Domů     Máte pocit, že vás kdosi mlátí kladivem do hlavy? Pak máte migrénu!
Máte pocit, že vás kdosi mlátí kladivem do hlavy? Pak máte migrénu!
10.8.2019

Cítíte, jak vám ve spáncích prudce buší krev? Máte pocit, že se vám hlava každou chvíli rozletí na milion malinkatých kousků? Že vás vaše nohy už déle neudrží a každou chvíli začnete zvracet? Pokud jste navíc žena nad 40 let, pak patrně máte migrénu.

Co se tam uvnitř ve vaší hlavě ale skutečně děje? Lékaři definují migrénu jako velmi bolestivé chronické onemocnění, které postihuje cévy v mozku. Nejprve dochází k náhlému stažení cévního řečiště v oblasti zrakového centra. Pacient může vidět rozmazaně, dochází dokonce i k výpadkům zorného pole.

Záchvaty trvají někdy až tři dny

Přežili jste první nástup migrény? Zdaleka nemáte vyhráno. Ty nejsilnější bolesti hlavy, lépe řečeno, většinou „pouze“ jenom jedné její poloviny, přicházejí ve chvíli, kdy dochází k rozšíření cévního řečiště v oblasti mimolebních tepen, zvláště krkavice.

Záchvaty jsou o to zákeřnější, že se periodicky opakují. V lepším případě vás trýzní „jen“ několik hodin. V horším někdy až tři dny.

U žen je riziko 3x vyšší!

Proč zrovna ženy? Touto otázkou se zabýval několik desítek let trvající průzkum jedné španělské univerzity. Jaké byly výsledky? Podle vědců je riziko chronických záchvatů migrény u žen dokonce třikrát vyšší než u mužů!

Také ataky jsou u žen daleko delší a intenzivnější než u dospělých mužů. Proč tomu tak je?

U žen se migréna vyskytuje častěji, a to kvůli hormonům.
U žen se migréna vyskytuje častěji, a to kvůli hormonům.

Testosteron migrénu zmírňuje

Za všechno prý mohou hlavně hormony. Ten hlavní mužský – testosteron – dokáže příznaky a průběh prudkých bolestí hlavy docela výrazně zmírnit.

Naopak ženský hormon prolaktin, jehož hlavním úkolem je pomoci ženskému organismu po porodu při „výrobě“ dokonalého mléka, dokáže spolehlivě vyvolat silnou bouřku v ženské hlavě.

Dámy ničí zázračný estrogen

Dokonalým spouštěčem těch nejprudších migrén je pak podle španělských vědců ženský pohlavní hormon estrogen. Při ovulaci je jeho obsah v krvi nejvyšší a s tím roste i pravděpodobnost záchvatu migrény.

Zdá se, že tím zodpověděli i otázku, proč se intenzita jednotlivých migrénových atak s věkem u žen snižuje. Jednoduše řečeno, v jejich krevním řečišti je estrogenu rok od roku méně.

Na vznik migrény mají podíl i další vlivy, jako je alkohol nebo antikoncepce.
Na vznik migrény mají podíl i další vlivy, jako je alkohol nebo antikoncepce.

Nebezpečná antikoncepce

Migrénu vám může spustit například neléčená oční vada, pravidelná konzumace alkoholu, nemoc ráda navštěvuje i silné kuřáky. Také nevhodně zvolená dieta či nevhodně zvolená antikoncepce se vám může postarat o celoživotní bolesti hlavy.

Dobrou prevencí je dodržování pitného režimu a střídmost v jídle. Migrénu dokáže vyvolat i nedostatek či naopak velká porce spánku, například vyspávání o víkendu.

I nevhodně zvolená antikoncepce může způsobit migrény.
I nevhodně zvolená antikoncepce může způsobit migrény.

Nemáte chuť na sladké?

Jenže žádná prevence vás nedokáže před migrénou ochránit úplně. Zkušení pacienti vědí, že první příznaky ataky se objevují několik hodin předem. Takzvané prodromální stadium trvá obvykle hodinu a vypadá nenápadně.

Někdo dostane najednou chuť na něco sladkého, někomu prostě jenom úplně ztuhnou svaly. Chce se vám zívat a bez toho, že byste měli pocit žízně, máte pocit, že se prostě musíte jít ke kohoutku napít.

Migréna s aurou je pro člověka velice nepříjemná.
Migréna s aurou je pro člověka velice nepříjemná.

Nastupuje aura

Odborná statistika říká, že u 20 % migreniků se poté objeví aura. Tento nebezpečný stav trvá zhruba hodinu, během níž trpíte dvojitým viděním či obrnou očních svalů. K tomu se přidává pocit slabosti, kdy máte pocit, že každou chvíli musíte nutně omdlít.

To vše doprovází náhlé poruchy čichu. A ránu dostane i vaše řečové centrum. Jen s velkými problémy dokážete dát ve fázi aury dohromady smysluplnou větu.

Ničí vás světlo i kočka

A to vás čeká ještě to nejhorší – vlastní záchvat. Ten trvá obvykle od tří hodin do tří dnů. Prudká bolest vám doslova vystřeluje do spánku či do okolí oka. Mohou vás překvapit prudké bolesti v týlu, které se postupně rozšíří do poloviny hlavy.

Často bývá silná migréna doprovázena tělesnou slabostí či zvracením. Doslova vás ničí pohled do světla či mňoukající kočka, která se právě otírá kolem vašich nohou.

Bolest se šíří hlavně do poloviny hlavy a bývá doprovázená tělesnou slabostí.
Bolest se šíří hlavně do poloviny hlavy a bývá doprovázená tělesnou slabostí.

Vysvobodí vás až spánek

I to špatné jednou skončí. A platí to i pro migrénu. Vyčerpaný migrenik se v tu chvíli nachází v tzv. postdromálním stadiu. Výstřely bolesti z hlavy postupně mizí a vaše tělo si žádá jediné – odpočinek.

Ještě předtím, než si půjdete lehnout, byste však měli doplnit tekutiny a minerály. A požádat ostatní členy domácnosti, aby na vás ještě několik dnů nekřičeli. Musíte nabrat dost sil na to, až nezvaný host, který ničí vaši hlavu, dorazí příště.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Zajímavosti
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
Zajímavosti
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
reklama
záhady a tajemství
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
reklama
záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
epochanacestach.cz
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
Při návštěvě zoo v Ústí nad Labem se musíme připravit na to, že procházka tu bude trochu fyzicky náročná. Zahrada se totiž rozkládá na svahu Mariánské skály východně od městského centra. Tuhle nevýhodu ale můžeme snadno proměnit v plus, když si pro vstup nevybereme dolní vchod v Drážďanské ulici, ale převýšení 96 metrů za sebe necháme zdolat autobus
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
enigmaplus.cz
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
K vyhynutí dinosaurů dochází následkem srážky Země s velkým meteorem před více než 65 miliony let. Pak uplyne dalších více než 60 milionů let a na Zemi se objeví první příslušníci rodu Homo. Tak histo
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
nejsemsama.cz
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
Krásné počasí přímo ponouká k podniknutí výletu! Co takhle si udělat nějakou dobrou svačinku a vyrazit tam, kde to navzdory letošním nenadálým mrazíkům voní po ovoci? Mandloňové sady v Hustopečích V roce 2012 vznikla v Hustopečích u Brna unikátní rozhledna, která se nachází v jedné z největších botanických rarit na Moravě – v mandloňových sadech. Měří 17
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
epochalnisvet.cz
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
Slunečné město Miami na Floridě se stane domovem dalšího rezidenční projektu v režii prestižní automobilky. Tentokrát si tuto destinaci pro svůj premiérový projekt vybrala značka Pagani, která proslula svými výkonnými a rychlými vozy. V oblasti North Bay Village nyní chce postavit mrakodrap Pagani Residences.   Slunečné město Miami na Floridě přivítá první luxusní rezidenční projekt
Okradla mě kamarádka
skutecnepribehy.cz
Okradla mě kamarádka
Byly jsme neoddělitelná dvojice. Já a moje kamarádka jsme si padly hned do oka, a tak to mělo zůstat. Ale nezůstalo. Květované šatičky, blonďaté vlásky, oči modré jako len a pár roztomilých pih na malém nosíku! Když jsem ji uviděla, hned mě okouzlila. Já byla pravý opak. Hned se z nás staly nerozlučné kamarádky. Seděly jsme spolu
Univerzální dárcovská krev na obzoru
21stoleti.cz
Univerzální dárcovská krev na obzoru
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev osta
Patchworkové taštičky nejen na mobil
panidomu.cz
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
iluxus.cz
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
Signorina Unica Eau de Parfum ztělesňuje mnohostranné pojetí ženskosti, na němž staví značka Ferragamo. Vzdává hold jedinečné esenci, která tkví v každé ženě, a povzbuzuje k přijetí vlastní unikátní o
Žilková se odstřihla od jeho jména
nasehvezdy.cz
Žilková se odstřihla od jeho jména
Konečně má, po čem toužila! Veronice Žilkové (62) ze seriálu ZOO se dlouho nedařilo zavřít dveře za minulostí. Ačkoli rozvod s Martinem Stropnickým (67) po 18 letech manželství oznámila zkraje roku
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
historyplus.cz
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
Zuří! Přemysl Otakar I. div nevyskočí vzteky z kůže. Vytáhl s armádou do pole, jenže žádná bitva nebude. Skoro všichni velmoži ho zradili! Místo, aby vyhnal biskupa Jindřicha Břetislava ze země, kníže sám musí uprchnout za hranice.   České země neprožívají na konci 12. století zrovna nejšťastnější období. Znesváření Přemyslovci spolu už téměř 20 let bojují o
Rajčatové rizoto v italském stylu
tisicereceptu.cz
Rajčatové rizoto v italském stylu
Vylepšit ho můžete opečenou slaninou, kuřecím masem i krevetami. Suroviny 250 g rýže arborio 1 cibule sůl pepř 2 stroužky česneku olivový olej špetka chilli 100 ml bílého vína 400 g loup