízdu v opilosti.

Po tomto incidentu se herec na dva roky uchyluje do klidného prostředí australské dobytčí farmy, kde se připravuje na roli Martina Riggse v budoucím kasovním trháku Smrtonosná zbraň.

S alkoholem je velmi dobrý kamarád.
S alkoholem je velmi dobrý kamarád.

3. Tequila i za volantem

Vypadá to, že už má svého démona pod kontrolou, když se ale natáčí pokračování, tak celý filmový štáb se zděšením sleduje jeho návyky. Gibson si totiž každé ráno dopřává k snídani 5 piv.

Nakonec bere rozum do hrsti a začíná navštěvovat klub Anonymních alkoholiků. „Alkoholismus je zkrátka něco, co koluje v mé rodině. Mám k němu bohužel hodně blízký vztah.

Existují však lidé, kteří se z toho dokážou dostat, což považuji za zázračné,“ svěřuje se v jednom z tehdejších rozhovorů. Někteří lidé se z toho skutečně dostanou, to ale není Gibsonův případ.

V roce 2006 je totiž zastaven za rychlou jízdu a šokovaní policisté v jeho autě nacházejí téměř vypitou láhev tequily. Následné testy kromě toho odhalují také THC v krvi. Gibson poté nastupuje na protialkoholní léčbu.

Ať je ráno, nebo noc, lahev se hodí vždycky.
Ať je ráno, nebo noc, lahev se hodí vždycky.

4. S Židy kamarád nebude

Vraťme se ještě k okamžiku, kdy ho opilého jak zákon káže zadržuje policie. V tu chvíli se totiž naplno projevují jeho antisemitské názory. Na strážníky například začíná řvát, že „Židé můžou za všechny války světa“.

Již o dva roky dříve pak prohlašuje, že holocaust byla „pouhá hra s čísly“ nebo že mu „Židé ničí život“. Skutečnost, že ve svém filmu Umučení Krista zobrazuje vyznavače judaismu jako brutální barbary, určitě není náhodná.

Gibson se sice vždy omlouvá prostřednictvím svého agenta. Veřejnost však už těžko přesvědčí, že není zarytým antisemitou.„Choval jsem se při zadržení jako neřízená střela. Řekl jsem věci, na které si nepamatuji a které jsou ohavné.

Bojoval jsem s alkoholem celý život a takhle to dopadlo,“ snaží se navodit dojem, že šlo o pouhý úlet.

Jedna z nejslavnějších rolí Mela Gibsona ve filmu Statečné srdce
Jedna z nejslavnějších rolí Mela Gibsona ve filmu Statečné srdce

5. Chce parodovat Rotschildy

Další vlnu pobouření vyvolává, když oznamuje, že se chystá natočit černou komedii o rodině „Rothchildů“, jejíž jméno podezřele připomíná židovskou dynastii finančníků Rotschildů.

Gibson ale popírá jakýkoliv záměr a sám si chce ve snímku zahrát patriarchu rodu Whitelava Rotchilda. Newyorská rabínka Danya Ruttenbergová je první, kdo si na jeho nový projekt stěžuje. „Opravdu mě šokuje, že zrovna on v tomto filmu bude.

Vůbec tomu nerozumím,“ nechává se slyšet. Podobný názor mají rovněž lidé na sociálních sítích.

„Mel Gibson se mi jeví, jako zatvrzelý fanatik a upřímně mě šokuje, že se v tomhle snímku má objevit,“ myslí si newyorská filmová kritička Emily Nussbaumová. Z negativními ohlasy se pochopitelně ozývají i Židé z celého světa. Projekt se nakonec realizace nedočkal.

Melovy vztahy plní stránky bulvárních plátků.
Melovy vztahy plní stránky bulvárních plátků.

6. Uráží homosexuály

Mel Gibson má averzi také vůči homosexuálům. Své o tom ví třeba herečka Winona Ryder (*1971). „S jedním kamarádem jsem byla na večírku plném lidí. Byl tam i Mel Gibson a pokuřoval doutník. Když se dozvěděl, že je můj kamarád homosexuál, tak prohlásil:

A sakra, takže teď dostanu AIDS?,“ popisuje incident z roku 2010. V témže roce napadá hercův otec představitele katolické církve. „Půlka lidí ve Vatikánu jsou homosexuálové a papež taky, když to toleruje.“

Mel Gibson a jeho expartnerka Oksana
Mel Gibson a jeho expartnerka Oksana

7. Pro ránu nejde daleko

Po rozpadu dlouholetého manželství se zdravotní sestrou Robyn Gibsonovou, která už nehodlá snášet hercovy alkoholové excesy, se jeho novou láskou stává ruská pianistka a skladatelka Oksana Grigorijeva (*1970), která mu v roce 2009 porodí dceru.

Prvotní romantické souznění však končí velmi dramatickým koncem. Již v dubnu 2010 se umělecky založený pár rozchází a dva měsíce nato se již Gibson na základě soudního rozhodnutí nemůže přiblížit ani k ní, ani k jejich dceři. Důvod? Domácí násilí!

„První vážnější incident se odehrál tak, že mě dvakrát uhodil pěstí a potom mě začal škrtit, zatímco jsem držela dceru a vůbec se nemohla bránit,“ popisuje šokující zážitek. Svědkem incidentu má podle ní být i její dvanáctiletý syn.

Mel a jeho kolegové při tvorbě snímku Hacksaw ridge.
Mel a jeho kolegové při tvorbě snímku Hacksaw ridge.

8. Nebojí se rasistických poznámek

Tím to prý ale zdaleka nekončí. Gibson údajně začíná na všechny sprostě řvát, že mají vypadnout z domu a bere do ruky zbraň. „Řekla jsem synovi, ať nastoupí do auta a odjeli jsme pryč.

Potom se mi Mel každý den omlouval za to, co udělal,“ dodává rozrušeně. V době, kdy se případem začne zabývat policie, unikne na internet nahrávka telefonátu, ve které Gibson svoji přítelkyni rasisticky uráží a vyhrožuje jí.

Vyšetřování se však nevyhýbá ani Oksaně, která je podezřelá z vydírání svého partnera. Do případu se následně zapojuje Gibsonova bývalá žena Robyn, která se ho zastane. „Když jsme byli spolu, tak vůči mně a dětem žádné násilnické sklony nikdy neměl.“

Kvůli svým názorům je často obviňován z antisemitismu.
Kvůli svým názorům je často obviňován z antisemitismu.

9. Showbyznys ho na čas odepíše

Veřejnost se od této doby začíná dělit na dva tábory. Někteří vidí v Gibsonovi psychopatického násilníka, druzí zase považují Grigorijevu za prolhanou zlatokopku.

Celá kauza nakonec končí tím, že Gibson vyplatí své bývalé partnerce tučné odškodné a ona stáhne všechna obvinění. Další dohrou je pak ještě soud Oskany s jejími právníky, které hudebnice obviní z toho, že jí poradili přistoupit na nevýhodnou dohodu.

Gibson mezitím musí poznává následky svých činů, když je vyhozen z herecké agentury a nemůže zavadit o práci. Například se může rozloučit s rolí v pokračování úspěšné komedie Pařba ve Vegas, což ho ale zdá se tolik netrápí.

„Je mi úplně jedno, jestli už si nikdy nezahraju. Není to pro mě žádný problém. Proč by se za mě měl někdo přimlouvat,“ prohlašuje se zdánlivou hrdostí. Někteří vlivní kolegové se ale přeci jen přimluví a za pár let ho Hollywood bere zpátky do svých řad.

Foto: Shutterstock, Wikimedia. Autor: Martin Vávra
Související články
Lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
Lifestyle
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Lifestyle
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Lifestyle
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
reklama
zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
reklama
zajímavosti
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.