Domů     Ledová historie zmrzliny: Kdo ji mlsal jako první?
Ledová historie zmrzliny: Kdo ji mlsal jako první?
30.3.2021

​Je pestrou paletou chutí, barev a tvarů formujících se v bezmezné fantazii mistrů cukrářů. Nejlépe chutná za parného léta. Neztratí se však ani v zimních měsících.

Zatímco dnes je dostupná každému, v minulosti se její chutí opájí výhradně králové a šlechta.

​Než se ze zmrzliny stane tolik populární chladivá pochoutka, ujde dlouhou a pořádně spletitou cestu. Její původ se navíc dějepiscům občas roztéká mezi prsty. Zamýšlených míst, odkud se sladký hřích mohl rozběhnout do světa, je totiž hned několik.

​​Dobrota z Olympu

​Ledovými dobrotami se nechávají rozmazlovat už egyptští faraoni, zhruba 500 let před Kristem si pochutnávají na sněhu a ledu, smíchaném s ovocnými šťávami, medem či vínem.

Podobné chutě mají také zámožní občané antického Řecka, kteří posílají běžce pro kusy ledu na Olymp. Ti si pak rychle tající náklad předávají jako štafetový kolík. Slavný lékař Hippokrates (asi 460–370 př. n.

l.) dokonce ordinuje sněhovou pochoutku svým pacientům, jelikož „oživuje šťávy, upevňuje zdraví a zvyšuje tělesnou pohodu.“ Předchůdcům zmrzliny podlehne i král Šalamoun, který se zamiluje do ledových nápojů během sklizně, a také Alexandr Veliký (356–323 př.

n. l.).

Zmrzlina v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. Foto: unsplash
Zmrzlina v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. Foto: unsplash

​​Polo je nadšený

​Římskému císaři Nerovi (37–68) nosí sníh z hor otroci a poté mlčky přihlížejí tomu, jak ho obávaný vladař míchá s medem a oříšky. Pod úvodní kapitolou první skutečné zmrzliny je pak podepsáno hned několik možných autorů.

Některé prameny pasují na první „zmrzlináře“ Mongoly. Ti s oblibou připravují rozličné nápoje z kozího, kobylího, jačího a velbloudího mléka, které pak v tamním nehostinném horském podnebí lehce zamrzají do podoby skutečné mléčné zmrzliny.

Ta na konci 13. století zachutná i slavnému cestovateli Marcu Polovi (1254–1324), který si recept na ni vezme s sebou do Itálie, odkud pochoutka posléze putuje dál po Evropě a Americe.

Rozmlsaný francouzský dvůr

Jiná verze však směruje zásluhy o první nefalšovanou zmrzlinu do Číny, odkud se recept dostává k Peršanům a Arabům. Ti pak naučí pochoutku dělat Italy, kteří ji rozšíří do dalších koutů Evropy.

Reklamu jí na starém kontinentu dělá zejména italská vévodkyně Kateřina Medicejská (1519–1589), která si po svatbě s budoucím francouzským králem Jindřichem Orleánským (1519–1559) v roce 1533 s sebou do Francie přibalí i italské kuchaře ovládající postupy na výrobu tehdy velmi vzácné delikatesy.

Netrvá dlouho a uchvátí celý rozmlsaný francouzský dvůr. Rozvoj výroby zmrzliny pak notně usnadní vynález Římana Blasiuse Villafrancy. Ten v roce 1550 přijde na to, že teplota mrznutí sněhu jde prudce dolů v momentě, kdy se k němu přidá sůl.

V letních měsících nevědí zmrzlináři, kam dřív skočit. Foto: unsplash
V letních měsících nevědí zmrzlináři, kam dřív skočit. Foto: unsplash

Sladké tajemství

Objev odstartuje sérii experimentů, na jejichž konce je první mražený krém. V té době je sladká dobrota výsadou výhradně urozených vrstev, panovníků a šlechty. V první polovině 17. století okouzlí i anglického krále Karla I. (1600–1649).

A to natolik, že nabídne svému dvornímu kuchaři doživotní rentu pod podmínkou, že recept na jemný krémový dezert uchová v tajnosti, aby pokrm zůstal pouze doménou královského dvora.

V roce 1649 však Karel I. přichází o hlavu a s pravidelnou odměnou za mlčenlivost mizí i kuchařova povinnost držet jazyk za zuby.

Pionýr dei Coltelli

Ve stejném století objevuje její lahodnou chuť i prostší veřejnost, i když zatím jen v omezené míře. V Paříži se pionýrské role ujímá Ital Procopio dei Coltelli (1651–1727), majitel Café Procope, vůbec první kavárny ve francouzské metropoli.

Po jeho zmrzlině se základem z mléka, smetany, másla a vajec se jen zapráší. V první polovině 18. století dorazí žádaný pamlsek i do střední Evropy. Vyrábí se ze šlehaných žloutků, cukru a smetany.

Do této směsi se pak přidávají ještě další přísady, jako ovoce, vanilka nebo kakao. Netrvá dlouho a do zástupu zmrzlinových obdivovatelů se přidává i Amerika.

Podle amerických dietologů je zmrzlina lékem na špatnou náladu. Foto: pxfuel
Podle amerických dietologů je zmrzlina lékem na špatnou náladu. Foto: pxfuel

Zapomenutý patent

Právě tam v roce 1790 vyvine jistá Nancy Johnsonová první stroj na výrobu zmrzliny. Skládá se z nádoby se zmrzlinovou směsí, která se pomocí ruční kliky otáčela v další, větší nádobě, plné ledu a soli.

Mezi prvními zákazníky má údajně být i prezident George Washington (1732–1799).

Svůj převratný vynález si však roztržitá Američanka zapomene patentovat, a tak do dějin oficiální vstoupí až v roce 1846 (některé zdroje uvádějí rok 1848) díky iniciativě jistého Mr. Younga. Přístroj nazve kolegiálně Johnson Patent Ice Cream Freezer.

Nástup 19. století ze zmrzliny definitivně strhává nálepku produktu dostupného jen mocným a bohatým a sladký dezert vyráží vstříc obyčejným lidem. Objevuje se v nabídkách předních amerických a evropských restaurací a kaváren.

Zmrzlina pro všechny

V roce 1851 si americký mlékař Jacob Fussell všimne, že v některých ročních obdobích nejde smetana tolik na odbyt. Začne z ní proto vyrábět zmrzlinu, kterou pak prodává dalším mlékařům, čímž se vlastně stává zakladatelem první továrny na zmrzlinu.

Na konci 19. století se prodej zmrzliny přesunuje do ulic, na počátku toho dalšího pak díky Italovi Marchionimu (1868–1954) přibude zmrzlinový kornout, následovaný zmrzlinou mezi dvěma oplatkami a posléze první zmrzlinou s dřívkem.

Za druhé světové války je chladivý pamlsek oblíbeným prostředkem Američanů na zlepšování morálky v mužstvu. V západním Pacifiku je dokonce zřízena „plovoucí zmrzlinárna“. Po skončení bojů Ameriku zachvátí doslova zmrzlinová mánie.

V roce 1946 se jí v USA spotřebuje až 20 litrů na osobu ročně. Další léta 20. století pak přináší zjednodušení její výroby a všechny možné myslitelné i nemyslitelné příchuti, barvy i tvary, které se s rozmachem chladniček a mrazáků dostávají i do domácností.

Foto: Tit Foto: pxfuel Zdroj fotografií: pxfuel, unsplash
Související články
Lifestyle
Tři pečené symboly Velikonoc: Mazanec, beránek a jidáše
„Jak pastýř pase své stádo, beránky svou paží shromažďuje, v náruči je nosí, březí ovečky šetrně vede,“ tak vystupuje Bůh ve Starém zákoně. Hebrejská tradice považuje ovci a jehně za symbol člověka jako člena Božího stáda. Nejčastější obětí Bohu se stává právě beránek, přikazuje to ve starozákonních předpisech Mojžíšův zákon. Nový zákon jako beránka označuje ukřižovaného […]
Lifestyle
Smrt Diany! Byl řidič pod vlivem alkoholu a antidepresiv?
Princezna lidských srdcí se konečně vymaňuje z nešťastného manželství s princem Charlesem. Novou lásku nachází v egyptském obchodníkovi Dodim Al-Fayedovi. Paparazzi ji ale nepřestávají pronásledovat. V noci z 30. na 31. srpna 1997 se jí snaha o útěk před nimi stává osudnou. Co se tehdy stalo? A opravdu zavinili senzacechtiví fotografové smrt všemi milované lady Di? Je 29. července 1981 […]
Lifestyle
Lesk a bída starověké čínské kultury
Starobylá čínská kultura, která obohatila celý svět, měla již za sebou v době, kdy obyvatelé střední Evropy stále ještě žili jako divoši, dlouhou dobu rozvoje. Přesto i zde najdeme až divošské zvyky… „Zlaté lotosy“ Jedním z nich je i tradice čínsky poeticky označovaná jako „zlaté lotosy“. Jedná se o umělé zmenšování ženských nohou. Celý tento […]
Lifestyle
Sněhové vločky: Přezdívka generace Z
Jako generace sněhových vloček jsou označováni lidé narození zhruba mezi roky 1995 a 2010. Jedná se o tak zvané zoomers neboli představitele generace Z, případně o pozdní mileniály, tedy generaci Y.   Označení odkazuje na jejich přesvědčení o vlastní jedinečnosti, protože žádné dvě sněhové vločky nejsou stejné, stejně jako na jejich přílišnou křehkost, zvýšenou citlivost […]
reklama
lifestyle
Juan Manuel Fangio: Automobilový závodník, kterého unesli mizerní řidiči
Když dnes sledujeme závody formule 1, nebýváme zvyklí, aby některý z jezdců tak dlouho vládl stupňům vítězů, jako to dokázal Juan Manuel Fangio. V roce 1958 chyběl ale jen krůček k tomu, aby jeho kariéra skončila tragédií. A k té se vůbec neschylovalo na závodní dráze. Když na sklonku 40. let začíná být talentu Juana […]
Slavné osobnosti s psychickými poruchami
Duševní poruchy se nevyhýbají ani slavným osobnostem, naopak v minulosti jimi trpěl nejeden panovník, což mohlo vést až k rozpoutání války. Maniodepresivní psychózou či bipolární poruchou, kdy se u člověka střídají stavy mánie a deprese, trpí například herečka Catherine Zeta-Jonesová či herec Mel Gibson. Měla ji i zpěvačka Sinead O‘Connor, zpěvák Kurt Cobain či hudební skladatel Ludwig […]
5P bezpečných chvil za volantem
Nejen náročná jízda na dovolenou, ale třeba i kratší výlety nebo služební cesty pro nás často znamenají nutnost strávit dlouhé hodiny za volantem. To pro naše tělo představuje zátěž, s níž je třeba umět se vyrovnat. Jak tedy nejlépe ve zdraví přežít dlouhé cestování? Jak dojet bezpečně do cíle? Nástrah na trase číhá mnoho, ale některá […]
Inkontinence. Noční můra až 40 procent lidí. Proč je stále tabu?
Potížemi s únikem moči trpí v České republice až 40 % lidí, zejména žen, ale příliš se o tom nemluví. Onemocnění je tabu, pacienti se o něm stydí mluvit se svými blízkými a někdy i s lékaři.   Zhoršování problémů často vede k tomu, že se pacienti kvůli strachu z „nehody“ čím dál častěji uzavírají […]
reklama
věda a technika
Fascinující lidský mozek
S ohledem na fungování lidského mozku platilo dlouho paradigma, že v dospělosti pracuje už jen s vybudovanými neurálními cestami a netvoří si nové. Až na začátku 21. století se prokázalo, že se mozek vyvíjí i v dospělosti.   Neuroplasticita či plasticita mozku je termín, který označuje vývoj změn v mozku v průběhu života jedince. Neuroplastické […]
Okřídlený zabiják B-2: Stroj připomínající můru unikne i radarům!
V klidu vstoupí do afghánského vzdušného prostoru, sestoupí na požadovanou výšku, zamíří cíl a bomby už padají na potemnělou krajinu. O několik tisíc metrů níže si nepřátelští vojáci libují, jaký mají klídek. Na radaru totiž nic nevidí. Stačí, aby se objevily a lidé se okamžitě mají na pozoru. Americká armáda to moc dobře ví, a tak […]
Fascinují Pennsylvania Station: Když orli odlétají…
Kdykoliv míří po kolejích do nebo z New Yorku hlava Spojených států amerických nebo jiní důležití tuzemští i zahraniční státníci, odjíždí z 11. nebo 12. koleje. Rozhodně nejde o konec nádraží, cestující tu mohou nastoupit do vlaků na celkem 21 kolejích obsluhovaných 11 nástupišti. A že je tu pořádně živo – kapacita tohoto nádraží je […]
Anestezie: Bolest dostala utrum díky večírku
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ponorka Triton na palubě zážitkové discovery jachty Scenic Eclipse
iluxus.cz
Ponorka Triton na palubě zážitkové discovery jachty Scenic Eclipse
V srdci nekonečných oceánů, kde tajemství a divy čekají na své odhalení, přichází Scenic Eclipse s novinkou, která překreslí mapu luxusního průzkumu podmořského světa. Triton 660/9 AVA, nejnovější pří
Napadli britskou flotilu žabí muži?
historyplus.cz
Napadli britskou flotilu žabí muži?
Řekli mu, že na jeho lodi dojde za půl hodiny k výbuchu. Podrobnosti však ze zadržených Italů nedostane. Kapitán britského bitevníku Valiant je na vážkách. Nakonec vydá rozkaz evakuovat alespoň spodní paluby…   Druhá světová válka ve Středomoří zuří naplno. Italové doposud schytali od Britů několik ponižujících porážek a touží po pomstě. Zaměří se na egyptskou
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jarní kúra, která vás postaví na nohy
panidomu.cz
Jarní kúra, která vás postaví na nohy
Ozdravné kúry jsou jednou z pěkných tradic, které zejména my ženy na jaře rády dodržujeme. V návodech na ně se ovšem skrývá malý háček. Časy se od dob našich prababiček opravdu změily. Proto vám tentokrát nabízíme moderní verzi této tradice. Tradiční jarní kúry řešily dvě věci – především přetížení jater těžkými jídly přes zimu. V
Prokletý les sebevrahů na Smolné: Straší v něm duše mrtvých nešťastníků?
enigmaplus.cz
Prokletý les sebevrahů na Smolné: Straší v něm duše mrtvých nešťastníků?
Přibližně 20 kilometrů východně od Olomouce stojí zdánlivě obyčejný kopec Smolná, nazývaný dříve též Smolno. Říká se, že tato část Oderských vrchů je prokletá. Může na tom být něco pravdy?  
Zničí lásku Žilkové a Holomáče kladný vztah k hazardu?
nasehvezdy.cz
Zničí lásku Žilkové a Holomáče kladný vztah k hazardu?
Zdá se, že herečka Veronika Žilková (62), kterou známe například ze seriálu Sedm schodů k moci, má zase hlavu plnou starostí. Když totiž sundala růžové brýle, začaly jí na partnerovi, rockerovi Jose
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
21stoleti.cz
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parc
DŮM A ZAHRADA
epochanacestach.cz
DŮM A ZAHRADA
Výstava Dům a zahrada, která se koná od 18. do 21. dubna 2024 na Výstavišti Diamant Expo v Lounech představí více než 300 prodejců okrasných rostlin, bylinek, keřů, zeleniny, cibulovin, zahradního nářadí, zahradní techniky, zahradního nábytku, hnojiv, postřiků, potravin, přírodních léčiv, ale i stavebního materiálů, topných systémů, tepelných čerpadel, fotovoltaiky, koupacích sudů, bazénů, saun a
Plněná vejce
nejsemsama.cz
Plněná vejce
Základním a tradičním symbolem Velikonoc jsou vajíčka. Váš sváteční stůl ozdobí a výborně chutnají třeba vejce plněná. Potřebujete: ✿ 5 vajec ✿ 50 g lučiny ✿ 1 lžíci majonézy ✿ 1 lžíce plnotučné hořčice ✿ 1 lžičku citronové šťávy ✿ sůl, bílý pepř ✿ špetku mleté sladké papriky ✿ hrst zelené petrželky nebo jiných bylinek 1. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte je a oloupejte.
Nechte se okouzlit krásou orchidejí
epochalnisvet.cz
Nechte se okouzlit krásou orchidejí
Mezi nejčastěji prodávané patří orchideje rodu Phalaenopsis, Oncidium a Dendrobium. Aby se jim opravdu dařilo, musíte jim věnovat tu správnou péči.   Nejdůležitější je světlo Orchidejím se nejlépe daří na parapetech oken obrácených na jih. Roztáhněte i záclony a závěsy, nepoužívejte žaluzie. Pokud i přesto začnou zasychat poupata a žloutnout listy, mají světla málo. Větrejte
Láska na konci sluchátka
skutecnepribehy.cz
Láska na konci sluchátka
S novým chytrým telefonem jsem to vůbec neuměla. Dvakrát jsem vyťukala špatné číslo. Místo švadleny to zvedl nějaký muž… Před dvěma lety jsem dostala nový moderní mobil. Jako žena nepolíbená moderními technologiemi jsem z toho nebyla moc nadšená. Vůbec jsem s ním neuměla pracovat. Jednou jsem dokonce popletla při přepisování kontaktu dvě čísla. Právě to mi
Velikonoce ve Francii: Jehněčí Gigot d’agneau
tisicereceptu.cz
Velikonoce ve Francii: Jehněčí Gigot d’agneau
Jehněčí maso nechybí na velikonočním stole ani ve Francii. Nejčastěji jde o Gigot d‘agneau (čti žigo daňó), pečená jehněčí stehna plněná česnekem. Potřebujete 200 ml kuřecího nebo zeleninového v