Připravili jsme si pro vás řadu ve světě oblíbených specialitek, ze kterých by se vaše chuťové buňky nejraději daly na úprk. Co byste řekli na růžovou pižmotyčku, cukrátka se salmiakem nebo gumové špagety s tamarindovým přelivem?
Představte si chuť lahodné čokolády snoubící se sýrem… že se vám ta představa zalyká již teď? To ještě nic není: Dodejte do toho cibuli! Irská firma Tayto se pokusí rozšířit svou poměrně úspěšnou výrobu brambůrek s příchutí i na mléčnou čokoládu.
Ale tak, jak to umí – s dvěma naprosto neslučitelnými ingrediencemi vhodných tak akorát do chipsů.
Špatná zpráva je, že se z neznámého důvodu laskomina u spotřebitelů neuchytí, recenze jsou výrazně záporné, a tak se již neprodává a k mání je maximálně nějaký pokoutně sehnatelný prošlý kousek…
Rýmička? Jděte na to lékořicí
Vypadá jako společné dítko hašlerky a vánočního cukroví a jeho základem je lékořice. Severní národy s Finskem v čele mají pro tuto mňamku slabost – od školky až po důchod. Své vyznavače najde i v Nizozemí. A my ostatní?
Z podivného bonbonku bude většina z nás v šoku. Nakyslá, trošku pálivá a hlavně slaná lékořice s chloridem amonným zvaným salmiak uštědří chuťovým buňkám pořádný šok.
Salmiakki je k mání v tvrdé i měkké formě a v severských zemích patří i k ingrediencím zmrzlin, sodovky, a kupodivu i likérů a vodky! Hnědou barvu zajišťuje také aktivní uhlí. Málokterá pochoutka je takto vychytaná.
Pokud jste salmiakkiový začátečník, můžete sáhnout po jemnějším cukrátku – a naopak, pro opravdu plný zážitek jsou k mání extra silné varianty. A pokud při dovolené na studeném severu ucítíte knedlík v krku, salmiakki je prý ideální všelék na nachlazení.

Bontan ame: Vybalovat? Zbytečné
Znáte ten dětský vtípek, že nevybalený bonbon vydrží déle? V případě těchto japonských cukrovinek to neplatí. Zabalené jsou totiž do rýžového papíru, a tak je můžete slupnout i s ním.
Nejde o žádnou novinku, vyrábějí se již od roku 1924. Rýžový papír po zaschnutí připomíná igelit, kostky želé se v něm ukládají do barevných krabiček a děti se mohou těšit i na samolepky, které dnes nabírají sběratelské hodnoty.
Zajímavostí je, že japonská potravinářská a farmaceutická společnost Meiji Seika Pharma je krom jiného výrobcem antidepresiv, tak budete mít z cukrátka třeba i dobrou náladu…
Pižmové tyčky: Kolínská a želé
Začalo to jako pronikavě páchnoucí produkt samečků přežvýkavce kabary pižmového, bez kterého si svého času snad nešlo parfém ani představit. Dnes jsou tito sudokopytníci chránění a pižmo se vyrábí synteticky. Pach je v podstatě stejný.
A teď si představte tu vůni… a vložte ji do úst. Pižmová esence v tlustých želatinových tyčkách je to, co dělá z této cukrovinky unikát oblíbený v Austrálii i na Novém Zélandu. Jak to chutná?
Dejte na lžičku dva želé medvídky, zasypte je moučkovým cukrem a zastříkejte lacinou kolínskou.
Zní to hrozně, ale realita je taková, že klokaní velmoc si tento pamlsek hýčká již celé generace a australská maloobchodní společnost Woolworths prodá těchto růžových cukrovinek na 24 000 000 ročně!

Salsagheti: Kdepak boloňské…
Špagety carbonara, Špagety cacio e pepe, alla crudaiola, aglio e olio… Výčet, jak se dají připravit chutné špagety, by nebral konce. A pak tu jsou speciální mexické salsagheti. Sladkokyselé, gumovité a s příchutí vodního melounu. Jsou vhodné pro děti?
Pokud jim nevadí chilli-tamarindový poprašek (samozřejmě v kombinaci s cukrem), proč by ne. Salsagheti se rozprchly do celého světa, ale největší popularitu si stále drží v Mexiku.
Když je rozbalíte a dáte na talíř, musíte je přelít přiloženou tamarindovou omáčkou. A světe div se, pokrm teď vypadá téměř jako opravdové špagety! Vidličku a lžíci tentokrát ani potřebovat nebudete.