Zatímco regály supermarketů dnes plní moderní odrůdy jablek s dlouhou trvanlivostí, mnoho starých druhů jsou přírodní delikatesy, které obstály ve zkoušce časem.
Pojďme si připomenout pět jablečných legend, které si získaly svět svou chutí, vzhledem i příběhem.
Je k tomu dobrý důvod: mezinárodní den původních odrůd jablek se slaví každoročně 21. října!

1. Red Delicious
Odkud: USA
V roce 1872 nachází farmář Jesse Hiatt z Iowy ve svém sadu „vetřelce“ – stromek s nečekaně lahodnými plody. Začne z něj pěstovat nové sazenice a jablka pojmenuje Hawkeye.
Poté, co vyhrají dokonce i celonárodní soutěž, dostanou nové jméno: Delicious. A když se později objeví odrůda Golden Delicious, přidává se i přívlastek Red, aby bylo jasno.
Se svou sytě rudou slupkou, elegantním tvarem a dlouhou trvanlivostí se Red Delicious stává americkým fenoménem – v 80. letech dokonce nejpěstovanější odrůdou v celé zemi.
2. Granny Smith
Odkud: Austrálie
Granny Smith patří mezi nejslavnější jablka světa – a přitom vznikla úplnou náhodou. Roku 1868 najde Maria Ann Smithová (1799-1870) na své farmě u Sydney zvláštní semenáček rostoucí v kompostu. Ze stromu sklidí plody s nečekaně svěží, kyselou chutí.
Pravděpodobně šlo o spontánní křížení domácí jabloně s divokou odrůdou. Po své objevitelce dostává odrůda jméno Granny Smith (babička Smithová). Nejprve jsou jí nadšeni lidé v sousedství, postupně si razí vítěznou cestu i mimo region.
A z Austrálie se Granny Smith ve 20. století rozšíří do Evropy i Ameriky a brzy si získá kuchaře i milovníky zdravého životního stylu.
Její zářivě zelená slupka, pevná dužina a výrazná kyselost ji činí ideální do koláčů, salátů nebo jen tak na osvěžující chroupání. Také díky tomu, že při pečení krásně drží tvar, je dodnes jednou z nejoblíbenějších odrůd planety.

3. Opál
Odkud: Česká republika
Opál, vzhledem připomínající pohádkové zlaté jablko, vzniká v 90. letech 20. století v České republice křížením odrůd Topaz a Golden Delicious.
Šlechtitelé z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR ve Střížovicích chtějí vytvořit kultivar, které bude nejen chutný, ale i odolný vůči chorobám – a povede se jim to na jedničku. Díky svým vlastnostem si rychle získá obdiv v Evropě i v zámoří.
A spolu s astronauty NASA se vypraví dokonce až do vesmíru! Chuťově jde o sladké, jemně aromatické a příjemně šťavnaté jablko. Skvěle se hodí k přímé konzumaci, ale neztratí se ani v dezertech nebo salátech.

4. Jonathan
Odkud: USA
Jonathan patří k legendárním americkým odrůdám a jeho původ je zahalený romantickými historkami. Podle jedné verze začne semena pěstovat Rachel Negus Higleyová, která je nasbírá v moštárně v Connecticutu.
Po přestěhování do Ohia je zasadí a výsledné jablko pojmenuje po chlapci ze sousedství jménem Jonathan Lash.
Jiná tradice přisuzuje vyšlechtění odrůdy Philipu Rickovi v New Yorku kolem roku 1826. Ať už je pravda jakákoli, jisté je, že Jonathan si rychle získá srdce Ameriky.
Jeho chuť je sladkokyselá, výrazně aromatická s jemnou kořenitou notou, dužnina křehká a šťavnatá, slupka tenká a červeně žíhaná. Jonathan se stal univerzálním jablkem – hodí se na koláče, mošt, kompoty i na obyčejné zakousnutí pod jabloní.

5. Gala
Odkud: Nový Zéland
Okolo roku 1934 tuto odrůdu vyšlechtí Novozélanďan James Hutton Kidd (1877-1945), který zkříží kultivary Kidd’s Orange Red a Golden Delicious. Výsledkem je jablko s jemně žíhanou červenou slupkou (na titulním snímku).
Oficiálně je uvedeno na trh v 60. letech minulého století, rychle se stane miláčkem spotřebitelů od Evropy po Ameriku a dnes patří mezi nejpěstovanější odrůdy vůbec. Chuťově je odrůda Gala velmi sladká, s máslově jemnou dužinou.
Ideální je k přímé konzumaci, do salátů nebo jako zdravá svačinka pro děti. Barevně atraktivnější varianta Royal Gala z roku 1969 je pojmenována po královně Alžbětě II. (1926-2022), která si jablka Gala velmi oblíbila.