Ty naprosto nejzdravější potraviny jsou ve skutečnosti docela obyčejné. Máme je všichni doma a každý den na očích. Tvrdí to alespoň výživoví experti. Které to jsou?
1. Citrony
Pouhý jeden citron obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky vitaminu C, který v přírodní podobě zvyšuje takzvaně „dobrý“ cholesterol a posiluje kosti. Látky nacházející se v citronech, tzv.
citrusové flavonoidy, zpomalují nebo zastavují růst rakovinných buněk. Citrony mají rovněž antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Navíc neutralizují naše vnitřní prostředí – pomáhají od překyselení organismu.
2. Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu, vápník, draslík, kyselinu listovou a tzv. phytonutrienty, což jsou sloučeniny, které snižují riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny.
I další složka brokolice – sulforaphane – má protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. Jedna střední hlava této zeleniny obsahuje více než 100 % denní potřeby vitaminu K a téměř 200 % doporučené denní dávky vitaminu C.
3. Hořká čokoláda
Už 7 gramů hořké čokolády denně může snížit krevní tlak u jinak zdravých jedinců. Kakaový prášek je bohatý na flavonoidy, tedy rostlinné antioxidanty.
Je prokázáno, že snižují „špatný“ a zvyšují „dobrý“ cholesterol, což v důsledku snižuje riziko srdečního infarktu. Tmavá čokoláda zvyšuje průtok krve do mozku a zlepšuje tak jeho funkci.
4. Sladké brambory (batáty)
Sladké brambory, už i u nás dostupná a na živiny bohatá zelenina s vysokým obsahem vitaminů A, D a E posiluje imunitní systém. Železité minerály ve sladkých bramborách zvyšují tvorbu bílých krvinek, což je opět důležitý faktor pro imunitu.
Neobsahují žádný tuk. Bohaté jsou naopak na antioxidanty, které chrání proti rakovině a jsou dobré pro zdravé oči. Vláknina ve sladkých bramborách zlepšuje proces trávení. Batáty se hodí i ke snižování krevního tlaku a regulaci srdečního tepu.
5. Losos
Losos je rozhodně jednou z nejlepších potravin, kterou můžeme přidat do svého jídelníčku. Lososi obsahují dvě důležité omega 3 mastné kyseliny, které působí preventivně proti nemocem srdce a cév.
Pravidelná konzumace lososů navíc snižuje riziko vzniku i řady očních problémů, jako je třeba chronické suché oko.
6. Vlašské ořechy
Zdravá potravina s mnoha léčivými vlastnosti. Obsahují tři důležité omega 3 mastné kyseliny, jejichž denní příjem snižuje riziko onemocnění srdce, tlustého střeva, prostaty, mrtvice a onemocnění koronárních tepen.
Chemické látky, jako je melatonin, karotenoidy a různé kyseliny přítomné ve vlašském ořechu potlačují záněty, příznaky stárnutí a neurologická onemocnění.
7. Avokádo
Avokádu se mnoho lidí brání kvůli vysokému obsahu tuku. Tato úroveň nenasycených tuků v avokádu ale naopak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi až o 22 %.
Avokádo je bohaté na mnoho základních minerálů, vitaminů a obsahuje jednu z nejdůležitějších omega 3 mastných kyselin, která snižuje riziko vzniku zápalu plic, vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a reguluje krevní tlak.
Je také bohatým zdrojem silných antioxidantů. Velké množství kyseliny listové v avokádu může u těhotných žen zabránit vrozeným vadám plodu.
8. Česnek
Česnek se používal jako přírodní lék po mnoho staletí. Má vynikající antibakteriální, protiplísňové a protivirové vlastnosti, zejména díky přítomnosti sloučeniny známé jako allicin. Ten snižuje i krevní tlak.
Denní příjem česneku může snížit také riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Vysoké dávky česneku zvyšují tzv. antioxidační enzymy v těle. Ty snižují stres a brání onemocnění mozku.
Takzvaný ajoen, organická látka nalezená v česneku, rozpouští krevní sraženiny a mírní kožní infekce. Česnek patří i do výbavy diabetiků, protože umí rovněž regulovat cukr a hladinu inzulinu v krvi.
9. Špenát
Špenát má opravdu mnoho zdravotních výhod, i když neobsahuje tolik železa, jak se předpokládalo. Je bohatým zdrojem vitaminu A, C, K, B2 a minerálů. Konzumace špenátu je skvělá pro naši pleť, zdravé kosti a vlasy.
Účinné antioxidanty jako lutein a zeaxantin se doporučují pro zlepšení zraku. Antioxidant betakaroten je známý bojovník proti rakovině a zmírňuje astma. Špenát je také vhodný i pro diabetickou dietu, pomáhá regulovat glukózu a hladinu inzulinu v krvi. Vysokým obsahem draslíku snižuje krevní tlak.
10. Fazole
Porce luštěnin (fazole, hrách a čočka) 4× týdně může znamenat snížení rizika srdečních chorob o 22 %. Stejně rozvržený jídelníček pomáhá i při prevenci vzniku rakoviny prsu. Čím tmavší fazole, tím více obsahují antioxidantů.
Studie z poslední doby potvrdila, že černé fazole obsahují 40× větší množství antioxidantů než bílé.