Věděli jste, že i vzhled vaší kuchyně může mít vliv na to, co jíte a jak často vaříte? Design kuchyně není jen otázkou estetiky – rozvržení, organizace a vzhled prostoru dokáží formovat naše každodenní návyky. A právě ty výrazně ovlivňují naše zdraví.
Kuchyň je jednoduše srdcem domova. Neslouží jen pro přípravu jídla a vaření. Mnohdy jde o místo, kde se schází celá rodina, ať už jde o ranní kávu, rychlou společnou snídani, nebo třeba pečení cukroví.
Pro spoustu lidí je vaření příliš zdlouhavé nebo komplikované. Někdy ale na vině může být i nevhodně navržená kuchyně. Pokud je prostor nepraktický, není divu, že se vám do vaření nechce. S dobře navrženou kuchyní si ale můžete ušetřit dost starostí.
Klíčová je ergonomie, tedy to, jak jsou věci uspořádané. Při zařizování je potřeba myslet na to, aby vám při práci nic nepřekáželo a vše bylo po ruce. Zároveň by věci měly mít své místo, abyste je nemuseli zdlouhavě hledat.
Dostatek úložného prostoru, přehledné zásuvky a snadný přístup ke spotřebičům vám ušetří čas i starosti.
Moderní spotřebiče navíc často umí víc než jen základní funkce. Pomohou vám dosáhnout perfektního výsledku, usnadní úklid či třeba pomohou s přípravou zdravějších jídel – oblíbeným trendem je horkovzdušná fritéza.
Inspirovat vás ovšem může nejen samotná kuchyň. Na portálu kuchynelidlu.cz objevíte recepty, které vás přesvědčí, že vaření může být zábava.
Podceňovat byste neměli ani barvy. Ty totiž mohou ovlivnit, jak moc máte chuť na jídlo. Teplé odstíny jako červená, oranžová a žlutá povzbuzují chuťové buňky a vytváří příjemnou atmosféru. Naopak modrá, šedá a další tmavé tóny chutě spíš potlačují.
I když jsou dnes moderní minimalistické kuchyně, často laděné do studených neutrálních barev, nebojte se do svého prostoru přidat teplé akcenty, třeba v podobě doplňků, textilií nebo dekorací.
Správné uspořádání usnadňuje zdravé volby
Naše podvědomí často rozhoduje rychle a bez dlouhého přemýšlení. Platí přitom jednoduché pravidlo – co máme na očích, to si spíše vybereme. Proto je lepší mít na lince či v lednici snadno dostupné čerstvé ovoce a zeleninu.
Pokud bude v lednici jako první na ráně jahodový dort, sáhnete po něm spíš než po věcech schovaných za ním.
Kuchyň má obrovský vliv na naši psychiku. Nepořádek, chaos a špatné uspořádání mohou vést k frustraci, stresu a nechuti k vaření. Naopak čistý a organizovaný prostor může podpořit vaši motivaci věnovat péči tomu, co jíte.
Vaření bychom neměli vnímat jako povinnost, ale spíše jako příležitost trávit spolu více času a zároveň svému tělu dopřát to nejlepší. S chytře vybavenou kuchyní to bude radost.