Domů     Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
17.10.2024

Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká.

Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet.

Je to utajené sdělení, dokonalá šifra, alchymistická hříčka či prostě kniha, která dokládá, že ne všechny jazyky a písma středověku známe a umíme číst?

Radiokarbonové testy zasadily vznik rukopisu do let 1404 až 1438. Také víme, že dílo se vyskytovalo na dvoře Rudolfa II. (1552–1612), milovníka umění, vědy a všeho tajemného. Ten prý věřil, že autorem je anglický filozof a vědec Roger Bacon.

Ve hře ovšem bylo i jméno Leonarda da Vinci a dalších. Knihu se pokoušelo po staletí marně rozluštit mnoho učenců. Prvním známým majitelem byl pražský alchymista Georgius Barschius začátkem 17. století.

Po jeho smrti rukopis studoval učený jezuita Athanasius Kircher. Dokonce zaplatil odborníkovi na koptštinu. Co zjistil, nevíme. Až do roku 1912 byl rukopis uložen v knihovně jezuitského řádu.

Od něj ji vykoupil knihkupec Voynich, podle kterého se dnes i jmenuje. Nyní je dílo majetkem Yaleovy univerzity.

Zřejmě nádoba na léčiva vedle rozřezaných rostlin
Zřejmě nádoba na léčiva vedle rozřezaných rostlin

Otázek je více než odpovědí

Pergamenové strany při prvním prolistování připomínají středověký lékopis. Pečlivější prohlížení naznačuje na alchymistickou příručku.

Když si ale badatel pečlivě prohlédne všech dochovaných 240 stran z původních 272, v hlavě má více otázek než odpovědí. Tak třeba část s vyobrazením rostlin. Že to je jasný botanický klíč?

Pouze do chvíle, než pozorný výzkumník zjistí, že velkou část rostlin vůbec nelze identifikovat. Pravděpodobně astronomická část je o něco přívětivější a lze v ní nalézt například znamení zvěrokruhu. Obsahuje ale také neznámé diagramy a symboly.

Středověké sci-fi? Nahé ženy se koupou v systému jezírek…

Nejzáhadnější je oddíl s vyobrazeními nahých koupajících se žen v podivné zelené tekutině, v nevídaném systému jezer a jezírek. Nebo jsou to technicky vyrobené útvary? Někomu dokonce připomínají tělesné orgány. Odkazuje snad autor na nějaké rituální koupele?

Či na léčivé lázně? A kde něco obdobného viděl? Stejně záhadná je i část, ve které by snad mohly být mapy. Ale co je to za krajinu? Jsou tu také znázorněny i hrady a něco jako sopky.

Oddíl s ilustracemi kořenů, listů a tajemných plodů, kde je text dělen do odstavečků, zase připomíná lékárenské recepty. Vykreslené rostliny jsou ovšem opět záhadou.

Detail viněty na spodní straně 149 Voynichova rukopisu
Detail viněty na spodní straně 149 Voynichova rukopisu

Nadějí je umělá inteligence

Dočká se někdy svět překladu tajemného rukopisu? Těžko říct. Naději dává pokrok ve vývoji strojového učení a umělé inteligence. První rozbory s využitím superpočítačů nabídly nadějné výsledky – jde prý o reálný jazyk.

Porovnání s 400 známými jazyky a písmy světa pak potvrdilo největší podobnost s hebrejštinou. Je tu tedy velká šance k odkrytí tajemství. Samozřejmě že už dnes tu máme odborníky, kteří věří, že záhadu Voynichova rukopisu rozkryli.

Výsledky jejich práce jsou ovšem nesouvislé. Pokud ano, nezveřejňují svůj postup a systém dekódování, což vylučuje ověření správnosti. Svět se tedy dál může těšit ze záhady, která zůstává skryta už stovky let.

Teorie o Voynichově rukopisu

Základních teorií o tajemném rukopisu je osm. Podle první se jedná o falzum a žádný obsah ani smysl nemá. Podle druhé jde o glosálii – zapsané promluvy v nadpřirozeném, neznámém jazyce.

Hudební skladatel Hanspeter Kyburz text považuje za hudební záznam a na jeho přepisu založil i jedno ze svých děl. Podle statistické vědecké analýzy je to kniha psaná reálným jazykem, napodobení by bylo náročné.

Kryptografové americké NSA se v 50. letech 20. století přikláněli k názoru, že se jedná o složitou šifru, pracující se záměnami písmen. Jazykovědec Jacques Guy tvrdí, že rukopis je zapsán exotickým, ale přirozeným jazykem.

Mohl být napsán mandžuštinou s nějakým netradičním dialektem a fonetickým písmem. James Finn si myslí, že jde o vizuálně zakódovanou hebrejštinu.

Fragment Voynichova rukopisu, pravděpodobně první odstavec
Fragment Voynichova rukopisu, pravděpodobně první odstavec

Jak rukopis vypadá?

Kniha měla zřejmě 272 stran v 17 arších, dochovalo se jen 240 z nich. Text je psán na pergamenu neznámým písmem (o 20–30 znacích s jednoduchou interpunkcí) a neznámým jazykem. Rukopis má asi 35 000 slov.

Znaky nenásledují náhodně, lze vysledovat zákonitosti, což ukazuje na pravopisná a gramatická pravidla. Průměrná délka každého slova je shodná s latinou a angličtinou. Jazyk je odlišný od evropských, některé znaky svědčí o podobnosti se semitskými jazyky.

Zdroje informací: cs.wikipedia.org, Voynichův rukopis aneb Nejzáhadnější kniha světa. Bratislava: CAD PRESS, 2011. ISBN 978-80-88969-60-0, voynich.nu
Titulní foto: JovanCormac / Creative Commons / volné dílo, 2. FOTO: Marcos Okseniuk / Creative Commons / volné dílo 3. FOTO: Luizpuodzius / Creative Commons / volné dílo, 4. FOTO: Zoram.hakaan / Creative Commons / volné dílo
Související články
Záhady a tajemství
Harmonizujte své čakry!
Jste vyčerpaní, unavení, na nic nemáte náladu? Možná máte zablokovaná energetická centra – čakry. Každá čakra se pojí s určitou konkrétní částí našeho těla, a to v závislosti na tom, kde přesně leží. Ovlivňuje nejen orgány a orgánové soustavy, ale také žlázy, hormonální a nervový systém, naše smysly a také naše emoce, prožívání, vnímání a […]
Záhady a tajemství
Bájný pták ulama: Jeho skřek zvěstuje smrt!
Noční cejlonskou džunglí se nese křik. Zpočátku připomíná řev člověka bojujícího o život, poté vysoké skučení neznámé zvěře. Skřekot vychází podle místních ze zobáku bájné ptačí kreatury zvané ulama či prostě ďábelský pták. Nejde o líčení milosti, ulama se ozývá i dnes. Jak vypadá? Těžko říct, popisy se liší. Víme, že není příliš velký a […]
Záhady a tajemství
Velká pyramida v Cholula: Jaká ukrývá tajemství?
Muž pozvedá ruce k nebi. Po předloktí mu stékají kapky krve, v rukou drží stále ještě tlukoucí srdce. Pozvedá je ke slunci, které pálí a žhne, a díky oběti bude svítit ještě dlouho. Následně usekne hlavu, která se skutálí z vrcholku pyramidy až na zem. Zůstává za ní krvavá stopa, krev prýštící z krku oběti stéká po schodech. Ještě […]
Záhady a tajemství
Pátrání po zázračných zbraních třetí říše
O zázračných zbraních třetí říše se špitá, že jsou vděčnou konspirační teorií i bezmála mytickým nesmyslem. A v mnoha případech je to pravda. Ale pak je tu skutečný první nasazený letoun s proudovým motorem Messerschmitt Me 262 Schwalbe. Nacisté se mohou pochlubit i prvním proudovým bombardérem na světě: Arado Ar 234 Blitz. Ten je navíc […]
reklama
lifestyle
Tipy pro získání energie
Hlídejte si pitný režim, to je náš první tip. Už mírná dehydratace ovlivňuje výkon, soustředění i pocity. Denně byste měli vypít asi 30 ml nápojů na kg hmotnosti. Pijte vodu, třeba s citrónem a mátou. Dobře poslouží také čaje, v létě s ledem. Pít byste měli průběžně celý den, nečekejte na žízeň a nedohánějte pití večer. […]
Když se objeví žaludeční vředy
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, které není radno podceňovat. Alespoň jednou v životě žaludeční vřed potrápí každého desátého Čecha. Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. Žaludeční vředy jsou zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího […]
Jaké aktivity vám dodají energii?
Energie je nedostatkové zboží. Jak ale řešit její absenci, kterou doprovází únava, špatná nálada a životní pesimismus? Zdravý pohyb a hudba Ranní protažení a cvičení je nejlepším receptem na dobrou náladu a doplnění hladiny energie. Stačí dvacet minut intenzivní sportovní aktivity a jste připraveni čelit všemu, co si na vás den připraví. Každá tělesná aktivita […]
Relaxační techniky ke zmírnění stresu
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se ho zvládat, protože škodí našemu tělu i duši. Řízená vizualizace Jde o vytváření podrobných obrazů hezkých věcí v mysli. Slouží k rozptýlení a přesměrování pozornosti od příčiny stresu. Studie z roku 2012 potvrdila, že vizualizace pomáhá snižovat hladinu vnímaného stresu. Sedněte si na pohodlné […]
reklama
zajímavosti
4x podivná smrt: Šála zabiják, vdechnuté víčko i otravný komár
Někteří se proslaví svým životem a dílem, které po sobě zanechají. Jiní se proslaví alespoň svou neobvyklou, a někdy až neuvěřitelnou smrtí. A někdo obojím. Někteří totiž, jakoby jim jedna sláva nestačila, obsadí přední místa v žebříčcích obou kategorií slávy. Pojďte se s Epochou podívat na slavné, kteří zemřeli bizarní smrtí, nebo je zabily věci, […]
Nejodlehlejší místo k životu? Vítejte na Tristan da Cunha
Toužíte po samotě a klidu? Na ostrově Tristan da Cunha na jihu Atlantského oceánu je obojího dostatek. Bez starostí tu můžete odložit i svůj mobil – k ničemu vám totiž nebude, místní mají k dispozici pouze satelitní telefon. Od nejbližšího obydleného místa, ostrova Svatá Helena, je tento ostrov, patřící Velké Británii, vzdálen 2173 kilometrů. Vítejte […]
Kdo je chytřejší: Kočky, nebo psi?
V průběhu poměrně nedávných výzkumů se porovnávala relativní inteligence zvířat s ohledem na jejich skutečnou velikost mozku a počet neuronů v něm. Vědecký tým se v první fázi výzkumu zaměřil zejména na masožravá zvířata, jakými jsou kupříkladu kočky, psi či lvi. Psí inteligence Dva zřejmě nejrozšířenější a nejoblíbenější domácí mazlíčci, pes a kočka, jsou rozhodně […]
Jak se zahřívají tučňáci? Tohle je jejich přirozené topení v Antarktidě
Tučňák císařský. Pozoruhodné zvíře, které je původním druhem Antarktidy a současně také nejvyšším a nejtěžším ze všech tučňáků. Umí toho spoustu, ovšem německého fotografa Stefana Christmanna, který se specializuje na divokou přírodu, nedávno zaujala hlavně jeho schopnost se zahřát. Císařští tučňáci se na mrazivé prostředí a vodu adaptují už pěknou řádku století. Jejich tělo si […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz