Ty naprosto nejzdravější potraviny jsou ve skutečnosti docela obyčejné. Máme je všichni doma a každý den na očích. Tvrdí to alespoň výživoví experti. Které to jsou?
1. Citrony
Pouhý jeden citron obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky vitaminu C, který v přírodní podobě zvyšuje takzvaně „dobrý“ cholesterol a posiluje kosti. Látky nacházející se v citronech, tzv.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
citrusové flavonoidy, zpomalují nebo zastavují růst rakovinných buněk. Citrony mají rovněž antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Navíc neutralizují naše vnitřní prostředí – pomáhají od překyselení organismu.
![V kombinaci se zeleným čajem tělo lépe vstřebává antioxidanty.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/shutterstock_233351224_640.jpg)
2. Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu, vápník, draslík, kyselinu listovou a tzv. phytonutrienty, což jsou sloučeniny, které snižují riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny.
I další složka brokolice – sulforaphane – má protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. Jedna střední hlava této zeleniny obsahuje více než 100 % denní potřeby vitaminu K a téměř 200 % doporučené denní dávky vitaminu C.
3. Hořká čokoláda
Už 7 gramů hořké čokolády denně může snížit krevní tlak u jinak zdravých jedinců. Kakaový prášek je bohatý na flavonoidy, tedy rostlinné antioxidanty.
Je prokázáno, že snižují „špatný“ a zvyšují „dobrý“ cholesterol, což v důsledku snižuje riziko srdečního infarktu. Tmavá čokoláda zvyšuje průtok krve do mozku a zlepšuje tak jeho funkci.
![Čokoláda může léčit i kašel, protože obsahuje teobromin.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/shutterstock_72800629_640.jpg)
4. Sladké brambory (batáty)
Sladké brambory, už i u nás dostupná a na živiny bohatá zelenina s vysokým obsahem vitaminů A, D a E posiluje imunitní systém. Železité minerály ve sladkých bramborách zvyšují tvorbu bílých krvinek, což je opět důležitý faktor pro imunitu.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Neobsahují žádný tuk. Bohaté jsou naopak na antioxidanty, které chrání proti rakovině a jsou dobré pro zdravé oči. Vláknina ve sladkých bramborách zlepšuje proces trávení. Batáty se hodí i ke snižování krevního tlaku a regulaci srdečního tepu.
5. Losos
Losos je rozhodně jednou z nejlepších potravin, kterou můžeme přidat do svého jídelníčku. Lososi obsahují dvě důležité omega 3 mastné kyseliny, které působí preventivně proti nemocem srdce a cév.
Pravidelná konzumace lososů navíc snižuje riziko vzniku i řady očních problémů, jako je třeba chronické suché oko.
![Vitamin D a selen reguluje hladinu inzulinu v těle.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/shutterstock_223577560_640.jpg)
6. Vlašské ořechy
Zdravá potravina s mnoha léčivými vlastnosti. Obsahují tři důležité omega 3 mastné kyseliny, jejichž denní příjem snižuje riziko onemocnění srdce, tlustého střeva, prostaty, mrtvice a onemocnění koronárních tepen.
Chemické látky, jako je melatonin, karotenoidy a různé kyseliny přítomné ve vlašském ořechu potlačují záněty, příznaky stárnutí a neurologická onemocnění.
7. Avokádo
Avokádu se mnoho lidí brání kvůli vysokému obsahu tuku. Tato úroveň nenasycených tuků v avokádu ale naopak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi až o 22 %.
Avokádo je bohaté na mnoho základních minerálů, vitaminů a obsahuje jednu z nejdůležitějších omega 3 mastných kyselin, která snižuje riziko vzniku zápalu plic, vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a reguluje krevní tlak.
Je také bohatým zdrojem silných antioxidantů. Velké množství kyseliny listové v avokádu může u těhotných žen zabránit vrozeným vadám plodu.
![Vědci zjistili, že živiny z avokáda byly schopny zastavit růst buněk rakoviny ústní dutiny.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/shutterstock_333803939_640.jpg)
8. Česnek
Česnek se používal jako přírodní lék po mnoho staletí. Má vynikající antibakteriální, protiplísňové a protivirové vlastnosti, zejména díky přítomnosti sloučeniny známé jako allicin. Ten snižuje i krevní tlak.
Denní příjem česneku může snížit také riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Vysoké dávky česneku zvyšují tzv. antioxidační enzymy v těle. Ty snižují stres a brání onemocnění mozku.
Takzvaný ajoen, organická látka nalezená v česneku, rozpouští krevní sraženiny a mírní kožní infekce. Česnek patří i do výbavy diabetiků, protože umí rovněž regulovat cukr a hladinu inzulinu v krvi.
9. Špenát
Špenát má opravdu mnoho zdravotních výhod, i když neobsahuje tolik železa, jak se předpokládalo. Je bohatým zdrojem vitaminu A, C, K, B2 a minerálů. Konzumace špenátu je skvělá pro naši pleť, zdravé kosti a vlasy.
Účinné antioxidanty jako lutein a zeaxantin se doporučují pro zlepšení zraku. Antioxidant betakaroten je známý bojovník proti rakovině a zmírňuje astma. Špenát je také vhodný i pro diabetickou dietu, pomáhá regulovat glukózu a hladinu inzulinu v krvi. Vysokým obsahem draslíku snižuje krevní tlak.
![Špenát je jednou z nejúčinnějších potravin bojující proti rakovině.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/shutterstock_274469018.jpg)
10. Fazole
Porce luštěnin (fazole, hrách a čočka) 4× týdně může znamenat snížení rizika srdečních chorob o 22 %. Stejně rozvržený jídelníček pomáhá i při prevenci vzniku rakoviny prsu. Čím tmavší fazole, tím více obsahují antioxidantů.
Studie z poslední doby potvrdila, že černé fazole obsahují 40× větší množství antioxidantů než bílé.