Domů     Chtěl si Albrecht z Valdštejna vytvořit v Jičíně stát ve státě?
Chtěl si Albrecht z Valdštejna vytvořit v Jičíně stát ve státě?

Albrecht z Valdštejna je v době stavovského povstání v roce 1618 plukovníkem moravských stavů. Pozorně sleduje politickou scénu a čeká na svoji příležitost. Chce vstoupit do habsburských služeb, a to se mu také roku 1621 podaří.

Jako plukovník císařských vojsk je Albrecht z Valdštejna (1583–1634) i prozíravým finančníkem. Když císař Ferdinand II. (1578–1637) nemá peníze, Valdštejn si panovníkovy dluhy vůči sobě nechává platit zkonfiskovanými statky.

Získává tak i frýdlantské panství, jehož centrem se stává město Jičín. Území je vyňato ze zemských desek, takže se mění v jakýsi stát ve státě. Se svou armádou směřuje Valdštejn od jednoho vítězství ke druhému, a jeho sebevědomí patřičně roste.

Protivníky s oblibou popichuje a rád mezi nimi vyvolává konflikty. Řídí se heslem „Navzdory závisti“. Z intrik, které proti němu kují vídeňští dvorští politici, si nic nedělá.

Má pocit, že jeho kariéře nic nestojí v cestě, a začíná si proto budovat své vlastní impérium.

Když císař Ferdinand II. nemá dostatek financí, svému vojevůdci platí formou konfiskovaných statků. FOTO: Justus Sustermans/Creative Commons/Public domain
Když císař Ferdinand II. nemá dostatek financí, svému vojevůdci platí formou konfiskovaných statků. FOTO: Justus Sustermans/Creative Commons/Public domain

Podnikatel s jasnou vizí

V Jičíně se poprvé objevuje v březnu roku 1621. „Město se mu zalíbilo nejen svou polohou a malebným okolím, ale i vzrůstajícím hospodářským významem,“ míní současný český historik Jindřich Francek.

Bývalý vlastník panství, rod Smiřických, ze své domény v minulosti budoval středisko zemědělství s centrálním skladem obilí. Valdštejnovi se zřejmě koncepce Smiřických líbí a chce ji dále rozvíjet.

„Vytvořím z Jičína rezidenci hodnou svého postavení,“ plánuje furiantsky. Navíc i v době chaosu probíhající třicetileté války (1618–1648) se snaží na svém panství udržet relativní klid a mír.

Frýdlantskému vévodství s centrem v Jičíně se proto přezdívá terra felix, šťastná země. Albrecht má navíc nesporné podnikatelské schopnosti i vizi. Zaměřuje se hlavně na pěstování obilí a pivovarnictví.

Albrecht z Valdštejna si vybuduje prosperující podnikatelské impérium. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Public domain
Albrecht z Valdštejna si vybuduje prosperující podnikatelské impérium. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Public domain

Kraj ušetří drancování

Když se stává velitelem císařské armády, zapojí svoje hospodářské statky okamžitě do válečných dodávek. Jako vojevůdce objednává, jako majitel panství dodává. Posílá tak zboží sám sobě a má z toho obrovské zisky.

Ani jeho poddaní ale válečnou situací příliš netrpí. „Valdštejn ovšem stupňoval své a jiné finanční požadavky na poddané při každé příležitosti.

Přesto lze říci, že žili poněkud lépe než poddaní na ostatních panstvích, protože nepoznali obvyklé drancování, zimní kvartýrování a průtahy vojsk,“ líčí Francek situaci prostých obyvatel na vévodově panství.

Valdštejn sice své poddané finančně rád přiskřípne kdykoli a kdekoli může, ale za odměnu prostí lidé zůstávají ušetřeni přítomnosti rabujících vojsk. Žoldnéřští vojáci jsou přitom skutečnou pohromou. Kam vtrhnou, tam přijde zkáza.

Vyplení, co jen jde, na zimu se ubytovávají po vesnicích, kradou a vraždí dobytek… Na Frýdlantsku se nic takového neděje.

S Axelem Oxenstiernou vedl Valdštejn tajná jednání. FOTO. Michiel Jansz. Van Mierevelt/Creative Commons/Public domain
S Axelem Oxenstiernou vedl Valdštejn tajná jednání. FOTO. Michiel Jansz. Van Mierevelt/Creative Commons/Public domain

Plány skončí v půli cesty

Naopak. Jičín pod Valdštejnovou vládou jen kvete. Vzniká místní trh, řemeslné výrobě se víc než daří. Měšťanům sice nejsou všechny pánovy kroky zrovna po chuti. „Oškube nás, kdykoli se mu to hodí,“ stěžuje si v hospodě švec svému sousedovi. „Mlč.

Dobře víš, že nebýt jeho, nikdy bys tolik bot armádě neprodal,“ okřikne ho soused. Oba velmi dobře vědí, že bohatnou jen díky Valdštejnovi. Rostoucí zisky proto nepříjemná rozhodnutí vyváží. Ovšem Valdštejn si uvědomuje, že je třeba město povznést i duchovně.

Zve proto do Jičína řád jezuitů. První mniši se dorazí v prosinci 1622 a ubytují se ve zdejším zámku. Postupně tu chtějí vytvořit centrum vzdělanosti celého kraje. Zakládají kolej, gymnázium a univerzitu.

Valdštejn sem přivádí i olomoucké kartuziány a chce zvát také další řády. Žádá, aby zde stavěly kláštery. Jenže z megalomanských plánů nakonec mnoho nezůstane.

Zavraždění Albrechta v Chebu znamená konec zlaté éry jičínského panství. FOTO: Neznámý autor- sken z knihy od uživatele: Wolpertinger/Creative Commons/Public domain
Zavraždění Albrechta v Chebu znamená konec zlaté éry jičínského panství. FOTO: Neznámý autor- sken z knihy od uživatele: Wolpertinger/Creative Commons/Public domain

Idylku překazí smrt

Když praskne, že po smrti švédského krále Gustava II. (1594–1632) vedl Valdštejn se švédským kancléřem Axelem Oxenstiernou (1583–1654) a velitelem Sasů Janem Jiřím Arnimem (1583–1641) jednání o míru, situace využijí jeho nepřátelé.

„Valdštejn je podlým zrádcem,“ přesvědčí císaře. Ten pod jejich tlakem nakonec couvne. Přichystá plán, jak svého vojevůdce sprovodit ze světa. Valdštejn je 25. února 1634 v Chebu úkladně zavražděn a frýdlantskému impériu tak končí jeho šťastná léta.

Už během března 1634 na Jičínsko vtrhnou vojáci.

„Do všech valdštejnských panství se přihnaly okamžitě italské oddíly…Vojáci všechno činili podle své libovůle, a to nejen v Jičíně…zabíjeli dobytek, odváželi obilí, loupili koně, že se nemohlo obávat horších věcí od nepřítele,“ popisuje poměry na panství po Valdštejnově smrti jezuitský kronikář. Zlatá éra Jičína definitivně končí.

Foto: Creative Commons, Úvodní fotografie: pixabay
Související články
Historie
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
Opatrně prochází bránou, na níž je nápis „Arbeit macht frei“. Sovětští vojáci doufají, že dobyli nacistickou továrnu, jenže po pár krocích zírají do prázdných očí stovek lidí v pruhovaných mundúrech. Ti jsou vyhublí, mají strach a neví, co od příchozích čekat! Onoho 27. ledna 1945 postupují Sověti k polskému městu Osvětim. Rozsáhlý komplex považují za nacistickou továrnu, […]
Historie
Jaroslav Foglar: Klacky pod nohy mu hází nacisté i komunisté
Domů přibíhá po setmění a ve dveřích ho vítá zkoumavý maminčin pohled. Pozdní příchod přejde mlčením, ale na druhý den už na chlapcovu hlavu létají blesky. Při pobíhání po městě si uhnal pořádnou horečku, a tak má se skauty utrum. Stačilo by, aby bylo cokoliv jen trochu jinak a český skauting by přišel o jednu […]
Historie
Maison du Peuple: Ani 700 odborníků ho nezachrání…
Z konzervatoře ho vyhodí pro hrozné chování. V tu chvíli Victorovi Hortovi (1861–1947) velkou budoucnost neprorokuje zřejmě nikdo…   Uchytí se ale na Akademii výtvarných umění v Gentu a vypracuje na jednoho z nejslavnějších belgických secesních architektů. Obzvláště Belgická strana pracujících (Parti Ouvrier Belge) ho málem nosí na rukou. I proto, že odmítá soukromé zakázky […]
Historie
Krvavá bitva u Little Bighornu: Z útočné jednotky zbyl jen kůň
Na začátku července 1876 se ve Washingtonu se zrovna slavilo výročí vzniku Spojených států, když se v novinách objevily šokující zprávy. Indiáni porazili oddíly slavného podplukovníka Custera. Jak se nejslavnější bitva na Divokém západě odehrála? Obyvatelé velkého indiánského tábora v dnešní Montaně se pomalu probouzeli do parného dopoledne. Medicinmanovi Sedícímu býkovi, který prý dokázal vidět věci, jaké […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
reklama
lifestyle
3x bourání v matičce Praze: Nepomohou ani protesty
Má kapacitu přes 2000 míst. Jde o největší synagogu v Praze a jednu z největších na světě. Řeč je o Vinohradském templu, postaveném v novorenesančním slohu s maurskými prvky. 14. února 1945 bohužel dostane zásah při spojeneckém bombardování.   Nacisté blokují jeho hašení, i tak by ale mohl být ještě opraven. Přesto je, přes protesty […]
Tamales: Lahůdka stará přes 10 000 let
Kukuřičnou mouku uvaříte v pořádně osoleném kuřecím vývaru, do kterého přisypete anýz. Přidáte lžíci vepřového sádla a za chvíli máte hotové základní těsto. A teď už je to na vás.   Jste přesvědčení masoteriáni? Pak přidejte kuřecí, vepřové, hovězí nebo rovnou od každého kus. Chuť zvýrazněte chilli papričkami, případně dodejte zeleninu, měkký sýr a olivy. […]
Chutná pečeně, pestrá strava a placky jako fast food jsou známé už v pravěku a starověku
Máte pocit, že pravěcí a starověcí lidé to v kuchyni moc neuměli? Mýlíte se. Už tenkrát se řadili k labužníkům, kteří si dovedli vyrobit zajímavé a chutné pokrmy. Kulinářské tradice se rodily už tenkrát. Středoevropani a nejenom oni už v pravěkých dobách uměli připravit chutné jídlo pro své hladové žaludky. Vlastně prazáklad dnešní kuchyně si neseme od té […]
Sladký valčík: Proč měl cejch nemravné zábavy?
Někde jsem slyšel, že valčík byl dokonce zakázaný. Je to pravda? Ano, je to tak. Dostal označení závadného tance. To ale jenom posílilo zájem o něj. A jak tento tanec vůbec vznikl? Valčík se zrodil v rakouských Alpách někdy kolem roku 1600 jako tanec tyrolských horalů. Ovšem už v 16. století se ve Francii tančil tanec zvaný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív