Domů     Pomoc, padají mi vlasy! Jaké jsou nejčastější příčiny a jak tomu zabránit?
Pomoc, padají mi vlasy! Jaké jsou nejčastější příčiny a jak tomu zabránit?
17.11.2023

V průměru máme na hlavě asi sto tisíc vlasů, přičemž denně ženám i mužům vypadne okolo sto vlasů. Přesto může dojít k tomu, že vypadávání vlasů bude nadměrné. Kdy se tak děje nejčastěji?

Krásné vlasy jsou ozdobou každého člověka. A každý si k nim může dopomoct. FOTO: pxfuel
Krásné vlasy jsou ozdobou každého člověka. A každý si k nim může dopomoct. FOTO: pxfuel

Vlasy byly vnímány jako koruna krásy už odpradávna. Různé kultury jim přisuzovaly nejrůznější moc a symbolický význam, už od starověku reprezentovaly krásu, šarm a byly symbolem svádění. Proto je jejich ztráta, zejména pro ženy, tak bolestná.

Ve většině případů není naštěstí nadměrné padání vlasů konečným stavem a obvykle se po čase upraví. Pokud vám však vlasy řídnou, měli byste přece jen zpozornět. Možná tak vaše tělo dává najevo, že mu něco chybí, případně že trpí nějakým onemocněním.

150 000 vlasů na hlavě

Na hlavě má většina z nás sto až sto padesát tisíc vlasů, přičemž nejbujnější kštici mívají světlovlasí lidé, naopak slabší porost zrzci a zrzky. Vlasy se neustále obnovují, jejich růst se řídí cykly.

Střídá se fáze růstu, fáze klidu, vypadávání a opětovného růstu. Typický cyklus růstu vlastu trvá u člověka 2–6 let, jeho délku ovlivňuje věk, výživa, hormony a vnější vlivy jako například stres, nemoci či nešetrná péče.

Nejprve nastává fáze růstu, během které vlas vyrůstá z kořínku neboli folikulu zpod povrchu pokožky a roste po dobu 2–4 let u mužů a 3–6 let u žen. Každých 28 dní se vlas prodlouží o 1 cm. V normálním případě je v této fází až 90 % vlasových folikulů.

Srovnání ovčí vlny (nahoře) a lidského vlasu pod mikroskopem. FOTO: CSIRO/Creative Commons/CC BY 3.0
Srovnání ovčí vlny (nahoře) a lidského vlasu pod mikroskopem. FOTO: CSIRO/Creative Commons/CC BY 3.0

Jak rostou vlasy

Další fází je přechodová, kdy vlasy přestávají růst a oddělují se od přísunu krve, zakládá se růst nového vlasu. Tato fáze trvá asi 2–3 týdny a týká se 1–2 % celkového počtu vlasů.

Po ní následuje fáze klidová v délce asi tří měsíců, kdy starý vlas odpočívá a nový se dostává do fáze růstu. V této fázi je asi 10–15 % vlasů.

Jak nový vlas postupně roste, vytlačuje starý kořínek na povrch, kde dojde k vypadnutí vlasu a jeho nahrazení vlasem novým.

Nadměrné, nebo povolené ztráty?

Denně člověku vypadne 50–100 vlasů, což je zcela normální a nemá to za následek řídnutí vlasů, protože vlasové cykly neprobíhají u všech vlasů stejně. Trochu více mohou vlasy padat v období mezi březnem a dubnem a pak mezi zářím a říjnem.

Zpozornět byste ovšem měli v případě, že denně nacházíte po bytě, ve sprše, v hřebenu či kartáči, případně na polštáři více vlasů, než je obvyklé.

Příčin nadměrného vypadávání vlasů může být několik, seznámíme vás s těmi nejčastějšími.

Určitá míra vypadávání vlasů je normální, ale existují varovné signály, které je třeba sledovat, abyste o svoji kštici nepřišli zcela. FOTO: pxfuel
Určitá míra vypadávání vlasů je normální, ale existují varovné signály, které je třeba sledovat, abyste o svoji kštici nepřišli zcela. FOTO: pxfuel

NEDOSTATEK VITAMINŮ

Vlasy i jejich hustota jsou velmi ovlivňovány tím, zda má vaše tělo dostatek energie a správných živin. Padáním vlasů pak signalizuje nedostatek vitaminů a minerálů.

Příčinou může být anémie neboli nedostatek železa, akrodermatititda (ztenčení kůže), nedostatek zinku či podvýživa.

V tom případě je vhodné doplnit železo, zinek, vitaminy A, C a E, biotin (vitamin H), niacin (vitamin B3), hořčík, vitamin B6 a B12. Někdy může být naopak vitaminů až příliš, týká se to zejména vitaminu A. Případně můžete mít ve stravě nedostatek bílkovin, což má za následek zpomalení růstu vlasů.

ŘEŠENÍ: Nemusíte hned sahat po doplňcích stravy, spíše obohaťte váš jídelníček o tyto potraviny:

ryby a mořské plody, rýži, avokádo, luštěniny, zeleninu a ovoce, semínka (lněná, sezamová, dýňová a slunečnicová) a vlašské ořechy, dále také vajíčka a řecký jogurt. Upravte denní příjem vitaminu A, případně zvyšte podíl kvalitních bílkovin ve stravě.

NADMĚRNÝ STRES ČI TRAUMA

Pokud prožijete fyzické trauma, například vážné zranění nebo nemoc, těžký porod či operaci, znamená to pro tělo stresovou událost, která může narušit životní cyklus vlasů a posunout více vlasů naráz do fáze jejich vypadávání.

Projeví se to tři až šest měsíců po traumatu. Obdobně může na vlasy zapůsobit i emoční stres, způsobený špatnou situací v rodině, rozvodem, ztrátou blízké osoby, péčí o stárnoucí rodiče či ztrátou zaměstnání.

Častou příčinou nadměrné ztráty vlasů může být i alergická reakce, silný šok a u žen také vysazení antikoncepce, hladovění či nárazová dieta.

ŘEŠENÍ: Je možné doplnit vitaminy či podpořit růst vlasů tabletkami, ve většině případů se ale jejich hustota obnoví do šesti měsíců poté, co nadměrně vypadaly v důsledku stresu.

Stres je příčinou mnoha civilizačních chorob a stejně tak stojí i za nadměrným vypadáváním vlasů. FOTO: pxfuel
Stres je příčinou mnoha civilizačních chorob a stejně tak stojí i za nadměrným vypadáváním vlasů. FOTO: pxfuel

SPLAŠENÉ HORMONY

Další příčinou padání vlasů může být hormonální nerovnováha. Ženy se s jejich nadměrnou ztrátou často potýkají během menopauzy, kdy jejich tělo začíná ztrácet estrogen, nebo těsně po porodu, kdy jeho hladina v těle stoupá zpět do normálu velmi pomalu.

Padání vlasů může provázet i syndrom polycystických vaječníků, případně nadbytek mužských hormonů v těle ženy, který způsobuje vedle řídnutí kštice také tvorbu cyst na vaječnících, obezitu a zvyšuje riziko rozvoje diabetu. V těchto případech může vypadávání vlasů trvat šest až devět měsíců.

Mnoho testosteronu i hypotyreóza

U mužů tkví problém nadměrného padání vlasů a řídnutí kštice v množství hormonu testosteronu. Když je ho v těle přebytek, začne hormon ničit vlasové kořínky, a vlasy proto začnou vypadávat.

Hned dva ze tří mužů ve věku do 60 let zažijí ztrátu vlasů kvůli mužské alopecii. Ta je dílem dána mužskými pohlavními hormony a dílem dědičností.

Negativní dopad na bujnost kštice mohou mít i poruchy štítné žlázy, což je motýlovitý orgán umístěný v krku, který produkuje hormony zodpovědné za růst a rozvoj.

ŘEŠENÍ: Při potížích s vypadáváním vlasů je dobré se objednat na trichologické vyšetření. Trichologie se soustředí právě na hygienu, zdraví a krásu vlasů. Pomůže určit příčinu nadměrné ztráty vlasů a doporučit vhodnou léčbu.

V případě hormonální nerovnováhy mohou být dodávány hormonů do těla uměle. U mužské plešatosti mohou pomoci DHT blokátory, jež tlumí dopady testosteronu na vlasy, případně transplantace vlasů.

ŠPATNÁ PÉČE

Obzvláště ženy si potrpí na péči o vlasy, ovšem i zde platí známé pořekadlo „čeho je moc, toho je příliš“. I nadměrná péče o vlasový porost může zapříčinit vypadávání vlasů.

Škodí jim fénování, kulmování, teplé olejové masky, domácí či příliš časté barvení, chemické narovnávání vlasů i příliš utažené copy. Škody mohou napáchat i vlasové přípravky s obsahem sulfátů a silikonů. To vše může ovlivnit vlasové folikuly a způsobit, že vlas už znovu nevyroste.

ŘEŠENÍ: V případě, že vám začaly padat vlasy z nevhodné péče, je nejlepším řešením zajít do kadeřnického salonu, kde dokážou napravit mnohé škody. Poradí vám s regenerací vlasů i výběrem vhodných přípravků pro šetrnou péči.

Můžete také zvýšit příjem potravin, které obsahují látky příznivě ovlivňující růst vlasů, případně užívat kolagen, který podporuje růst a regeneraci porostu hlavy.

Nejde jen o marketing. I špatně zvolené produkty k péči o vlasy mohou napáchat škody. FOTO: pxfuel
Nejde jen o marketing. I špatně zvolené produkty k péči o vlasy mohou napáchat škody. FOTO: pxfuel

CHEMOTERAPIE

Některé z látek, využívaných v boji s rakovinou, způsobují vypadávání vlasů. Chemoterapie je jako atomová bomba, ničí rychle se dělící rakovinné buňky, ale bohužel i jiné rychle se dělící buňky v těle, jako jsou právě ty vlasové.

V důsledku toho přijde většina lidí, kteří ji podstupují o vlasy, stejně jako o řasy a obočí. Dobrou zprávou ale je, že jakmile je proces chemoterapie dokončen, vlasy opět dorostou.

Mohou však mít jinou texturu, z původně rovných vlasů jsou třeba najednou kudrnaté. I některé jiné léky mohou mít vliv na vypadávání vlasů, například antidepresiva, léky na krevní tlak, HIV či štítnou žlázu.

STÁRNUTÍ

U populace starší 50 let dochází ke ztenčování a zhoršování kvality vlasů a poté k jejich postupnému padání. Růstová fáze se zkracuje z obvyklých 3–4 let na méně než jeden rok.

Naopak se prodlužuje klidová fáze vlasového cyklu, počet vlasů v této fázi se zvyšuje na 20 %. Vlasový folikul již není ukotven tak hluboko v pokožce, zmenšuje se, nové vlasy rostou kratší. S věkem navíc ztrácejí pigment a bělají.

Bílé vlasy jsou slabší, pórovitější a mají menší odolnost, jsou i citlivější na UV záření.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Lifestyle
Christian Slater: Od divokých skandálů k střízlivosti
Christian Slater, americký herec známý svými rolemi ve filmech jako „Robin Hood: Král zbojníků“ nebo „Jméno růže“, byl kdysi synonymem pro bouřlivé večírky, drogy a skandály. V 90. letech 20. století se jeho kariéra stala stejně známou pro skandály jako pro filmové úspěchy. Sexuální obtěžování, konflikty s policií, a dokonce i útoky na přítelkyni byly […]
Lifestyle
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
reklama
lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
reklama
historie
Věra Čáslavská: Tragédie slavné rodiny
Tragédie se bohužel nevyhýbají nikomu z nás. Platí to i o slavných rodinách umělců, vědců a sportovců. Ani zlaté medaile z olympiád a mistrovství světa nikomu nezaručují domácí štěstí.  V lepších případech to končí rozvodem, v těch horších se neshody kupí i po rozvodu. A někdy může dojít i k násilí a smrti někoho z […]
100leté výročí lázeňského speciálu: Nebeský frmol Praha – Mariánky
82 434 kilometrů. Přesně tolik nalétají letouny vtipně přezdívané lázeňské speciály. Dnes trochu nepředstavitelně létají dvakrát za den dva na trase Praha – Mariánské lázně!    V průběhu roku 1924 se v Aero, jednom z nejstarších leteckých výrobců na světě, rozběhla výroba letounu A-22, který byl využívaný jako poštovní a dopravní letoun. V letech 1925 […]
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Ve snech se mi zjevila tragédie
skutecnepribehy.cz
Ve snech se mi zjevila tragédie
Opakovaně se mi zdál děsivý sen. Budila jsem se zpocená hrůzou, a tak jsem musela jeho významu přijít na kloub. Děsivý sen se mi pravidelně vracel a já se budila se srdcem v krku a zpocená hrůzou. Noční můry jsem mívala pravidelně při každém úplňku! Už jsem z toho byla zoufalá. Nevěděla jsem, jestli mám
VETERÁNI NA ZÁMKU
epochanacestach.cz
VETERÁNI NA ZÁMKU
Zámek Nelahozeves připravil další setkání fanoušků historických vozidel. Automobily, motorky, bicykly, vojenská a hasičská technika a jiné stroje do r. v. 1990. Plánovaný program akce: 🛞 08:00 – 10:00 příjezd a registrace účastníků 🛞 10:30 – 10:45 přivítání účastníků a návštěvníků panem Lobkowiczem 🛞 10:00 – 15:00 prohlídky zámku zdarma pro
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
enigmaplus.cz
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
Zříceninu hradu Cvilín najdeme jihovýchodně od hornoslezského města Krnov. Tajemné pozůstatky starobylého hradu se nad řekou Opavicí tyčí již od dávných dob [gallery ids="140530,140531,140529"] P
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
nasehvezdy.cz
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
Herečka Demi Moore (61) ve svém věku vypadá fantasticky a také si na tom zakládá. Mnozí však pochybují, že by měla tak dobré geny, a její dokonalost přisuzují spíše návštěvám kliniky plastické chiru
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
historyplus.cz
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
Už je to tady. Vyvolávají jména vězňů do transportu do lágru. Když zazní jméno Geneviève de Gaulleová, začnou ostatní internovaní tleskat. Aspoň malé pohlazení na duši pro mladou ženu před cestou do Ravensbrücku.   Ví, že ten aplaus nepatří jen jí, ale hlavně jejímu milovanému strýci. Jistě by na ni byl hrdý, nejen za činnost
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
panidomu.cz
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
nejsemsama.cz
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
K takovým věcem jsem byla vždycky nedůvěřivá. Lidé si dokážou hrozně vymýšlet! Pak ale přišel ten zvláštní zážitek, který mě přesvědčil. V y, kdo se zajímáte o minulé životy, určitě tu knihu dobře znáte. Jmenuje se Život po životě a napsal ji dr. Moody. Když se mi dostala do rukou, tak jsem na karmu a nějaké minulé či budoucí životy