Domů     Z dějin jídla: Za mlsání sýra schytal biskup pořádný výprask
Z dějin jídla: Za mlsání sýra schytal biskup pořádný výprask

Místností voní sýr s topinkami, cibulí a kmínem. „Dobrota,“ olizuje se olomoucký biskup Jan. Ale když ho tak spatří pražský biskup Jaromír, rozzuří se doběla: „Proč žiješ lakomě? Nebo pro koho lakotíš, bídný žebráku?

Na mou věru, nesluší se, aby biskup žil takto lakomě!“ Přiskočí k němu, chytí ho za vlasy a hodí jím „jako otepí na podlahu“.

Sýr: Jídlo nehodné biskupa!

Na sýrech si pochutnávají již Egypťané před koncem 4. tisíciletí. Přesný počátek jeho výroby lze archeologicky doložit jen velmi obtížně. Pro mnoho národů je tato pochutina obyčejnou, každodenní potravou, ten český nevyjímaje.

Třeba bájný kníže Přemysl je často v kronikách spojován s pojídáním sýra se zatvrdlým chlebem jako symbolem jeho lidového původu. „Přemysl jí chléb a sýra, houf na otku zatím zírá,“ veršuje Dalimilova kronika z počátku 14. století.

Sýr s topinkami, cibulí a kmínem si podle kronikáře Kosmy (asi 1045–1125) rád dává i olomoucký biskup Jan (†1085).

A toto „jídlo nehodné biskupa“ si prý zvolí pražský biskup Jaromír (okolo 1040–1090) jako záminku, aby svému konkurentovi dal pořádně do nosu. Pro náročnější jazýčky se samozřejmě vyrábějí i sýry jemnější, nákladnější. Nechybí v nich třeba šalvěj, muškátový květ či kmín.

Cukr: Sladké léčivo

Vůbec poprvé si své jídlo cukr osladí Španělé, a to po příchodu Maurů do země v 8. století. V Indii zpracovávají cukrovou třtinu na cukr již v 1. tisíciletí př. n. l.!

V Evropě zpočátku více slouží v lékařství, na skutečné cukroví se začne používat až ve druhé polovině 16. století. A jak se užíval v české kuchyni do počátku 17. století?

Velmi oblíbená jsou různá sladká jídla vařená z masa, z ryb i raků, vaří se sladké kaše z masa neb sladké omáčky k masu. Nezvyklou chuť mají i některá zeleninová jídla.

Třeba „kaše královská měsíce máje nebo po máji, velmi zdravá a misterná“ se dělá z česneku, ale je sladká a sypaná cukrem. Na slaďoučké věci z cukru si potrpí zejména panstvo.

Například na svatbě Anny Alžběty z Hradce Oldřichem Lobkovicem (1557–1604) roku 1579 ustrojí starý panský kuchař Achacius v hodovní síni dva velké cukrové stromy, jejichž ratolesti se otřásají množstvím cukrových ptáčků.

A každá ratolest je upečena z jemného perníku. Dámy si pak ze stromů spokojeně trhají ovoce, tedy vlašské cukrovinky.

Knedlíky: Pochoutka plná masa

Bez knedlíků si dnešní českou kuchyni ani představit. Původně ale označují pokrm z masa. Nejstarší česká rukopisná sbírka kuchařských návodů z 15. století radí: „Knedlíky takto dělej.

Maso telecí vezmi a nasekej drobně a žloutků vaječných s kořením přidej.“„Používejme raději český název šiška,“ nabádá kazatel Jan Hus (asi 1370–1415). Nelíbí se mu, že slovo knedlík je totiž německého původu.

Až teprve v první polovině 17. stole se na stolech začíná objevovat jídlo, které dnešní knedlíky připomíná. Jsou slané, vařené a požívají se jako hlavní jídlo, ne jako příloha.

Hospodyně je připravují z máčených a krájených žemlí, ze strouhanky nebo z mouky, někdy přidají kvasnice a nechají je vařit. Občas je posypou smaženou strouhanou houskou nebo cibulkou, jindy zase polijí omáčkou.

Káva: Probere i krávy

„Naše zvířata nenacházejí v noci klidu. Vůbec se u nich neobjevují žádné známky únavy,“ stěžují si v 6. století n. l. podle jedné z legend pastevci dobytka z provincie Kaffa (na jihozápadě dnešní Etiopie) mnichům blízkého kláštera. Mniši se vydají na průzkum.

Na místě, kde se dobytek pase, najdou neznámou tmavozelenou rostlinu, jejíž plody zvířata zvědavě okusují. „Zkusíme to také!“ rozhodnou se a připraví si z plodů vývar. Funguje to! Náhle mohou zůstat v noci vzhůru a modlit se, aniž by měli potřebu spánku.

Do střední Evropy proniká tento nápoj ale až na sklonku 17. století. Když si v roce 1714 otevře první kavárnu v Praze jistý Giorgio Diodat Damascenus, lidé kávě zpočátku příliš neholdují.

Brzy se ale stane centrem společenského dění i místem inspirace mnoha umělců po celém světě.

Foto: wikimedia.org, starmarket.com, media.pathfinder.gr
Související články
Historie
Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso
Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách. Tentokrát navštívíme proroka Mohameda. Máte v oblibě maso? V tom případě si u stolu islámského proroka Mohameda (570–632) pochutnáte. „Obětujte v průběhu svátku Eid al-Adha (ukončení poutě do […]
Historie
Titanic: Příběh zkázy, který stále fascinuje svět
14. dubna 1912 se navždy zapsal do historie jako den, kdy nejluxusnější parník své doby, Titanic, narazil do ledovce a navždy zmizel v temných hlubinách Atlantiku. Jeho tragický osud dodnes vyvolává otázky: Mohlo se katastrofě předejít? A co všechno se ještě můžeme dozvědět z trosek, které pomalu mizí v mořských hlubinách? Lokalita: přibližně 600 kilometrů jižně […]
Historie
Krysí stezky: Jak nacisté prchali do Jižní Ameriky
Italské kláštery, chorvatské přístavy a argentinské úřady – objevte fascinující trasy, po kterých unikali nejhledanější nacističtí zločinci do bezpečí jihoamerických diktatur. Tyto takzvané „krysí stezky“ představovaly složitou a často utajovanou síť kontaktů a logistické podpory, která umožnila stovkám, možná i tisícům pachatelů hrůzných zločinů druhé světové války uniknout před spravedlností spojeneckých mocností. Fenomén útěku nacistických […]
Historie
Gurmáni: Kardinál Richelieu miloval čokoládu, jeho praprasynovec nadšeně propagoval majonézu
Máte rádi čokoládu a majonézu? Tabulkovou nejspíš ano, jenže než se zrodí v téhle podobě, musíte ještě chvíli počkat. Teď jsme teprve na počátku 17. století, takže máme na mysli zatím jenom tu tekutou. Kakaové boby přiváží do Evropy španělský conquistador Hernán Cortés (1485–1547). Jenže nápoj z nich připravený připadá Španělům hořký a nějakou dobu trvá, než […]
reklama
záhady a tajemství
Víte, které pohádky jsou ty nejděsivější?
Určitě si ze svého dětství pamatujeme celou řadu pohádek. Některé z nich byly vlídné až úsměvné, jiné nám zase naopak dokázaly přivodit doslova husí kůži…   Smutnou pohádkou je bezesporu „Malá mořská víla“ dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena (1805-1875). Poněkud děsivě působí i opakované macešiny úklady o život nevinné, krásné Sněhurky ve stejnojmenné pohádce bratří […]
Organizace ODESSA: Mýtus, nebo skutečná nacistická podzemní síť?
Po pádu Třetí říše zmizely stovky vysokých nacistických pohlavárů beze stopy. Pomáhala jim v tom tajná organizace ODESSA, nebo jde pouze o konspirační teorii? Pátrání po pravdě jednoho z největších tajemství poválečné historie. Po porážce Německa na sklonku druhé světové války začal na území Německa skutečný chaos. Zemí se proháněla nejen vítězná vojska, ale také […]
Záhada podmořské struktury u Jonaguni: Přírodní úkaz, nebo pozůstatek ztracené civilizace?
V modrých vodách u japonského ostrova Jonaguni se ukrývá jeden z největších archeologických rébusů současnosti – masivní kamenná struktura s dokonalými úhly a schody, která vypadá jako dílo dávných stavitelů. Je to přírodní zvláštnost, nebo důkaz existence vyspělé předpotopní civilizace? Lokalita: ostrov Jonaguni ležící jižně od pobřeží Japonska V roce 1986 se pod hladinu moře u […]
Dobrodruh Edward Kelley: Když v souboji zabil člověka, magie mu nepomohla
Proměnit obyčejný kov na zlato, z kousku běžného kamene vyrobit drahokam, z podivných ingrediencí umíchat elixír mládí nebo vytvořit kámen mudrců. Učenci na pražském dvoře císaře Rudolfa II. se snaží. Někteří lidé považují alchymii za pavědu. Ve skutečnosti jí ale moderní chemie vděčí za spoustu užitečných znalostí. Vytvořila postup výroby silných kyselin. Vyladila k dokonalosti různé chemické postupy, […]
reklama
záhady a tajemství
Starobylé ruiny hradu Valdek: Tajemná komnata brdských hvozdů
Zříceninu hradu Valdek najdeme ve Středočeském kraji v okrese Beroun na okraji vojenského újezdu Brdy. Hrad byl založen v polovině třináctého století díky starobylému rodu Buziců, konkrétně jeho větvi Zajíců. V období národního obrození se Valdek stal oblíbeným cílem českých vlastenců, včetně Karla Hynka Máchy, Josefa Jungmanna nebo Boženy Němcové. Hrad inspiroval řadu literárních děl […]
Hliněné monstrum: Kráčel Prahou někdy golem?
Původem je Polák, zastával funkci rabína v Poznani, což naznačuje spojení zmiňované Janem Schuldtem. Legenda z rabiho Löwa vytvořila hlavně symbolického ochránce židovského ghetta před pogromy. Rabiho Jehuda Löwa bena Becalela (1525–1609) okouzlí atmosféra pražského dvora císaře Rudolfa II. (1583–1611), nadšeného příznivce okultních věd. Dostaveníčko si zde dávají mudrcové, se kterými rád vede učené rozhovory. V roce 1588 […]
Stal se slavný okultista předlohou pro agenta Jamese Bonda?
Proslaví jako vynikající matematik a kartograf, ale zároveň i stoupenec okultních věd, což se tehdy vůbec nevylučovalo. Na nadpřirozeno jako zdroj poznání se obrací hlavně když upadá jeho popularita u anglického dvora.  Jeho současníci v něm vidí mága s nadpřirozenými schopnostmi. Fascinuje svými znalostmi. Jeho knihovna čítá na 4500 svazků! Angličan John Dee (asi 1527–1608) svému králi […]
Tajemství harrapského písma: Podaří se nám někdy rozluštit?
Dá se značně rozšířená vyspělá starověká civilizace, vůbec první městského typu, která navíc čile obchoduje s okolím, zapomenout? A to tak, že o ní po dlouhá tisíciletí nebude nalezena jediná zmínka?  Zní to silně nepravděpodobně, ale jeden takový příklad máme. Harappská kultura. Stejně to dopadne i s jejím písmem. Pakliže tedy o písmo jako takové vůbec jde. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz