Domů     Kdo maže, ten jede: Máslo a jeho mazaná cesta staletími
Kdo maže, ten jede: Máslo a jeho mazaná cesta staletími
14.12.2017

Chvíli opomíjené a zatracované, jen aby bylo zase objeveno a oslavováno. S máslem to šlo nahoru dolu.

Ani když se dnes stává takřka nedostatkovou komoditou, nechceme se ho vzdát – zlaté vlnité hoblinky na čerstvém pečivu mají příchuť časů, kdy se pro něj chodilo ještě k hokynáři na váhu.

Máslo barbarům

Starověcí Řekové a Římané máslu příliš nefandí. Ještě si jím tak namazat podrážděné dásně, ale konzumovat ho? Dávají přednost olivovému oleji s vybraným vínem, charakterizující civilizaci a střídmost.

Těm se barbarské máslo a pivo, které padají do chřtánů na hostinách náčelníků divokých evropských kmenů, nemohou rovnat. Itálii pak vydrží lhostejný až podezíravý postoj k máslu do 15. století.

Dlouho předtím ale zdomácní ve většině Evropy, zejména v její severní polovině, kde je klima k jeho uchování přece jen vhodnější než v parném Středomoří.

V kozí kůži zavěšené na trojnožce se stále stlouká máslo v některých částech Blízkého východu.
V kozí kůži zavěšené na trojnožce se stále stlouká máslo v některých částech Blízkého východu.

Namazaný svět

K vaření se více užívá sádlo nebo olivový olej než máslo. To má navíc ve středověku nízký status a je považováno za potravinu chudých rolníků.

Cestu do kuchařských knih, talířů a srdcí (také formou cholesterolu) středních a vyšších tříd si najde až během 16. století, kdy katolická církev povolí konzumaci másla v postních dnech.

Třeba za odpustky, kterými se do té doby Pařížané vykupují ze zákazu, postaví jednu z věží katedrály v Rouenu – Máselnou věž.

Levné a ucházející

V severní Francii si máslo zamilují a oblasti jako Bretaň nebo Normandie jsou proslulé jeho výrobou.

Když císař Napoleon III. (1808–1873) vede v polovině 19. století svou výbojnou zahraniční politiku, musí se ujistit, že každý z jeho vojáků si bude moci namazat svoji „baguette“. Vyhlásí tedy soutěž na levnou a dostupnou náhražku másla.

Tu roku 1869 vyhraje lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés (1817–1880) za svůj oleomargarine – mlékem ochucenou pomazánku z hovězího loje. Po experimentech s rybím tukem se později začne margarín vyrábět už jen z tuků rostlinných.

O máslo se měla postarat žena. Celý proces patřil do ženského světa laktace, s kterým muži nechtěli mít nic společného.
O máslo se měla postarat žena. Celý proces patřil do ženského světa laktace, s kterým muži nechtěli mít nic společného.

Vykliďte lednici!

Ten je zatím pouhou nouzovkou. Máslo se pořád stlouká o sto šest, poptávka je veliká. Náročné domácí výrobě dá pohov industrializace se svými prvými máselnými továrnami v 60. letech 19. století.

Vynález automatické odstředivky smetany švédského průmyslníka Gustafa de Lavala (1845–1913) výrobu ještě zjednoduší a zefektivní, takže spíže domácností mohou být zásobovány s ještě větší kadencí.

Jeho spotřeba v USA dosahuje počátkem 20. století závratných čísel – až 9 kilo másla na osobu ročně!

Jak byl svět odmáselněn

K ztrátě máselných pozic a rozšíření levných margarínů dochází s hospodářskou depresí po 2. světové válce. Trend nízkotučné diety a tažení proti cholesterolu v 80. letech pak uštědří produktu další podpásovku.

Je mu připsán velký podíl na vzniku kardiovaskulárních onemocnění a jeho spotřeba prudce klesá. Do Česka dorazí margarínová vlna až se změnou politického režimu a doprovází ji až hysterická kampaň proti máslu.

Industrializace přesunula výrobu másla z farem do továren a máselnice do muzeí.
Industrializace přesunula výrobu másla z farem do továren a máselnice do muzeí.

Nemastné, neslané

Netrvá dlouho a radikální zastánci nové vlny se ocitnou – takříkajíc – s máslem na hlavě. Transmastné kyseliny obsažené v margarínu jsou shledány pro lidský organismus škodlivější než nasycené tuky z mléčných výrobků.

Ačkoliv jinde na světě si máslo a margarín opět vymění pozice, v Česku se „nemáslo“ v krabičce zatvrzele drží při životě. Opravdové máslo nicméně zažívá renesanci i v gastronomii, která se momentálně veze na vlně rustikálního retroboomu a odhazování náhražek.

Je na něj opět nazíráno, jazykem reklam, jako na „poctivou“ surovinu, nezastupitelnou při pečení a při vaření nepostradatelnou.

V Indii má máslo výsadní postavení v přípravě pokrmů i náboženským rituálech.
V Indii má máslo výsadní postavení v přípravě pokrmů i náboženským rituálech.
Foto: goodfood.com.au, villagesgroup.files.wordpress.com, upload.wikimedia.org, webexhibits_org, i.ytimg.com
Související články
Historie
Návštěva ve středověké Číně: V kuchyni preferovali harmonii chutí
Když máte něco dobrého na talíři, nacpeš se k prasknutí? Tak s tím ve středověké Číně nepochodíš. Přežírání Číňané odmítají, ovšem dobré jídlo si vychutnat umějí. Označují ho za skutečné umění, které přirovnávají k poezii nebo malování a zábavu hodnou té nejvyšší šlechty. Kdo má ve středověké Číně vysoké postavení, patří k němu i konzumace vybraných lahůdek. Básník a […]
Historie
Vzpomínky na život jako z pohádky. Osud trojice dětí Františka Ferdinanda d´Este
Zvedne hlavu směrem k majestátní věži. Okamžitě jí proběhnou hlavou vzpomínky, jak si tu hrála se svými bratry. Ta doba už je ale dávno pryč, teď v jejím bývalém domově vládnou úplně jiné pořádky. Časy Rakouska-Uherska už zkrátka patří do minulosti. Ten den obrátí vzhůru nohama prakticky celé dějiny následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este (1863–1914) zamíří […]
Historie
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
Cirkusy provázejí lidstvo po staletí – od krvavých římských her až po okázalé show plné akrobacie a kaskadérských kousků. Jak se z antických arén stala manéž plná barev a hudby? A proč někteří lidé cirkusy milují, zatímco jiní je odmítají? Antický circus: Popravy určené k pobavení Dávnou historii cirkusu můžeme vystopovat až do antiky. „Circus“ […]
Historie
Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso
Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách. Tentokrát navštívíme proroka Mohameda. Máte v oblibě maso? V tom případě si u stolu islámského proroka Mohameda (570–632) pochutnáte. „Obětujte v průběhu svátku Eid al-Adha (ukončení poutě do […]
reklama
historie
Titanic: Příběh zkázy, který stále fascinuje svět
14. dubna 1912 se navždy zapsal do historie jako den, kdy nejluxusnější parník své doby, Titanic, narazil do ledovce a navždy zmizel v temných hlubinách Atlantiku. Jeho tragický osud dodnes vyvolává otázky: Mohlo se katastrofě předejít? A co všechno se ještě můžeme dozvědět z trosek, které pomalu mizí v mořských hlubinách? Lokalita: přibližně 600 kilometrů jižně […]
Krysí stezky: Jak nacisté prchali do Jižní Ameriky
Italské kláštery, chorvatské přístavy a argentinské úřady – objevte fascinující trasy, po kterých unikali nejhledanější nacističtí zločinci do bezpečí jihoamerických diktatur. Tyto takzvané „krysí stezky“ představovaly složitou a často utajovanou síť kontaktů a logistické podpory, která umožnila stovkám, možná i tisícům pachatelů hrůzných zločinů druhé světové války uniknout před spravedlností spojeneckých mocností. Fenomén útěku nacistických […]
Gurmáni: Kardinál Richelieu miloval čokoládu, jeho praprasynovec nadšeně propagoval majonézu
Máte rádi čokoládu a majonézu? Tabulkovou nejspíš ano, jenže než se zrodí v téhle podobě, musíte ještě chvíli počkat. Teď jsme teprve na počátku 17. století, takže máme na mysli zatím jenom tu tekutou. Kakaové boby přiváží do Evropy španělský conquistador Hernán Cortés (1485–1547). Jenže nápoj z nich připravený připadá Španělům hořký a nějakou dobu trvá, než […]
Jak se zrodila knížka: Od tabulky a svitku ke složkám
Potřebu zaznamenávat svoje převratné myšlenky a předávat je dalším generacím má lidstvo už od pradávna. Od té doby, co se dokážeme mezi sebou dorozumívat, rozvíjí se první pokusy o zápisy. Kdy se zrodila první knížka a jak získala dnešní podobu? Tentokrát nebudeme zkoumat, které literární dílo je první – často se uvádí Epos o Gilgamešovi […]
reklama
záhady a tajemství
Záhada kubánského podmořského města: Objev století, nebo pouhý optický klam?
V roce 2001 otřásl vědeckým světem šokující objev – u kubánského pobřeží byly nalezeny podivné kamenné struktury připomínající dávno ztracené město. Přestože od objevu uplynulo více než dvacet let, záhada zůstává nevyřešena. Co se skutečně skrývá v hlubinách Karibiku? Lokalita: pobřeží poloostrova Guanahacabibes na západě Kuby Jedna z nejzvláštnějších podmořských záhad začíná v roce 2001. Tehdy […]
Víte, které pohádky jsou ty nejděsivější?
Určitě si ze svého dětství pamatujeme celou řadu pohádek. Některé z nich byly vlídné až úsměvné, jiné nám zase naopak dokázaly přivodit doslova husí kůži…   Smutnou pohádkou je bezesporu „Malá mořská víla“ dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena (1805-1875). Poněkud děsivě působí i opakované macešiny úklady o život nevinné, krásné Sněhurky ve stejnojmenné pohádce bratří […]
Organizace ODESSA: Mýtus, nebo skutečná nacistická podzemní síť?
Po pádu Třetí říše zmizely stovky vysokých nacistických pohlavárů beze stopy. Pomáhala jim v tom tajná organizace ODESSA, nebo jde pouze o konspirační teorii? Pátrání po pravdě jednoho z největších tajemství poválečné historie. Po porážce Německa na sklonku druhé světové války začal na území Německa skutečný chaos. Zemí se proháněla nejen vítězná vojska, ale také […]
Záhada podmořské struktury u Jonaguni: Přírodní úkaz, nebo pozůstatek ztracené civilizace?
V modrých vodách u japonského ostrova Jonaguni se ukrývá jeden z největších archeologických rébusů současnosti – masivní kamenná struktura s dokonalými úhly a schody, která vypadá jako dílo dávných stavitelů. Je to přírodní zvláštnost, nebo důkaz existence vyspělé předpotopní civilizace? Lokalita: ostrov Jonaguni ležící jižně od pobřeží Japonska V roce 1986 se pod hladinu moře u […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz