Otevření pobočky je na spadnutí, když se ale vydá na úřad – uslyší zamítavou odpověď. Plány mu zkazí malý podnik jménem Burger King kdesi na jihu Austrálie.
Okamžitě se vydá na cestu, jenže majitelé ochranné známky požadují příliš vysokou kompenzaci, a tak volí jiné řešení – změnu názvu!
Do zlata osmažené hranolky, maso skrývající se v zelenině, záplavě omáček a nadýchané bulce. A to během pár minut – řetězce rychlého občerstvení nabízí kromě burgerů také pizzu či bagety.
EPOCHA si tentokrát stoupne do fronty a bude vyprávět historii nejznámějších fastfoodů!

Tajemství pana plukovníka
Firma: KFC
Rok založení: 1930
Zajímavost: Směs koření je dodnes tajná
Ta tři písmena zná téměř každý a většině se vybaví usměvavý stařík. Jeho jméno zní Haarland Sanders (1890–1980) a má prsty v založení jednoho z největších řetězců světa!
Topič, právník a kuchař
V USA mu nikdo neřekne jinak než plukovník Sanders. Titul ale nezískaá v armádě, nýbrž od guvernéra státu Kentucky. K ocenění Sanders ujde pořádně klikatou cestu. Pracuje jako topič, později v rámci večerní školy vystuduje práva.
Paragrafů musí zanechat poté, co se přímo v soudní síní porve s vlastním klientem! Osud ho začátkem 30. let zavane do Kentucky, kde nakonec dře na čerpací stanici.
Hladovým řidičům nabízí jídlo – u plotny mu to jde, protože v dětství se musí starat o dva mladší sourozence. Sortiment skýtá hlavně sendviče, Sanders ale zjistí, že motoristé baží po smaženém kuřeti. A přání je rozkazem.
Čerpací stanice se mění spíše na restauraci. Během šesti let se o jeho práci dozví i tehdejší guvernér Kentucky a Sandersovi udělí čestný titul plukovníka!
Cesta na vrchol
Ani to vynalézavému muži nestačí. Není spokojen s dobou přípravy, protože smažení trvá kolem půl hodiny. Koupí si novinku jménem fritéza a čas rapidně zkrátí. Kromě toho dokončí speciální směs, v níž kuřecí naloží a obalí.
„Každý ho má doma,“ pronese s úsměvem v létě 1940. A zákazníci se po jeho mase obohaceném o 11 druhů koření můžou utlouct. Sanders kdysi prozradí, že základem je sůl a pepř, víc ale nepoví.
Po druhé světové válce bere rozum do hrsti, poprvé se oblékne do bílé košile, uváže si ikonickou vázanku a nechá si narůst knír. Takto objíždí Spojené státy a nabízí know-how na své kuře. V roce 1952 narazí na obchodníka Peta Harmana (1919–2014).
Podnikavec ze Salt Lake City dokonce vymyslí i název KFC (volně přeloženo jako Smažené kuře z Kentucky). Harman a Sanders nabízí franšízy další zájemcům. „Moje tržby se první rok ztrojnásobily,“ tvrdí Harman.
Sandersově kuřeti se skutečně podaří narušit hamburgerovou dominanci, protože v roce 1964 jeho obličej zdobí 600 poboček. Část podílu prodá, zůstává ale tváří řetězce. Až do své smrti objíždí další a další restaurace.
Když odejde na věčnost, KFC odkoupí společnost Pepsi. A ta to rozjede na plné obrátky. Během roku 1987 otevírá jako první americký fastfood pobočku v Číně. Celosvětově bychom jich dnes napočítali přes 30 tisíc.

Číslo jedna
Firma: McDonald´s
Rok založení: 1940
Zajímavost: Provozuje přes 40 tisíc poboček
Dva zlaté oblouky svítí do dáli a pro někoho jde o oázu, pro jiného zase symbol obžerství a obezity.
Osudová návštěva
Prosluněné kalifornské San Bernardino se stává domovem podnikatelského záměru Richarda (1909–1998) a Maurice (1902–1971) McDonaldových. Od května 1940 prodávají hamburgery skrze malé okénko. Po osmi letech provozu změní menu a také fungování celého byznysu.
Každý pracovník má na starost jeden úsek a používá již předem připravené věci. Bulka i maso mají jednotný tvar, což celý koloběh velice zrychlí.
Skutečný humbuk ale nastává až s příchodem Raye Kroce (1902–1984) v roce 1954. Původně nabízí stroje na mléčné koktejly a systém v restauraci ho zcela ochromí. Přemluví bratry, aby svůj nápad prodali do světa. Zprvu nesouhlasí, ale přikývnou.
Kroc to rozjede, protože třeba v roce 1960 všechny pobočky vydělají kolem 60 milionů dolarů! Mezi Krocem a McDonaldovým ale rostou neshody kolem směřování firmy. „Za 2,7 milionu je to tvoje,“ utrousí – částka by dnes odpovídala 23 milionům.
Kroc peníze nemá, brzy je ale sežene. Jakmile v rukou třímá otěže, dějí se věci.
Změna zajetých pořádků
Představuje maskota Ronalda, který má nalákat nejmenší strávníky. Od roku 1967 na menu nechybí vlajková loď jménem Big Mac. O tři léta později míří McDonald´s poprvé za hranice – na Kostariku! Pomalu ale jistě začíná být hegemonem na fastfoodovém rybníčku.
Během toho ale utrží i několik ran. Vrší se obvinění o původu masa, společnost také vystraší dokument Super Size Me z roku 2004. Filmař Morgan Spurlock (1970–2024) baští během 30 dnů pouze jídlo z McDonald´s.
Nabere 11 kilogramů a téměř si zdevastuje zdraví. I takovou negativní reklamu firma přežije a dnes žluté písmeno M svítí u 41 tisíc poboček.

Ve stínu úspěchu
Firma: Burger King
Rok založení: 1953
Zajímavost: Burgery připravují na otevřeném ohni
Plánovanou expanzi do Austrálie zastaví bizarní fakt. V Adelaide existuje restaurace s názvem Burger King, a tak má řetězec smůlu a u protinožců funguje jako Hungry Jack´s.
Lepší než konkurence
Své kořeny má na Floridě, kde Keith G. Cramer a strýc jeho manželky Matthew Burns připravují pokrmy za pomoci trouby zvané Insta-Broiler, a tak se jejich restaurace jmenuje Insta-Burger King. Zázračná mašinka sice přitáhne zákazníky, mužům ale chybí podnikatelský duch.
Po roce provozu restauraci prodají Jamesi McLamoreovi (1926–1996) a Davidu R. Edgertonovi (1927–2018). Neponechají nic náhodě, dokonce oba navštíví provozovnu bratrů McDonaldových.
Tím jako by předznamenali další dění, kdy se budou chtít vymanit zpoza stínu věčného konkurenta. Chytí příležitost za pačesy a z Miami se odrazí do celých Spojených států.
Zákazníky získají Whopperem – legendárním hamburgerem, který spatří světlo světa v roce 1957 a prodává se tehdy za 37 centů. Jenže další léta byznys pokulhává, franšízanti si často dělají, co se jim chce.
Vedení najme Donalda Smithe (*1940), bývalého manažera McDonald´s. Ten firmu stabilizuje a odejde. Jeho nástupce ale rozjíždí burgerové války. Vezme si na mušku právě McDonald´s. Uráží se v reklamách navzájem, dávají si speciální slevové akce, aby se trumfli.
Některé třenice dokonce končí u soudu. V hamburgerovém světě je Burger King ale stále číslo dva, počet jeho provozoven se odhaduje na 18 tisíc.