Domů     Nezdravé jídlo: Zastavme trend doby!
Nezdravé jídlo: Zastavme trend doby!
17.7.2024

Vaření je někdy věda, ale ne zas taková věda, abychom si nedávali pozor na nezdravé potraviny. Víte, co všechno vám může udělat takový populární Big Mac, pokud si ho budete dávat příliš často?

A tušili jste, že na každých 100 000 obyvatel je 45 lidí s mrtvicí kvůli umělým sladidlům? Přepálený tuk může začít u žaludečních nevolností a skončit onemocněním srdce a cév.

Přitom se dá smažit i bez živočišného oleje. Stačí použít přírodní řepkový či slunečnicový olej, protože máslo vám mnoho nepomůže. Sladidla nahrazují cukr, ale nedají vám ani dostatek energie.

Přitom by je stačilo omezit a odvyknout si na jejich chuť.  A pokud vás děsí fast food, nezoufejte a vybírejte dobře mezi jídlem. I tady můžete najít ne sice zdravé pokrmy, ale také ne ty nejhorší. Dávejte si také pozor na slazené nápoje. Cola má 11 kostek cukru.

Tuky a sacharidy. FOTO: Freepik
Tuky a sacharidy. FOTO: Freepik

Přepálený tuk

Přepálený tuk je problém. Jakmile dosáhne tepelného bodu, při němž se začne přepalovat, začnou se z něho uvolňovat zdraví nezdravé trans tuky. Ty škodlivě působí na náš trávící systém. Dochází k pálení žáhy a postupně se rozvíjejí žaludeční a střevní potíže.

Nejhorší jsou ale kardiovaskulární onemocnění. Nezdravý tuk bývá dokonce i důvodem vzniku onemocnění rakovinotvorného typu. Samostatnou kapitolou jsou nerafinované tuky. I ty se nacházejí v našich kuchyních, ale doporučují se ke konzumaci pouze za studena.

Hodí se do salátů, těstovin nebo pomazánek. Určitě byste je neměli používat třeba na usmažení oblíbeného řízku.

Zažívací problémy s výběrem stravy značně souvisí. FOTO: Freepik
Zažívací problémy s výběrem stravy značně souvisí. FOTO: Freepik

Na čem smažit

Smažit se dá navíc zdravě. Záleží jenom na oleji. „Existuje několik druhů olejů a každý z nich má trochu jiné vlastnosti. Liší se například i tím, že se přepalují při jiné teplotě, a právě tady může nastat problém. Přepalování tuku není nic dobrého.

Věděli jste, že přepalovaný tuk může mít za následek i nepříjemné zdravotní potíže?“ upozorňují odborníci z gastronomie. Pro někoho je samozřejmostí sáhnout po sádle.

Živočišný tuk se přitom ale připaluje při teplotě 180 stupňů, proto radíme, abyste si vybrali jiný typ tuku. U řepkového oleje dojde na připálení při 210 stupních a nejlepší je slunečnicový olej. Bod připálení začíná při teplotě 230 stupňů.

Máslo nepoužívejte raději vůbec. K připálení stačí 120 stupňů.

Rostlinné oleje jsou dobrou volbou. FOTO: Freepik
Rostlinné oleje jsou dobrou volbou. FOTO: Freepik

Fast Foody

McDonald´s, KFC, Burger King a mnoho dalších restaurací a bister rychlého občerstvení nabízí rychlé a chutné pokrmy prakticky hned, jak vstoupíme do podniku a objednáme si. Jak je to ale s jejich zdravotní hodnotou?

Jídlo má vysoký obsah tuku a úprava smažením je sice nejrychlejší, ale čím dříve se vám dostane jídlo na talíř, tím hůř.

Trojobal masa doslova přetéká kaloriemi, a když podle odborníků na výživu během dne sníte jediný smažený řízek, neměli byste po zbytek dne už nic smaženého konzumovat, nebo alespoň v menším množství. Takhle totiž vzniká nadváha a hrozící potíže s obezitou.

Dalším problémem fastfoodů je všudypřítomná sůl. Ta je v samotném mase, ještě je přidána kuchaři a nachází se také v dostupných dochucovacích prostředcích. A jenom velké hranolky u McDonald´s obsahují 1,1 gramu soli.

Doporučená denní dávka je ale maximálně 5 gramů. A potom tu jsou přeslazené nápoje. Doporučená denní dávka cukru odpovídá 12 – 20 kostkám. A teď si představte že jedenáct kostek má půl litru coly z oblíbeného bezedného kelímku.

Trocha zeleniny zdravou stravu jen předstírá. FOTO: Freepik
Trocha zeleniny zdravou stravu jen předstírá. FOTO: Freepik

Rychlé jídlo, rychlá konzumace

„Nejčastěji přicházíme k okýnkům rychlého občerstvení, když jsme v časovém presu. I to je jeden z důvodů, proč se pokrmy z fastfoodů řadí mezi ty nejméně zdravé. Je žádoucí si na jídlo udělat čas.

Rozvrhněte si denní program tak, aby vám na každé jídlo zbyla alespoň půlhodina času,“ varují lékaři. Víte, při konzumaci jídla ve stoje nebo za chůze se mozek nedokáže tak soustředit na trávení a pocit nasycenosti se dostavuje mnohem později?

Následkem rychlého oběda, svačiny nebo chuťovky může být paradoxně pocit hladu. U citlivějších jedinců se dostavují žaludeční potíže a pravidelní rychlostrávníci si zadělávají na žaludeční vředy a žlučníkové komplikace.

Pokud ale nestíháte a z návštěvy jídelny rychlého občerstvení není najednou volba, ale nutnost, dají se zjistit informace alespoň o tom zdravějším z nabízených pokrmů.

Jídlo za pochodu nám opravdu neprospívá. FOTO: Freepik
Jídlo za pochodu nám opravdu neprospívá. FOTO: Freepik

Umělá sladidla

45 lidí na sto tisíc obyvatel. Přesně tolik osob u nás má větší riziko mrtvice podle poslední studie ze září letošního roku. Sladidla přijímáme hlavně z nápojů, z třetiny ze stolních sladidel, jimž si dochucujeme pokrmy a nápoje.

Další najdeme v mléčných výrobcích, tyčinkách a instantních produktech. „Čtyřicet pět nevypadá, že je to moc. Problém je v tom, že sladidla jí strašně moc lidí.

Celkový efekt na úrovni populace může být velký,“ komentuje lékařka Eliška Selinger ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nejhoršími látkami jsou aspartam, acesulfam a sukralóza.

Konzumenti aspartamu mají právě 45krát větší riziko mrtvice než populace, co umělá sladidla odmítá. Acesulfam a sukralóza mají pro změnu na svědomí větší nárůst srdečních onemocnění.

Závislost na sladkém si pěstujeme od dětství. FOTO: Freepik
Závislost na sladkém si pěstujeme od dětství. FOTO: Freepik

Bezpečnost sladidel

Umělá sladidla přitom s takovým přírodním cukrem nebo medem nemají nic společného. Ona totiž pouze simulují sladkou chuť bez pravého cukru, natož vzniklé energie.

Úplně nejlepší by bylo jíst bez těchto dochucovadel, ale pro velkou část populace to není vůbec dosažitelné. Poslechněme tedy lékaře a výživové odborníky a postupně se zkusme odnaučit sladké chuti. Dbejme také na to, jaké potraviny vůbec přijímáme.

Ideální by bylo brát si potraviny bez přidaného cukru a průmyslově nezpracované produkty.

Chcete dětem dopřávat? Možná jim tak ubližujete. FOTO: Freepik
Chcete dětem dopřávat? Možná jim tak ubližujete. FOTO: Freepik
Foto: Viz popisky. Titulní foto: Freepik
Související články
Lifestyle
Veletrh FOR INTERIOR uvede trendy nábytku i udržitelné materiály pro interiérový design
Trend udržitelnosti už intenzivně proniká do všech odvětví nábytkářského oboru v Česku i v zahraničí. Veletrh nábytku, interiérů a bytového designu FOR INTERIOR bude místem, kde se setká největší počet produktů, odborníků, výrobců a dovozců, kteří představí inovativní výrobky pro všechny typy interiérů kladoucí důraz na udržitelnost a ekologii. Za nákupy, inspirací či radami mohou […]
Lifestyle
Tajemství špičkových hráčů počítačových her: Víc mozkové kůry, rychlé reakce, lepší paměť
Potomky od nich máte tendence vyhánět, ale leckterý rodič si k nim nakonec sám rád sedne. Počítačové hry – od strategií až po střílečky. Škodí nám? Nebo naopak prospívají? Na mnohé aspekty gamingu již existuje nejedna studie. EPOCHAplus.cz vám prozradí, co dokáže hraní udělat s mozkem a vašimi reflexy.   Ohromné množství neuronů na jednom […]
Lifestyle
Topná sezóna za rohem! Jak správně topit na konci roku 2024?
I když je to k neuvěření, vedro konečně opadlo a je tu začátek podzimu. Topná sezóna se nezadržitelně blíží. A letos má svá specifika. A to hlavně kvůli penězům. Jak zachránit sebe i dům Aniž bychom chtěli strašit, vážné obavy, zda dokážeme vytopit svá obydlí a přežít letošní zimu, zaměstnávají v posledních týdnech stále větší […]
Lifestyle
Srdce v nebezpečí
Nedostatek pohybu a nezdravá strava vedou k vzniku kardiovaskulárních chorob. Rozvíjí se hypertenze, ukládá se tuk v cévách a zvyšuje se riziko srdečního infarktu. V České republice jsou právě srdeční onemocnění nejčastější příčinou úmrtí, stojí za 46 % z nich. V ČR každoročně zemře téměř 50 000 osob na onemocnění srdce. Srdeční a cévní onemocnění […]
reklama
lifestyle
Ischemická porucha srdeční: Srdce stůně, ale bolet to vždy nemusí
Běžným příznakem ischemické choroby srdeční (ICHS) je angina pectoris. Postižený pociťuje pálení, řezání a tlak za hrudní kostí. Při úplném ucpání koronární tepny dojde asi po 20 minutách k odumření srdečního svalu v daném místě. Při poškození více než 40 % srdeční tkáně nemůže srdce dále pracovat. Rozvine se život ohrožující infarkt myokardu a může […]
Doba pařanská: Jak to všechno začalo? Katodovou trubicí…
Tradičně se hrávala se sirkami, ale použít můžete v podstatě cokoliv. Principem hry nim, která pochází pravděpodobně z Číny, je odebírání 1 až 3 věcí ze 3 hromádek o počtu 3+4+5. Kdo bere poslední, vyhraje. A bude to právě hra nim, která se stane jakýmsi pradědečkem dnešního „gamingu“. Americký matematik Raymond Moos Redheffer (1921–2005) postaví […]
Videohry po česku: Pamatujete si ještě 8bity?
„Proboha, třída plná kávovarů,“ povzdechne si útrpně partička sedmáků, když po prázdninách nakouknou do nové počítačové učebny. Škola hrdě pořídila nechvalně proslulé počítače IQ 151. Monitor? Není třeba. Hrdě je napojí k černobílým televizím Tesla.   A CDéčka nebo flasky? Ty mají ještě pěkných pár let čas. Zatím stačí magnetofon. Šla by i mechanika na […]
Vynález století? Instantní nudle!
Kalkulačka? Selfie tyč? Výčet vynálezů 20. století ze Země vycházejícího slunce by nemusel brát konce. Sami Japonci ale mají o tom nejdůležitějším z nich jasno: V průzkumech za něj označí jednoznačně instantní nudle. Není se co divit, vždyť se jich na celém světě prodá na 98 miliard porcí ročně!   Jeho jméno je Go Pek-Hok, […]
věda a technika
Sport ve víru moderních technologií: Spravedlivé oko či nabíjecí míč!
Mocně se odrazí ze skokanského můstku a v mžiku ho skryje vodní hladina. Trenér nevěřícně kroutí hlavou a civí na stopky. Když jeho svěřenec dohmátne v rekordním čase, mají o oba jasno. Za nadlidský výkon mohou nové plavky! Fotbalové Mistrovství Evropy, které se letos koná v Německu a proběhne na přelomu června a července, klepe na dveře. Rozruch […]
Tragédie v Sacramento: Zmrzlina s pachutí smrti
Nalézáme se 5 km od centra kalifornského Sacramenta, na letišti Sacramento Executive Airport. Zvědavým očím se zde právě chystá představit proudový stíhací letoun Canadair Sabre Mk 5. Má to ale dva velké háčky…   Stroj byl vyřazen z provozu již roku 1961. O 10 let později je prodán, a teď, roku 1972, 24. září v […]
Krutá tečka za zlatou érou Zeppelínů: Stačí 34 sekund a Hindenburg shoří!
Expedice Umberta Nobileho se pomalu vrací z výpravy k Severnímu pólu. 25. května 1928 bude mít smůlu – vzducholoď Italia ztroskotá na Špicberkách! Nakonec se podaří zachránit jen polovinu z 16 účastníků expedice. To štěstí bude mít Nobile i náš krajan, fyzik a spisovatel František Běhounek (1898–1973). Píše se rok 1783. Bratři Montgolfierové oslní svět […]
Lék na dlouhověkost? Leťte do vesmíru!
Konsternovaní diváci se zatajeným dechem sledují, jak muž ve sněhobílém skafandru seskakuje ze žebříku na prašnou zem. Poprvé v historii se lidská nohy dotýká Měsíce. Téměř okamžitě odstartují dohady, jaký vliv může mít taková návštěva na náš organismus. Jeden příklad za všechny – posádka Apolla 11. Neil Armstrong (1930–2012) umírá v 82 letech, Michael Collins (1930–2021) […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz