Opatrně našlapuje sklepením. Výhled mu značně omezuje těžká železná maska. Kdepak, nejsme v románu Alexandra Dumase, ani v nějakém laciném hororu.
Toto je každodenní realita pracovníků s šampaňským v 18. století. To občas exploduje – a následná řetězová reakce může zničit až 90 % láhví. Následky na přítomných lidech mohou být fatální…
50 000 000
Kolik bublin tak asi je v jedné láhvi šampusu? Možná vás nepřekvapí, že nejsme první, kdo si tuto bizarní otázku pokládá. A naštěstí na ni existuje i odpověď: Až 50 milionů. Ovšem najdou se i menšinové názory, že jde až o 250 milionů!
Pokud si lahodný šumivý mok nalijeme do skleničky, můžeme se potěšit až 5 000 000 bublinkami stoupajícími vzhůru. Za tento jev můžeme poděkovat jednak miniaturním vláknům celulózy, jednak elektrostatice.
A samozřejmě, přiznejme si, že žádná sklenice není přes veškerou snahu dokonale čistá. Na efekt bublinek budou mít vliv i mikroskopické nečistoty.
6
Až na tolik atmosfér je vyčíslen tlak u vín vyráběných druhotným kvašením. Není se co divit, šampaňské obsahuje pořádnou nálož oxidu uhličitého. Ovšem takové Prosecco se pohybuje s tlakem jen mezi dvěma až čtyřmi atmosférami.
45
Pokud si chcete svých až 50 milionů bublin užít na nejvyšší míru, nalévejte šampaňské v úhlu 45 stupňů, a to ideálně do skleniček ve tvaru rozkvétajícího tulipánu.
1662
Anglický lékař a vědec Christopher Merret (1614/1615–1695) předkládá dne 17. prosince 1662 Královské společnosti svá pozorování týkající se vína. Jako vůbec první hovoří o cukru a šumivých vínech s porozuměním procesu.
V podstatě popíše dnes již tradiční proces výroby šampaňského vína, tak jak vzniká ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne.
1
Jak dlouho se dá šumivé víno, tedy sekt, bez následků skladovat? Pokud to bude ve tmě a alespoň relativním chladu, pak se doporučuje maximálně jeden rok. Víno bývá „pitné“ i měsíce poté, ale kvalita jde pozvolna dolů.
1812
Roku 1812 se stane pořádná řádka událostí, na které bude historie pamatovat. 18. června vyhlásí Spojené státy americké válku Spojenému království a o pouhých šest dní později začne Napoleonovo (1769–1821) ruské tažení.
A právě během něj získá prý nehynoucí slávu unikátní způsob otvírání láhví šampaňského: Odseknutím hrdla láhve! Důstojníci si sabráž zamilují a ta se brzy rozšíří do světa.
Jakmile šavle oddělí hrdlo, zapůsobí rána v kombinaci s vnitřním tlakem a hrdlo i se špuntem dekadentně odlétá až 10 metrů daleko.
1,8
Tolik centimetrů činí průměr hrdla láhve. Pokud se zamyslíme nad tím, co již víme o tlaku uvnitř skleněné nádoby, vyjde nám, že na nenápadný špunt působí síla přibližně 16 kilogramů!
1868
Píše se rok 1868 a veřejnost se poprvé na světové výstavě v Paříži seznamuje se španělským šumivým vínem Cava. Název má dle stejnojmenného regionu.
Výroba španělského šumivého vína je ovšem doložena již v roce 1851. V roce 1972 je ve Španělsku ustanovena Regulační rada pro šumivá vína (Consejo Regulador de los Vinos Espumosos), která pro tento nápoj schválí pojmenování vino de cava, čímž se krásně vyhne sporům o termín „šampaňské“, které později vypuknou.
8
Jakou teplotu má mít ideálně rozlévané šumivé víno? Názory se liší, ale vejdou se do rozmezí 4 až 8 stupňů Celsia. Taková teplota nejlépe uchovává aroma a svěžest – a samozřejmě také bublinky.
A co dělat, když láhev nedopijete a chcete si ji nechat třeba na zítra? Obyčejný korek ani vakuovací špunt nejsou dobrá volba. Bublinky nezůstanou – a v případě pumpičky je dokonce vytáhnete ven i se vzduchem. Pořiďte si raději stopper. Jde o speciální špunt, který vzduchotěsně uzavře láhev pro věci budoucí.
3
Pouhé tři gramy na litr. Tolik cukru, tedy nejméně ze všech sektů, obsahuje přírodně tvrdé šumivé víno brut nature. Rozdíly ve sladkosti jsou značné.
Vždyť klasický brut má v sobě do 15 gramů cukru a extra suchý sekt do 20. A naopak, demi sec má již do 50 gramů. Naprostým rekordmanem sladkosti je ovšem doux. Obsahuje více, než 50 gramů na litr vína.
85
Víte, z jaké odrůdy se vyrábí Prosecco? Že je to chyták, protože se přeci vyrábí ze stejnojmenné bílé odrůdy vinné révy? Ta dostane název podle vesnice spadající pod severoitalský Terst. Má to ale jedno velké ALE. Z Prosecca se Prosecco už nevyrábí.
Pijeme v něm odrůdu Glera, které musí být obsaženo minimálně 85 %. U Prosecca si můžeme vybírat z šumivého spumante, perlivého frizzante a málokdo ví, že se smí vyrábět i jako tiché víno, tedy tranquillo. Jak se výroba liší od „šampusu“?
Třeba tím, že druhotně kvasí v uzavřených ocelových tancích, kdežto šampaňské v láhvích.
7
K Silvestru bublinky zkrátka patří. A nemusí být jen v sektu. Pokud vás honí mlsná na koktejl, nabízí se třeba dnes tak populární Aperol Spritz. Namícháte ho ze dvou dílů Aperolu, tří dílů Prosecca, dílu sody a ozdobíte plátkem pomeranče.
Za hořkosladkou chutí Aperolu stojí bratři Luigi a Silvio Barbieri, kteří jej představí roku 1919 na veletrhu v Padově, a to po sedmi letech usilovného vývoje a experimentování.
A pokud hodláte Silvestra oslavit na horách, třeba v italských Alpách, neváhejte si po lyžování dopřát chvíli pohody a vychutnat si pravou italskou atmosféru. Není divu, že odpolední chvíle „après-ski“ bývá jedním z nejhezčích momentů zimní dovolené.
Poradíme vám k ní i drink: Do vinné sklenice plné ledu nalijete 3 díly prosecca nebo speciálně pro tento drink vyrobeného perlivého Cinzano To Spritz, přidejte 2 díly Aperolu a 1 díl perlivé vody. Nakonec doplňte plátkem pomeranče a unikátní italský drink je na světě.
1908
Právě od tohoto roku je šampaňské chráněno obchodní značkou. Pokud se má sekt nazvat šampaňským, musí pocházet z francouzské oblasti Champagne a být vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi.
326 000 000
Koupili jste si na loňský Silvestr šampaňské? Tak to byla jedna (či více) ze zhruba 326 000 000 prodaných lahví za rok 2022.