Domů     Zaplaťte 11 milionů dolarů!
Zaplaťte 11 milionů dolarů!
5.4.2024

Freddy Heineken vybudoval z rodinného pivovaru, který založil jeho dědeček, impérium s miliardovým obratem. A právě kvůli jeho jmění si ho za cíl zvolil gang únosců. Za jeho propuštění žádali nejvyšší kdy zaplacené výkupné v Evropě, 11 milionů dolarů. Jak dlouho se únosci z peněz radovali?

Je podvečer 9. listopadu 1983 a Alfred Heineken (1923–2002), přezdívaný Freddy, opouští svoji kancelář v hlavní budově pivovaru, nesoucího jeho jméno.

Venku na něj čeká jeho řidič Abe Doderer, aby ho dopravil domů. Naráží ale na skupinku ozbrojených mužů, kteří jeho i Doderera po krátké potyčce násilím vtahují do opodál stojící dodávky. Pět měsíců příprav na únos jednoho z nejbohatších mužů Holandska se vyplácí.

Přístřešek, kde byli drženi Heineken a Doderer. FOTO: Fotopersbureau de Boer / Creative Commons / CC0
Přístřešek, kde byli drženi Heineken a Doderer. FOTO: Fotopersbureau de Boer / Creative Commons / CC0

21 dní ve zvukotěsné cele

Gang odváží Heinekena s Dodererem do skladiště v západním Amsterdamu, ve kterém stojí falešná zeď. Za ní se ukrývají dvě malé zvukotěsné cely. Podle plánu v nich mají unesení muži strávit jen 48 hodin, nakonec se ale jejich pobyt protáhne na celých 21 dní.

Únosci nutí oba muže svléknout se a odevzdat jim veškeré osobní věci, komunikují s nimi jen prostřednictvím psaných vzkazů, a to i když pořizují jejich fotografie, aby doložili rodinám, že jsou unesení muži stále naživu.

Luxusu se nevzdáme

Za únosem stojí pětice mužů, kteří se znají už odmala, vyrůstali společně v jedné z nejchudších čtvrtí Amsterdamu.

Vůdcem gangu je Cor van Hout, který od mládí relativně úspěšně podniká ve stavebnictví a realitách, a tak si rychle přivyká na život na vysoké noze zahrnující luxusní auta, sázení na koně a večírky, na kterých teče drahý alkohol proudem.

V podnikání se neštítí ničeho, ani použití síly při ozbrojených přepadeních. A života v luxusu se nechce vzdát, ani když přijde ekonomická recese.

Hledá se zdravý boháč s fůrou peněz

Se svými kumpány, kterými jsou Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard a Martin Erkamps, tak vymýšlí dokonalý plán.

Je třeba unést nějakého boháče, za kterého zkasírují takové výkupné, jež je doživotně zaopatří. „Byli jsme při výběru hodně nároční. Obětí měl být fakt velký boháč, ale nemělo jít o člena královské rodiny nebo o politika,“ vzpomíná později van Hout. „Naši kandidáti na tom zároveň měli být dobře i po zdravotní stránce.“

Agenti FBI prohledávají písek pláže u řeky Columbia a hledají další peníze nebo stopy u 9letého D.B. Případ Cooper skyjacking, úterý, únor. 13, 1980, Vancouver, Kanada. Brian Ingram, 8, našel v neděli několik tisíc dolarů z Cooperových peněz. FOTO: Rob C. Croes / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Agenti FBI prohledávají písek pláže u řeky Columbia a hledají další peníze nebo stopy u 9letého D.B. Případ Cooper skyjacking, úterý, únor. 13, 1980, Vancouver, Kanada. Brian Ingram, 8, našel v neděli několik tisíc dolarů z Cooperových peněz. FOTO: Rob C. Croes / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Pět měsíců příprav

A tak se v jejich hledáčku objevuje Freddy Heineken, kterého už jako kluci vídávali projíždět ulicemi Amsterdamu v naleštěném Mercedesu. Holleederův otec pro něj dokonce nějakou dobu pracoval, než byl vyhozen kvůli výtržnostem, o důvod víc se pomstít.

Na novoroční oslavě roku 1982 si členové gangu připíjejí šampaňským Dom Pérignon na úspěšnou akci a zahajují několikaměsíční přípravy. Opatřují si zbraně, kradená auta a vymýšlejí, jak svést policii na falešnou stopu.

Heineken není žádná bábovka

Podařený únos členové gangu slaví, ale ještě není vyhráno. Nechtějí vzbudit podezření, a tak se vracejí ke svým každodenním životům. Jediné, co je překvapuje, je Heinekenova houževnatost.

Je odvážný a nechybí mu humor, postupně si na svých únoscích vyjednává mnohem lepší podmínky, zejména kvalitnější jídlo. Dokonce se pokusí jednoho ze členů gangu podplatit, aby ho pustil na svobodu.

Jediné, z čeho má strach, je, aby mu v cele nedošel vzduch, který do ní přivádí jediná tenká trubka.

Unosci Freddyho Heinekena. FOTO: Rob Bogaerts / Creative Commons / CC0
Unosci Freddyho Heinekena. FOTO: Rob Bogaerts / Creative Commons / CC0

Cvičením k zachování duševního zdraví

Jeho řidič, který pro Heinekena tou dobou pracoval už 40 let, na věznění vzpomíná takto: „Abych přežil, musel jsem něco dělat. Cokoli, prostě něco. Po několika dnech jsem si pro sebe vymyslel program, který mě takhle udržoval naživu.

Pokoušel jsem se v omezených podmínkách i cvičit. Musel jsem zkrátka pořád vyvíjet nějakou aktivitu.“ Heineken si zase každá večer schovává kousek chleba na další den, protože si nemůže být jist, kdy příště dostane něco k jídlu.

Louka se zelená pro Zajíce

První kontakt s policií činí únosci prostřednictvím obálky zaslané na menší policejní stanici. Obsahuje Heinekenovy hodinky, Dodererovy doklady a žádost o výkupné.

Členové gangu chtějí za navrácení Freddyho Heinekena 11 milionů dolarů, což odpovídá dnešním 30 milionům (asi 674 milionů korun), a to ve čtyřech různých měnách. Celková váha výkupného tak činí 90 kilogramů.

Až bude vše připravené, má se v místních novinách objevit inzerát ve znění: „Louka se zelená pro Zajíce.“ Během další komunikaci se v tisku objevují i Orel, Myš a Sova.

Z FILMU. Únos Freddyho Heinekena byl zfilmován hned dvakrát, ve snímku z roku 2013 ho ztvárňuje Anthony Hopkins. FOTO: Rob Bogaerts / Creative Commons / CC0
Z FILMU. Únos Freddyho Heinekena byl zfilmován hned dvakrát, ve snímku z roku 2013 ho ztvárňuje Anthony Hopkins. FOTO: Rob Bogaerts / Creative Commons / CC0

Neponechat nic náhodě

Inspirací jsou pachatelům jiné slavné únosy, třeba únos syna Charlese Lindbergha nebo Johna Paula Gettyho.

Aby zmátli policii, pouští jí nahrávku s hlasem Heinekena a Doderera po telefonu z telefonních budek po celé zemi a instrukce o tom, aby shodila výkupné odvodňovacím kanálem z dálničního mostu, jí předávají prostřednictvím auta s vysílačkou.

Ovšem i dokonalý plán se občas zadrhne kvůli neočekávaným událostem, které nelze ovlivnit.

Čínu pro dva s sebou

První pokus o předávku peněz, které měl z Heinekenova domu v městečku Noordwijk na místo určení dopravit neozbrojený policista v označené dodávce, hatí davy novinářů, kteří se shromažďují před domem.

Až po několika dalších dnech mlčení se únosci znovu dostávají do kontaktu s policií prostřednictvím šifrovaných inzerátů v novinách. V mezičase vyšetřovatelé na základě anonymního udání prověřují van Houta a jeho gang.

Jejich podezření sílí, když objevují sklad v západním Amsterdamu a zjišťují, že si pětice mužů pravidelně v čínské restauraci objednává dvě jídla s sebou.

Pět pytlů v odvodňovacím kanálu

Konečně dochází k druhému pokusu o předání výkupného. Policie chce jeho trasu sledovat pomocí kamery pro noční vidění, ale kvůli technickým problémům tento její záměr selhává.

Neozbrojený policista má opět shodit výkupné odvodňovacím kanálem z dálničního mostu. Místo je vyznačené dopravním kuželem. Tentokrát se dílo daří, pět poštovních pytlů s penězi propadá kanálem a přistává na korbě připraveného malého náklaďáku.

Únosci ujíždějí nepozorováni k lesu na jihozápadě Amsterdamu, kde peníze zakopávají v sudech. Z místa činu odjíždějí typickým holandským způsobem, tedy na kolech.

Heineken a Doderer pár dní po osvobození. FOTO: Rob Bogaerts / Creative Commons / CC0
Heineken a Doderer pár dní po osvobození. FOTO: Rob Bogaerts / Creative Commons / CC0

Proč jdete tak pozdě?

Policie však kolem nich krouží už velice blízko, proto se následujícího dne únosci scházejí, aby se domluvili na dalším společném postupu. Ve hře je i opuštění země.

Mezitím policie, která přes zaplacené výkupné nedostává žádné instrukce, kde rukojmí hledat, podniká na vlastní pěst razii do podezřelého skladu v západním Amsterdamu. Zprvu ji zmate falešná zeď, nakonec ale objeví Heinekena s Dodererem.

Majitel pivovaru je prý vítá slovy: „Nemohli jste přijít trochu dřív?“

Smutný osud vůdce gangu

Nad únosci se smráká. Van Hout s Holleederem se rozhodují utéct do Paříže, pak se schovávají na různých místech ve Francii, aby následně uprchli do Karibiku. Odtud jsou ale vydáni zpět do Nizozemska, kde jsou v roce 1987 obviněni z únosu.

Po propuštění z vězení si van Hout dál libuje v luxusu a stává se neoficiálním bossem nizozemské mafie zvané Penose. V roce 2003 je pak zastřelen při odchodu z jedné amsterdamské restaurace.

Zrada z řad nejbližších

Zradil ho člověk nejbližší, kamarád a švagr, Willem „Wim“ Holleeder. Záznamy o připravovaném útoku na van Houta tajně pořizuje Hollenderova manželka Astrid. Na jejich základě je usvědčen a obviněn z dalších trestných činů a hrozí mu doživotí.

Nepříliš slavně dopadají i další členové gangu. Joe Boellard je odsouzen ke 12 letům ve vězení, v base si musí následně odsedět ještě dalších 10 let za zabití celníka.

Frans Meijer se vzdává policii poté. FOTO: Fotopersbureau de Boer / Creative Commons / CC0
Frans Meijer se vzdává policii poté. FOTO: Fotopersbureau de Boer / Creative Commons / CC0

Peníze nalezené v lese

Frans Meijer se vzdává policii poté, co na opuštěné pláži spálí svůj podíl z výkupného. Před zakopáním peněz do země si totiž únosci mezi sebou rozdělují 2,5 milionu dolarů.

Skrýš s penězi pak objevují náhodní návštěvníci lesa, kteří o svém nálezu informují policii. Meijer předstírá psychickou poruchu, proto je odvezen do léčebny, odkud prchá do Paraguaye. V roce 2002 je však vydán zpět do Nizozemska.

Nejmladší člen gangu, Martin Erkamps, kterému je v době Heinekenova únosu pouhých 21 let, je odsouzen k devíti letům vězení. Po propuštění je v roce 1996 znovu zatčen, tentokráte za pašování drog ve Španělsku.

Mučení pivem od konkurence

Freddy Heineken si po únosu jen upevňuje renomé tvrďáka, kterého jen tak něco nerozhází, dokonce je o tom, co zažil, schopen vtipkovat, když na večírku s přáteli pronáší:

„Mučili mě… Nutili mě pít Carlsberg!“ Přesto ho nepříjemný zážitek poznamenává více, než si je i on sám ochoten připustit.

Dál pevnou rukou až do roku 1989 řídí své pivní impérium, v čele jeho představenstva zůstává až do roku 2001, nicméně z okouzlujícího obchodníka hýřícího bonmoty se stává do sebe uzavřený člověk, který si chrání své soukromí.

Bezpečnost nade vše

Zakládá si vlastní bezpečnostní agenturu, do jejíchž řad přijímá i několik bývalých policistů, svůj dům i zahradu si nechává zabezpečit nejpokročilejšími bezpečnostními systémy a cestuje výhradně v neprůstřelném autě.

V jednom ze zřídkavých rozhovorů pro tisk vysvětluje své chování následovně: „Můžu se kdykoli sebrat a letět do Karibiku… Ale nikdy už nevyrazím v Amsterdamu do kina.“ Heineken umírá v roce 2002 na zápal plic ve svém domě v Noordwijku, obklopený rodinou.

Víte, že

Únos Freddyho Heinekena byl zfilmován hned dvakrát, ve snímku z roku 2013 ho ztvárňuje Anthony Hopkins.

Foto: CC, úvodní foto: Fotopersbureau de Boer / Creative Commons / CC0
Související články
Svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
reklama
záhady a tajemství
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
reklama
lifestyle
Amy Winehouse: Z hvězdy v Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla