Na Nilu se kolébá třtinová ošatka s živou posádkou. Miminko vyloví podle starozákonní legendy faraonova dcera. Zachrání ho tak před nařízením otce: Povraždit všechny malé židovské hochy.
Chlapec se jmenuje Mojžíš a až povyroste, vyvede utlačované židy z Egypta. Čtyři dny před začátkem slavného exodu instruuje Bůh Izraelity, aby obětovali beránka a jeho krví označili dveře.
Když začne umírat vše prvorozené, jejich domy desátá egyptská rána vynechá. Beránek zároveň představuje v židovské tradici Izrael jako Boží stádo.
Mohou být ve stejnou dobu?
Pesach, jeden ze tří takzvaných poutních svátků a zároveň jeden z nejdůležitějších, které židé slaví. V biblickém Novém zákoně se o něm mluví jako o židovských Velikonocích.
K jídlu během něj nesmí chybět právě pesachový beránek, připomínka vysvobození z Egypta. Jenže… co dělá beránek u křesťanů, kteří Pesach neslaví? Křesťanství vyroste na základech antického judaismu, a v tomto případě ono pouto tak úplně nezmizí.
Beránek v něm pro změnu symbolizuje Ježíše a jeho oběť za spásu světa. Stará křesťanská tradice sice nakazovala, že Velikonoce a Pesach nesmí mít stejné datum, ovšem se zavedením gregoriánského kalendáře se tyto dva svátky výjimečně potkají. Naposledy se tak stalo roku 1981.
Jak na velikonočního beránka?
V našich končinách nám z tradice oběti beránka zbude roztomilý pečený zákusek. Epochaplus.cz vám prozradí, jak si ho na Velikonoce upéct – a to bez otravného vážení! Zkuste s námi hrníčkový recept:
Co budete potřebovat? 2,5 hrnku polohrubé mouky nebo mouky univerzál, 2 vejce, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 hrnek krupicového cukru, 2 lžíce rumu, 1 sáček prášku do pečiva, špetku citronové kůry, špetku soli a na vymazání a vysypání formy máslo a hrubou mouku nebo krupici.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte veškeré suché suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, špetku soli a cukr. Bokem si smíchejte vejce s mlékem a pomalu zašlehejte do suché směsi.
Postupně přidávejte ještě olej a rum, až vznikne hladké tekuté těsto. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Nezapomeňte takto vymazat i horní stranu, beránek při pečení nakyne, tak aby se vám poté neroztrhal.
Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut, poté odklopte vršek, zkontrolujte špejlí a podle potřeby dopékejte. Možná bude už hotový za tuto základní dobu.
Po vychladnutí opatrně vyjměte z formy, ovažte mašlí, pocukrujte a servírujte na tácu.