Víme o nich hlavně to, že jsou nezdravé. A přesto je lidé na celém světě pořád kupují a pijí. Proč vůbec mají takový úspěch? Možná i proto, že v sobě ukrývají nejeden zajímavý příběh!
Dnes by nás to asi nenapadlo, ovšem řada ikonických nápojů se rodí v lékárně! Například v té s názvem The Old Corner Drug Store, kterou vlastní Wade Morrison ve městě Waco v Texasu.
Prodávají se tu nápoje s různými ovocnými příchutěmi a zaměstnanec Charles Alderton se všimne toho, že si je lidé rádi míchají.
Začne je tedy míchat také a z 23 různých příchutí vytvoří novou limonádu – nakonec nejstarší perlivý ochucený nápoj, který se prodává dodnes! Na počest přítele majitele lékárny dostane jméno Dr. Pepper. Píše se rok 1885 a éra slavných limonád začíná…

COCA-COLA: Černá euforie
Ta bolest už je nesnesitelná! John Stith Pemberton (1831-1888), veterán v Americké občanské válce, po těžkém zranění prostě nemůže jinak, než si pomáhat morfinem. Až se na něm stane závislým!
Pemberton je ale zároveň lékárníkem, proto to nenechá jen tak a snaží se sám sobě vymyslet lék.
Výsledkem je nápoj s alkoholem a s extraktem z lístků koky, stejnou ingrediencí, ze které se vyrábí kokain. Jmenuje se Pemberton’s French Wine Coca a nejprve je prodávám jako lék proti vyčerpání.
Díky kombinaci alkoholu a kokainu, z níž vniká další droga jménem kokaethylen, má však především euforické účinky a brzy slaví úspěch!
Když je v roce 1886 v USA zakázán prodej alkoholu, je třeba složení upravit. Pemberton alkohol nahradí sirupem a nápoj přejmenuje na Coca-Colu. Coca podle lístků koky, Cola dle oříšků kolovníku (zdroj kofeinu).
Kokain zmizí z receptury v roce 1903. Údajně v reakci na obavy, že Coca-Colu milující Afroameričané by po ní mohli napadat bělochy.

PEPSI: Ulevte žaludku!
Máte problémy s trávením? Pokud byste s tím na sklonku 19. století přišli do lékárny Caleba Bradhama (1867–1934) v New Bernu v Severní Karolíně, nabídli by vám Brad’s Drink.
Nápoj s cukrem, karamelem a také drcenými kolovými ořechy uvaří americký farmaceut v roce 1898, i jako reakci na úspěšnou Coca-Colu. Zákazníkům chutná, jen jméno by to chtělo vylepšit.
Bradhan si vzpomene na pepsin, enzym, který pomáhá trávení, podobně, jako by měl i jeho nápoj, a nemůže tedy vzniknou nic jiného než Pepsi Cola! Skutečný pepsin, navzdory obecnému přesvědčení, v ní nikdy obsažen nebyl!
Po roce 1903 se Pepsi začne prodávat po velké části USA, tržby se však zaseknou během 1. světové války kvůli předraženému cukru. Společnost je v krizi a dokonce nabídne svůj odkud Coca-Cole. Ta odmítne a udělá velkou chybu!
Po druhé světové válce se Pepsi zaměří na masivní reklamní kampaň a stane se jejím největším konkurentem.

CANADA DRY: Ani pivo, ani víno…
Mělo by to být něco jako šampaňské, ale bez alkoholu! Taková je představa Johna Jamesa McLaughlina (1865–1914), pracujícího v továrně na perlivou vodu v Torontu.
Od 80. let 19. století jsou stále populárnější sycené nápoje a daří se také pivům ochuceným zázvorových sirupem. Ta jsou však příliš sladká.
McLaughlin se tedy inspiruje spíše vínem, u nějž označení dry upozorňuje právě na nesladkost (suchost), a v roce 1904 přichází s lehkou zázvorovou limonádou Canada Dry Pale Ginger Ale.
Jako jeden v prvních nealko nápojů se začne prodávat v lahvích a tržby jdou skvěle.
Pomůže nejen chytrá distribuční síť (k dostání je třeba na baseballových zápasech či na plážích), ale i další zákaz alkoholu v USA v roce 1920. Canada Dry totiž dokáže po smíchání dobře zamaskovat například chuť whiskey!

7 UP: Jak spláchnout depresi?
Obyčejných limonád na osvěžení už je moc. Charles Leiper Grigg (1868-1940), který se po propuštění ze společnosti na výrobu nápojů snaží jít vlastní cestou, musí překvapit něčím novým…
A má to! Limonáda Bib-Label Lithiated Lemon-Lime, kterou představí v roce 1929, obsahuje lithium! Lehký alkalický kov se tehdy používá jako lék proti bipolárním poruchám a v nápoji má jasný cíl. Vykouzlit dobrou náladu! Jméno nakonec Grigg změní na 7-Up, jeho význam si však vezme do hrobu.
Někteří se domnívají, že 7 Up obsahuje sedm tajných ingrediencí. Ovšem právě sedmičce se také blíží atomová hmotnost lithia (6,94), které se do nápoje přidává až do roku 1950. Proč nakonec zmizí?
Díky jeho vlivu na emoční rozpoložení se postupně začne přidávat téměř do všeho, od potravinových náhražek po vitamíny. Lidé jsou předávkovaní, motá se jim hlava, zvrací a hrozí i poškození ledvin.
I bez lithia si však 7 Up oblibu udrží dodnes.

FANTA: Kdo má největší fantazii?
Coca-Cola se ještě před druhou světovou válkou rozšíří po celém světě. Především v Německu jsou na ni přímo závislí. Vyrábí se tu ve 43 továrnách, až do chvíle, kdy se kvůli embargu z USA do Německa přestane dovážet speciální sirupový koncentrát.
A bez něj slavná limonáda vyrobit nejde! Co teď?
Max Keith (1903–1987), ředitel pobočky Coca-Cola Deutschland, naštěstí dostane nápad. Proč být závislí na Americe, pro německý trh si vytvoří vlastní nápoj z dostupných surovin.
Nový recept obsahuje zbytky z továren na lisování ovoce, jablečnou dužinu, syrovátku a cukr.
„A jak se bude jmenovat?“ Na brainstormingu v roce 1941 Keith vyzve své spolupracovníky, aby použili fantazii. „Tak Fanta!“ vyhrkne prý obchodní zástupce Joe Knipp a všichni jsou nadšeni. I úspěch se dostaví, jen v roce 1943 se prodají 3 miliony beden!
Poté, co jsou výrobny Fanty při náletech srovnány se zemí, recept převezme americká Coca Cola a žlutá limonáda míří do světa. A na její německý původ se skoro zapomene.

RED BUL: Sbohem, jet lagu!
Mezi Rakouskem a Thajskem je pětihodinový časový posun. To možná není tak hrozné, ovšem Dietrich Mateschitz (1944–2022) marketinkový specialista ze společnosti vyrábějící zubní pasty, se s tím na své služební cestě srovnat nedovede.
„Zkuste tohle,“ nabídnou mu Thajci jakýsi zázračný nápoj. A Mateschitz je po napití v šoku! Ač ještě před chvíli padal únavou, najednou je absolutně svěží.
Co v tom je, že to má tak zázračné účinky? Žádné tajemství to není, sirup s obsahem kofeinu a taurinu je tehdy populární už po celé Asii.
„Dalo by se na tom dobře vydělat,“ nabídne rakouský obchodník místnímu výrobci piva Chaleo Yoovidhyovi (1923–2012) a založí společnou firmu.
Hlavní složení zůstává, Mateschitz jen upraví příchuť podle evropského vkusu a přidá bublinky. A dle původního thajského jména Krating Daeng, který se dá přeložit jako Červený bizon, vzniká Red Bull!