Jsme považováni za nejvášnivější houbaře světa. S košíčkem do lesa vyrazí alespoň jednou ročně až 70 % obyvatel, což z nás dělá unikát. EpochaPlus si posvítí na chemické látky, které s houbami souvisí. A je čemu se podivit!
Involutin: Pozor na krvinky
Kdo se ponoří do archivních zavařenin babiččina sklepa, možná ji tam ještě objeví. Žlutavá až světle hnědá čechratka. Kraj klobouku se jí s přibývajícími dny pomalu stáčí dolů, proto „podvinutá“. Průměr může mít až 12 centimetrů. A to je již úlovek!
Dnes naštěstí víme, že jen k pokochání. Ač staré atlasy hub radí opak, hlavně nesbírat! Čechratka podvinutá obsahuje involutin. Tato látka umí někdy nastartovat reakci imunitního systému, které vede až k rozkladu červených krvinek!
Na její v té době ještě nezmapovaný jed doplatí i slavný německý mykolog Julius Schäffer (1882–1944). K reakci nemusí dojít. Navíc je nebezpečná dlouhodobější konzumace. A naopak, někdy se mohou následky projevit až desetiletí poté.
Involutin se v těle nahromadí a postupně rozkládá červené krvinky. To může vést k selhání ledvin a studie také naznačují, že když dojde k takzvanému Paxillus syndromu (podle latinského názvu houby), odnese to i kostní dřen.

Betaglukany a triterpenoidy: Imunita i dávka energie
„Při jedné z cest po severním Thajsku jsem chvíli bydlel v klášteře a meditoval každý den. Ale moje mysl utíkala jinam. Jednoho rána mi jeden z mnichů připravil horký nápoj z houby Lion’s Mane s tím, že mi pomůže jít hlouběji.
Moje soustředění se prohloubilo, dech zpomalil a mysl se zklidnila,“ vzpomíná Robert Sládek. Založí poté společnost Fungee a světu představí unikátní houbovou kávu. Ta kombinuje sílu sedmi přírodních složek, které pozitivně působí na tělo i mysl.
Lion’s Mane, známý jako chytrá houba, podporuje paměť, soustředění a mentální výkon. Cordyceps přirozeně zvyšuje energii, okysličení těla a fyzickou výdrž. Antioxidačně nabitá chaga posiluje imunitu a chrání buňky před stresem.
Reishi, houba dlouhověkosti, harmonizuje psychiku a navozuje vnitřní klid. Hlavními látkami jsou v tomto případě polysacharidy (zejména betaglukany) a triterpenoidy (např. kyselina ganodermová a lucidenová). Ty podporují imunitu a regulují cholesterol.
K tomu se přidává ashwagandha, silný adaptogen pro snižování stresu a stabilizaci hladiny kortizolu, a maca, superpotravina z And známá podporou hormonální rovnováhy, vitality i libida. Poslední složkou celé směsi je kvalitní arabica.

Gyromitrin: Pořádně to usmažte!
Tuhle houbu si nespletete. Její mozek připomínající laločnatý kloubouk kaštanové barvy najdete hlavně pod borovicemi. Ucháč obecný, u nás po staletí známý také jako ucháč jedlý, vás paradoxně může i zabít. V tomto případě se sluší zmínit i latinský název:
Gyromitra esculenta. Ono „esculenta“ opět odkazuje na jeho jedlost. A popsaná látka stojící za otravami dostane název gyromitrin. V evropské kuchyni platí ucháč dlouho za vyhlášenou lahůdku. A většina lidí, která ho roky konzumuje, nemá žádné následky.
Gyromitrin se totiž neutralizuje vysokou teplotou. Tato látka ale sama o sobě nezabíjí, problém nastává až při trávení, kdy se rozloží na methylhydrazin.
Ten je toxický, v těle pak dráždí nervový systém, poškozuje játra, spouští sérii křečí a těm, kdo to všechno přežijí, může hypoteticky rozpoutat rakovinové bujení. Že jste si ucháče nedostatečně povařili nebo usmažili, poznáte obvykle za šest až 12 hodin. Jaterní selhání korunované jaterním komatem přichází ale až třetí den.