Může být náš oblíbený staročeský trdelník původem z Rumunska a tradiční česká bábovka z Francie? Ano, i u těchto ikonických sladkostí se můžeme dočkat velkých překvapení!
Pojďme se podívat na fascinující historii sladkých pokrmů, které jsou součástí naší kultury, a odhalme jejich skutečné kořeny, které se často skrývají hluboko v minulosti a za hranicemi.
Dnes si můžeme i u nás dopřát pochoutky z celého světa. Když budeme chtít opravdu autentický zážitek, zamíříme nejspíš do restaurace, kterou provozují lidé původem ze země, kde je daná pochoutka „doma“.
Jenže se taky můžeme šeredně splést, protože řada oblíbených jídel, která jsou dnes typická pro některé země, vznikla úplně jinde!
To platí i pro populární Trdelník, Bábovku, ale také pro Pštrosí vejce, Cheesecake, Donuty a dokonce i Hranolky.
Pštrosí vejce: Odkud přicestovalo oblíbené jídlo ze školních jídelen?
Pštrosí vejce je jídlem, které se i u nás těší celkem velké oblibě. Vařené vejce v pečeném mletém mase se nejčastěji podává s bramborovou kaší a okurkou a na obědovém menu už ho měla většina z nás.
Pštrosímu vejci se také jinak říká skotské vejce a i proto, že jde o oblíbený pokrm ve Velké Británii, panuje přesvědčení, že vznikl ve Skotsku. Je tomu však úplně jinak a pravý původ jídla leckoho překvapí. Zrodilo se totiž v Indii.
Tam totiž mají jídlo zvané „Nargisi kofta“, které sestává z vařeného vejce v mletém mase a kořeněné omáčky. Soudí se, že recept na toto jídlo dovezli do Británie v 19. století angličtí vojáci a jeho podoba byla později trochu poupravena.

Cheesecake: Sýrový dort má dlouhou historii
Sýrový dort, cheesecake, nebo také někdy nesprávně uváděný „číský dort“, je považován za chloubu New Yorku. Tak trochu se podobá americkému koláči známému jako „pie“, který má však vrstvu těsta i na vrchu, někdy v podobě mřížky.
Cheesecake sestává z vrstvy sušenek a krému z čerstvého měkkého sýra. Avšak i navzdory svému názvu ze Spojených států, ani z žádné jiné anglicky mluvící země, nepochází. Jeho domovinou je Řecko, kde se konzumoval už v době před naším letopočtem!
Pochutnávali si na něm prý například řečtí olympionici během her v roce 766 př. n. l. Recept byl samozřejmě trošku jiný než dnes, ale z principu šlo o ten samý dezert. Přestože je cheesecake původně pečený, můžeme si ho dnes dát i v nepečené podobě.
Rovněž se tyto dorty připravují s různými příchutěmi, a tak není žádnou výjimkou cheesecake jahodový, vanilkový, čokoládový a existuje třeba i příchuť zeleného čaje.
Donuty: Všechny cesty vedou do Evropy
Co má společného americký policista a seriálová postava Homera Simpsona? Oba milují donuty neboli americké koblihy. Tyto koblihy ve tvaru zploštělého prstence jsou dnes již běžnou součástí nabídky i českých pekáren.
Máme však běžně za to, že jejich správné místo je na americké půdě, kde je nejspíš i „vynalezli“. Jenže je tomu jinak. Donuty pocházejí z Evropy. Odkud přesně, o tom už se teorie trochu rozcházejí.
Podle jedné z nich je jako první připravovali Řekové a o nich se pak rozšířily do Nizozemska. Druhá verze praví, že Nizozemci byli dokonce první, kdo donuty připravoval a pak je přistěhovalci přivezli právě do Spojených států. Ať tak, či onak, americký kontinent jejich domovinou není.
Hranolky: Bramborový zázrak z Belgie
V Česku nemáme na původ hranolek příliš vyhraněný názor, což je dáno zejména jejich neutrálním názvem „hranolky“.
V angličtině se však řeknou „french fries“ neboli „francouzské hranolky“, a tak má většina světa dojem, že pocházejí právě z Francie.
Jenže chyba lávky, jako první je začali připravovat Belgičané a vzhledem k tomu, že je zde francouzština jedním z úředních jazyků, přízvisko „francouzské“ není až takovou záhadou.
Nicméně obliba tohoto smaženého bramborového zázraku je obrovská hlavně za oceánem. Ve Spojených státech jsou hranolky neodmyslitelnou součástí rychlého občerstvení a určitě se vysokou měrou podílejí i na zdejší „epidemii“ obezity.
Američané za ně mohou poděkovat vojákům, kteří je přivezli z Belgie během první světové války. A jedno prvenství si Spojené státy přeci jen mohou připsat. Ve státě Utah začali hranolky kombinovat s majonézou a kečupem.

Kde vznikl trdelník?
Na přelomu našeho tisíciletí jeho obliba začala strmě stoupat a dnes už se bez „staročeského trdelníku“ obejde jen málokteré náměstí v Česku. Jaká je ale ve skutečnosti jeho historie?
Rozválené kynuté těsto se navine na bukový nebo kovový válec a opéká se nad rozžhaveným uhlím dozlatova. Pak se obalí v cukru a křupavá sladká pochoutka je na světě. Trdelník pobláznil Česko natolik, že stánky s ním začaly růst jako po dešti.
Objevovaly se nové příchutě jako skořice, vanilka nebo ořechy, a trdelníky se začaly plnit zmrzlinou nebo Nutellou. Chodí na něj nejen našinci, ale i turisté z ciziny v domnění, že trdelník je něco typicky českého.
Tak úplně vedle nejsou, přesto je to trochu složitější. Trdelník se na našem území v minulosti skutečně těšil oblibě. Připravoval se zejména v oblastech jižní Moravy a je zmiňován v různých kuchařkách z 19. století.
Při jeho přípravě se využívalo dohořívajícího ohně či chladnoucích uhlíků po rožnění masa a trdelník se často připravoval matkám v šestinedělí. Jeho skutečnou domovinu však musíme hledat jinde.
Má se za to, že trdelník pochází ze Sedmihradska, což byl region na území dnešního Rumunska. Odsud se pak v důsledku vpádu Tatarů rozšířil do dalších zemí.
A jak je to s bábovkou?
Snad každá babička má doma formu na typickou českou buchtu, zvanou bábovka. Co je tradičnějšího než dvoubarevná buchta posypaná moučkovým cukrem, ze které se ukrajují tenké plátky?
Bábovka však není jen českou specialitou, oblíbená je i v Polsku, Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Nutno však dodat, že se připravuje v různých variantách a z různých ingrediencí – s rozinkami, jablky, jogurtem, nebo dokonce z mrkví.
Podle některých zdrojů pochází z Polska, podle jiných dokonce z Francie. Zde připravovaný koláč Gâteau Savarin jí je nápadně podobný. Ať tak, či onak, jde o rozšířenou evropskou „klasiku“ a česká bábovka je stejně jenom jedna.

Víte, že:
Přestože si původ kávy řada lidí spojí s Itálií, kávová zrna se poprvé začala pražit v Etiopii. Horká čokoláda má původ v neméně horké Střední Americe. Usrkávali ji staří Mayové na území dnešní Guatemaly.
Historie gastronomie je plná překvapení a ukazuje nám, jak se jídla vyvíjejí a cestují napříč kulturami. To, co dnes považujeme za samozřejmé a typické pro danou zemi, může mít zcela odlišné kořeny.
Tyto příběhy nás učí, že kulinářský svět je mnohem rozmanitější a propojenější, než si často uvědomujeme. Takže až si příště vychutnáte trdelník, bábovku, cheesecake nebo hranolky, vzpomeňte na jejich dlouhou a zajímavou cestu plnou proměn.