Vynález antibiotik je jedním z nejzásadnějších objevů medicíny, který denně zachraňuje mnoho životů. V současnosti ale skloňujeme dva problémy: antibiotickou rezistenci a pravidelný nedostatek předepsaných léků v lékárně.
Při méně závažných problémech mohou ale antibiotika částečně zastoupit i volně dostupné potraviny s prokazatelnými antibakteriálními účinky. Které to jsou?
Na léčbu ran a kožních problémů se využíval už ve starém Egyptě med. Jeho léčivý efekt potvrzuje i moderní medicína. Včelí produkt má totiž nízké pH, díky čemuž bakterie dehydratuje a tím zabíjí.
Navíc obsahuje peroxid vodíku, což může také vysvětlovat některé z jeho antibakteriálních vlastností. Výzkumy prokázaly účinnost medu proti několika lidským patogenům, včetně E. coli, nebo například určitému druhu streptokoků. Spekuluje se i o jeho vlivu na rezistentního zlatého stafylokoka.
„Z pohledu nutričního terapeuta pacientům med doporučuji jako podpůrný prostředek při nachlazení. Evergreenem je čaj s medem a citrónem. Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Karbanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
„Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Má antibakteriální, protiplísňové i protizánětlivé účinky,“ dodává medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.
Česnek je víc, než jen koření
Už po staletí je česnek v mnoha kulturách známý jako účinný stimulant a také jako lék a prevence na různá onemocnění. Z výzkumu vyplývá, že česnek může být účinnou léčbou proti mnoha formám bakterií, včetně Salmonella a Escherichia coli (E. coli). Česnek byl dokonce zvažován pro použití proti multirezistentní tuberkulóze.
„Z metaanalýzy týkající se studií česneku bylo zaznamenáno snížení kumulativních nemocných dní z 366 u placeba na 111 (70% snížení) a snížení průměrné délky symptomů z 5 na 1,5 dní (70% snížení),“ uvádí dále Miroslava Karbanová.
„Antibakteriální vlastnosti česneku jsou zdá se synergické s antibakteriálními účinky medu.Určitě jsou jako podpůrná léčba skvělou variantou, není však možné česnekem a medem nahrazovat cílenou léčbu ordinovanou lékařem,“ doplňuje.
Léčivě v česneku působí látka alicin, která má mimo těch antibakteriálních také protizánětlivé a antioxidační účinky. Prokázal se také antitrombotický efekt, česnek tedy může pomáhat i s předcházením vzniku krevních sraženin.
Jak velký problém je antibiotická rezistence?
Rozšíření bakterií odolných proti antibiotikům je jedním z naléhavých problémů současnosti. Rezistentní bakterie vznikají kvůli jejich nadužívání a nedokončování léčby.
Častou chybou je ordinování si léčby na vlastní pěst, což je bohužel poměrně rozšířenou praxí.
Například z výzkumu agentur Engage Hill a REMMARK vyplynulo, že 17,7 % dotazovaných užívalo antibiotika bez konzultace s lékařem nebo bez předpisu, ve skupině do 25 let to bylo celých 25 %.
Rozvoj a šíření rezistentních bakterií přitom ohrožuje celou populaci, efektivní antibiotika jsou nutná například při chirurgických zákrocích a samozřejmě i při léčbě běžných bakteriálních infekcí.
Jednou z odpovědí na nadužívání by mohla být právě kombinace medu a česneku, případně dalších potravin s antibakteriálními účinky.