Domů     Bermudský trojúhelník z pohledu ostříleného mořského vlka
Bermudský trojúhelník z pohledu ostříleného mořského vlka
19.8.2020

Paul Mottice známý také jako Kapitán Moe spojil celý svůj život s oceánem. Už v 80. letech byl součástí rybářských posádek, které křižovaly světové vody s vidinou zajímavých a hodnotných úlovků.

Cílem mise námořníků bude vnést do záhad moří trochu světla.
Cílem mise námořníků bude vnést do záhad moří trochu světla.

Později se stal součástí týmu stojícího za byznysem s pronajímáním rybářských katamaránů, během kterého si zařídil svou vlastní kapitánskou licenci. Dlouhou dobu se pak věnoval jachtingu.

Aktivně se účastnil a vyhrával téměř každý oceánský závod v této disciplíně. Z toho vyplývá, že je opravdový znalec moří, oceánů, profesionálního lovu ryb i všemožných plavidel.

Získané zkušenosti jej dovedly k založení Captain Moe’s Fishing Charter, vlastní rybářské společnosti, kde řeší pronájmy a rybářské výpravy takzvaně na klíč.

Pochvaluje si, že je zde svým vlastním pánem a že si může sám pečlivě vybrat svůj tým, také osobně komunikuje s každým zájemcem o využití služeb jeho flotily.

V nedávné době spojil síly s Discovery Channel a stal se hlavním protagonistou dokumentu Prokletí bermudského trojúhelníku (The Curse of the Bermuda Triangle).

Jak název napovídá, vydává se v něm s týmem expertů do vod nechvalně proslulého bermudského trojúhelníku, opředeného aurou mystéria a produkujícího jednu nevysvětlitelnou záhadu za druhou.

Fanoušci Discovery Channel se můžou těšit na premiéru pořadu v prosinci 2020.
Fanoušci Discovery Channel se můžou těšit na premiéru pořadu v prosinci 2020.

O ŽIVOTĚ NA MOŘI

Fascinovala vás voda vždycky, už jako malé dítě? Je námořnická profese něco, co jste si přál od dětství, je to váš sen, který se nakonec splnil?

Myslím, že víc si to přála moje máma. Byl to její sen, ale já jsem do toho tak nějak spadl. Samozřejmě, prvních pár let jsem strávil u pobřežní stráže. Odtud jsem vyplul do života závodních jachet po celém světě.

Takže v mém případě se dá říct, že to byl splněný sen. Domnívám se však, že jsem udělal všechna správná rozhodnutí, protože dnes jsem tady, abych vám vyprávěl svůj příběh.

Dokážete spočítat, kolikrát jste byl v ohrožení života během plavby? Můžete vybrat jednu konkrétní situaci, která vás v duchu pronásleduje?

O situacích ohrožení života moc nevím, ale byl jsem na dost velkých oceánech a několikrát jsem se musel plavit v hurikánu. Každému vždycky říkám, že vážně není čas být nervózní, na obavy jednoduše není prostor.

Musíte se připravit na potíže, správně se rozhodnout a bezpečně dostat posádku a vybavení domů.

Myslíte si, že je to životní styl, který je možné kombinovat s rodinným životem?

Kupodivu během let na moři a zastávek ve všech různých přístavech, kam jsme dorazili, vám můžu říct, že je poměrně dost rodin, které skutečně žily na lodi a opravdu pluly od přístavu k přístavu.

A i když to někdy může být trochu nebezpečné, přivést dítě doprostřed oceánu není tak špatný život. Naučí se, jak se velmi rychle rozhodovat. Ale když jsme měli se ženou dceru, vrátili jsme se na pevninu a usadili se v Key West.

Dcera má ráda plachtění a kdo ví, kam to dotáhne. Takže pokud jde o životní styl, ano, může to být životní styl i pro rodinu. Ale já si vybral pevninu.

Během plavby musíte strávit hodně času se skupinou stejných lidí a v tu chvíli vzniká ponorková nemoc. Máte nějakou radu, jak si s takovými situacemi poradit?

Vždycky jsem dělal to, že jakmile začaly vznikat spory nebo se začalo něco dít, svolal jsem všechny dohromady a říkal jsem tomu porada posádky. Všichni jsme si sedli, vyříkali jsme si to. Ale jednu věc si musíte pamatovat. Když jste na moři, kapitán je zákon.

Měl jsem to štěstí, že jsem byl vždycky schopný zvládnout každou situaci. Když všichni spolupracují, drží pospolu, jde to celkem snadno.

Máte nějaký recept na mořskou nemoc?

Říkávali mi, že mám břicho ze železa, protože jsem nikdy neměl mořskou nemoc. Ale docela dost lidí jsem z mořské nemoci léčil. Základní poučka praví, že večer před plavbou se nepije alkohol. Za druhé doporučuji hodně rostlinné stravy.

Jednou nás zastihl hurikán u mysu Hatteras na pobřeží Karolíny, blízko bermudského trojúhelníku. Šel jsem dolů a kuchařka vařila jambalayu.

Nevím, jestli víte, co je jambalaya, ale je to jedno z nejkořeněnějších a nejaromatičtějších pálivých jídel, které existuje. Podíval jsem se na to, popadl jsem hrnec, hodil ho přes palubu a řekl jí, aby uvařila něco, co je mdlé. Kuřecí, hot-dogy, makarony a sýr.

Oblast bermudského trojúhelníku má pověst oblasti s údajně výrazně zvýšeným výskytem „záhadného“ mizení lodí a letadel nebo případy lodí nalezených bez posádky bez logického důvodu pro opuštění plavidla.
Oblast bermudského trojúhelníku má pověst oblasti s údajně výrazně zvýšeným výskytem „záhadného“ mizení lodí a letadel nebo případy lodí nalezených bez posádky bez logického důvodu pro opuštění plavidla.

O KAPITÁNSKÉM ŘEMESLU…

Jakou radu byste dal začínajícím námořníkům nebo kapitánům, kteří uvažují o přeplutí bermudského trojúhelníku?

Udělat si především pořádnou domácí přípravu. Když jsem se poprvé stal kapitánem a můj první úkol byl přeplout Atlantik, první věc, kterou jsem udělal, byla, že jsem běžel do knihkupectví a našel knihu s názvem Cesty moře.

Sedl jsem si a četl všechno, co jsem si o přeplutí Atlantiku přečíst mohl. A pak si samozřejmě vezmete něco, čemu říkáme bible – příručku pro plavbu lodí.

Musíte rozumět vybavení, projít si loď, ujistit se, že je připravená na moře, vědět, do jakých různých situací se můžete dostat. Náhradní díly vám můžou zachránit život. Musíte se ujistit, že všechny palubní odtoky mají dřevěnou zátku.

Musíte vědět, jak uhasit oheň na moři. Nic se nevyrovná tomu, když plavete v oceánu a díváte se, jak vám hoří loď. Takže všichni začínající kapitáni a vy, kteří chcete vyrazit, ujistěte se, že máte náhradní díly.

Ujistěte se, že máte náhradní GPS. Nemusí být připojená k lodi, může být příruční. Nebo mapy! Tolik lidí teď vyplouvá z přístavu bez mapy. Slyšel jsem dokonce fámy, že už se nebudou dělat, a myslím si, že je to velká chyba.

Když například přišla vlna a dveře ke spínačům, ke vší elektronice, se otevřely, tak vzápětí vidíte, že je celá loď bez energie. Pokud by to bylo trvalé, musíte zjistit, kde jste. Kam plujete a jak se tam dostanete.

A tolik lidí se teď spoléhá na GPS a nespoléhají se už na staré dobré mapy. Když se něco stane, pak je to o trochu náročnější. A ono se něco stane, zejména na moři.

Jaké vlastnosti a osobnostní rysy jsou podle vás potřeba, abyste se mohl stát kapitánem, který je schopen přeplout extrémně nestálé vody?

Zkušenosti. Chápu, že nikdo nemůže zničehonic říct: „Vypravím se na zkušenou a zamířím támhle do toho přístavu.“ Je jedno, jestli každou středu večer plujete kolem bóje a závodíte na lodi nebo jestli každý den vyplouváte chytat ryby.

Nejdřív načerpejte zkušenosti, než budete uvažovat o dlouhé cestě. A využijte své zdroje. Předpovědi počasí ušly dlouhou cestu. My jsme používali dodávku a fax, a to bylo před 30 lety považováno za moderní. Teď mají počítače a satelity se k nim přímo připojují.

Myslíte si, že doba, kdy jste byl u u pobřežní stráže, vám pomohla udělat nějaké rozhodnutí, které bylo pro váš úspěch a předpokládám i pro přežití zásadní?

U pobřežní stráže jsem se hodně naučil o sounáležitosti. Samozřejmě, hodně jsem se toho také naučil o odvodňování lodí, utěsňování a záplatování, hašení požáru. Nejdůležitější ale byla sounáležitost a to, že na vodě existuje linie velení.

Pokud nemáte vedení, pokud nemáte své muže a své velitele a svého admirála, pak se vám může všechno dost rychle rozpadnout. Když jsem odtamtud odešel, okamžitě jsem si udělal kapitánskou licenci. A to nastartovalo můj život na oceánu.

Určitě jsem dostal dobrý základ. Hodně času jsme strávili v loděnici. Mnoha lidem jsem koukal přes rameno. Strávil jsem 36 let na oceánu.

Oficiální zdroje však nic takového nepotvrzují, neexistují ani oficiální statistiky, které by potvrzovaly zvýšený výskyt nehod neobvyklých nebo nevysvětlených.
Oficiální zdroje však nic takového nepotvrzují, neexistují ani oficiální statistiky, které by potvrzovaly zvýšený výskyt nehod neobvyklých nebo nevysvětlených.

O MYSTÉRIÍCH BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU…

Bermudský trojúhelník jste přeplul mnohokrát za různých podmínek, určitě o něm máte hluboké znalosti. Co je na tomhle prostoru v oceánu nebezpečnější než skoro na každém jiném místě na celém světě?

Myslím, že je to dopravní ruch a skutečnost, že tu je Golfský proud. Takže přímo přes trojúhelník proudí reálná řeka, což může ovlivnit všechno od počasí, vln, podmínek, a skutečnost, že to je pravděpodobně jedna z dopravně nejvytíženějších oblastí.

Jsou tu lodě, které vyplouvají ze čtyř různých přístavů a míří do všech směrů a vezou zboží a zásoby, kamkoli se dá dojet. Takže se musíte dívat do všech směrů a ujistit se, že děláte všechno správně.

Vždycky se musíte ujistit, že všechny dovezete bezpečně domů a všechno vybavení taky.

Existuje mnoho lží a mýtů o bermudském trojúhelníku a záhadách, které se v něm dějí. Která z nich je podle vás nejpravděpodobnější?

Jako lodník, námořník a chlap, který strávil posledních 36 let na oceánu, se nejvíc přikláním k tomu, že hodně věřím na lidské chyby a matku přírodu. Samozřejmě v bermudském trojúhelníku najdete skoro všechno.

Od vln až po mimozemské bytosti a Golfský proud, máte tam mnoho námořních tras. Takže co se mě týče, musím říct, že se nejvíc přikláním k lidské chybě a matce přírodě.

Existuje nějaká jedna záhada nebo zmizení v bermudském trojúhelníku, na kterou byste rád našel odpověď?

Moje největší téma je, že se vždycky zabývám aspektem vetřelců z vesmíru, mimozemským aspektem. Strávil jsem hodně času na moři, venku v nádherném prostředí. Nikdy jsem neměl práci v uzavřených prostorách. A záležitosti kolem mimozemšťanů mě vždycky nejvíc zajímaly.

Viděl jste někdy malé zelené potvůrky?

Ne, já ne. Ale když jsme pluli u pobřeží Miami, tak tam hodně věcí létalo z nebe. Ale co to bylo, to si pořád nejsme jistí. Během jednoho dílu se podrobně zabýváme fenoménem pojmenovaným UFO. Vyzpovídali jsme řadu očitých svědků.

Nikdo žádné malé zelené potvůrky ve skutečnosti neviděl. Ale viděli jsme pár záznamů mimozemských létajících objektů.

Odhalí pořad něco nového o tomto fenoménu, co jsme dřív nevěděli?

Hned v prvním díle se zabýváme Letem 19. Jedna z teorií, se kterou jsme přišli, je hypoxie, což je více méně horská nemoc. Je to jako pít jednu vodku za druhou, když stoupáte v nadmořské výšce.

Tak jsme skutečně šli do hyperbarické komory a oni nás vypustili do výše 21,000 stop, odebrali nám kyslík. Opravdu všichni umírali smíchy, byli jsme úplně nepoužitelní.

O nepříjemných zkušenostech s počasím a plavbou v této oblasti se zmiňuje již Kryštof Kolumbus ve svém lodním deníku.
O nepříjemných zkušenostech s počasím a plavbou v této oblasti se zmiňuje již Kryštof Kolumbus ve svém lodním deníku.

Proč nás bermudský trojúhelník pořád tak fascinuje, už 75 let?

Nevím, jestli o tom děti čtou ve škole, jestli to vidí v televizi, ale věřte tomu nebo ne, děti milují záhady. A když to děti milují, dospělí o tom roky přemýšlejí. Mluvil jsem o tom s lidmi, kteří říkají, že si s tím lámou hlavu od dětství.

Je to tu s námi dlouho. A pořád existují lidé, kteří si stále pamatují, kdy to poprvé začalo vycházet. Jsou hodně staří, ale jsou mezi námi a pamatují si dobu, kdy k mnoha z těch případů došlo.

Když tohle víme, je myslím pro velkou většinu lidí zajímavé dozvědět se různé představy a teorie. Každý má vlastní představu o tom, co se děje. A lidé pořád vyjíždějí na moře, pořád tu oblast přeplouvají, pořád v té oblasti pracují, pořád si v té oblasti hrají.

Takže stát se může cokoli. Člověk nikdy neví.

Nacházíte nové teorie, nebo se lidé vracejí ke starým teoriím a nalézají nové důkazy pro staré teorie? Co vlastně nacházíte?

Konkrétně jsme se snažili vzít novější technologii a novější vědecké poznatky. Od lidí, kteří studovali posledních sedm let třeba výšku vln měřenou pomocí neuronových sítí, podmínky Golfského proudu.

Například Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) umístil bóje na celý prostor, aby zaznamenal výšku vln, aby zaznamenal různé případy v oceánu. Nasadili driftové bóje, aby viděli, co se s nimi děje, kam driftují. Ty neustále vysílají informace do satelitů.

Takže když vezmeme starší teorie a dáme jim nový náboj, dostaneme novou představu o tom, co se stalo, co se stát může a co se stát mohlo.

V čem děláme chybu, když mluvíme o bermudském trojúhelníku? Co třeba pořád slýcháte, ale není to správný pohled na bermudský trojúhelník?

Samozřejmě metan, to se děje roky. To je něco, co se začalo dít při vzniku Země, kdy se vytvářely tektonické desky a vznikal metan hydrát a docházelo k biologickému rozkladu na dně oceánu a vytvoření metanových bublin.

Představa, že nejmenší mohou být jako golfový míček a největší jako Rhode Island, když dorazí na povrch, je dost podivná. Já sám jsem to viděl. Bylo to v Mexickém zálivu na cestě do Tampy z Key West.

Samozřejmě jsem tím neproplouval přímo, protože když jsem byl dítě, četl jsem o metanu, a říkal jsem si, páni, tady se něco děje, a kroužil jsem kolem na lodi. Ale viděl jsem to.

Nezapálil jsem sirku a nehodil ji tam, abych zjistil, co to je, ale rozhodně mě to zaujalo. Každý si přitom myslí, že plyn zní jako prd nebo smrdí jako prd. Metan nemá vůbec žádný zápach, což jsem nevěděl. A pak ti mimozemšťané, to se probírá vždycky. Je hodně lidí, kteří věří na mimozemské civilizace.

Jaká je nejpodivnější teorie, se kterou jste se setkal?

Jmenuje se to lusca. Má to hlavu žraloka, tělo olihně. Za všechny roky, co chytám ryby, jsem nikdy nenarazil na luscu nebo na něco, co by ji jen připomínalo. Strávili jsme dva dny v modrých dírách a pátrali jsme po těch potvorách.

Myslím, že to byla hlavně babská povídačka, kterou prarodiče vyprávějí, když vás nechtějí pustit do jeskyní. Protože v jeskyních se samozřejmě může leccos přihodit.

Foto: archiv, techexplorist.com, indianexpress.com
Související články
Záhady a tajemství
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Záhady a tajemství
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Záhady a tajemství
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Záhady a tajemství
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
reklama
zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
reklama
svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina