Jídlo ovlivňuje naši náladu víc, než tušíme. Které pokrmy nám spolehlivě zlepší náladu?
Určité potraviny mají přímý vliv na tvorbu serotoninu – hormonu štěstí. Tato látka působí na nervový systém a navozuje dobrou náladu a pocit radosti. Co máme jíst, abychom byli šťastní a spokojení?
Štěstí v jídle
Hlavní látkou, ze které se serotonin v našem těle tvoří, je tzv. tryptofan. Tuto aminokyselinu obsahuje například kuřecí a krůtí maso, kešu ořechy, mléčné výrobky, banány, zelená zelenina, losos nebo tuňák.
Na naši náladu mají pozitivní účinky i vitaminy – B6, B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin), stejně jako vitamin C a hořčík.
Ne všechny potraviny obsahující tyto látky ale odpovídají zdravému životnímu stylu – například vejce, sýry, červené maso nebo sladkosti, zejména čokoláda. Lze je ale nahradit celozrnným pečivem, ořechy, rybami, drůbeží či listovou zeleninou.
Čokoláda, alkohol a slunce
Hladinu serotoninu dokáže krátkodobě zvednout i alkohol, je to ale zrádná cesta, alespoň z hlediska pocitů štěstí. Serotonin se totiž takto přestává rychle uvolňovat a tělo vyžaduje stále další a další dávku alkoholu. Podobně funguje i tabulka čokolády.
Lepší jsou sluneční paprsky, díky nim se v našem těle tvoří vitamin D, nepostradatelný pro silnou imunitu a skvělou náladu. Dalšími důležitými zdroji vitaminu D jsou kapusta, okurky, syrový nefiltrovaný med, včelí pyl, syrové mléko, houby, rybí tuk nebo játra.
Nejlepší metoda hubnutí
Namísto čokolády nebo alkoholu je proto lepší volbou hrst mandlí nebo lískových oříšků. Člověk díky serotoninu navíc hubne:
„Šťastní lidé spálí mnohem více energie a přitom nemají na jídlo ani pomyšlení,“ vysvětluje americký psycholog Shaun Anchor. Za špatnou náladou pak může být i nedostatek sacharidů.
Při snížení hladiny cukru v krvi se začnou vyplavovat stresové hormony kortizol a adrenalin. Uklidníme se až přísunem sacharidů, které opět zvýší hladinu serotoninu v krvi.