Skip to content

Zrození lahůdky: Vznikla Nutella z poválečné nouze?

Nutella

„Kakao vůbec není k dostání,“ zlobí se v polovině 40. let 20. století Pietro Ferrero, který připravuje zákusky pro svoji cukrárnu. Na evropském kontinentě právě skončila 2. světová válka a kakao je luxusem určeným jen pro bohaté. Výroba čokolády se proto hodně prodraží.

„Obyčejní lidé si čokoládu vůbec nemohou dovolit,“ lituje Pietro Ferrero (1898–1949) majitel malé cukrárny a výrobny sladkostí v italském městečku Alba. Lítost ale vystřídají i obchodní úvahy. Kdo bude předraženou a nedostatkovou čokoládu kupovat, když lidé nemají peníze? Nebylo by lepší připravit nějaký pamlsek i pro chudé? Brzy se mu proto rodí v hlavě nápad, jak vytvořit cenově dostupnou lahůdku, ve které by část kakaových bobů na výrobu čokolády nahradil něčím levnějším. Tak aby si výsledný krém mohl dovolit opravdu každý. Ve své cukrárně v Albě proto experimentuje. Všimne, že v oblasti italského Piemontu, kde žije, roste spousta lísek, stromů s malými a velmi chutnými oříšky. Proto dostane nápad nahradit jimi čokoládu.

Ital Pietro Ferrero (vpravo) zakládá v italském městečku Alba malou cukrárnu a výrobnu sladkostí.
Ital Pietro Ferrero (vpravo) zakládá v italském městečku Alba malou cukrárnu a výrobnu sladkostí.

Ženu vzbudí o půlnoci

Můj dědeček se snažil najít tento recept. Byl tím úplně posedlý,“ říká Giovanni Ferrero, současný šéf proslulé rodinné firmy na výrobu sladkostí. Pietro v miskách opatrně rozmíchává do hladkého krému suroviny a pak je nechává ztuhnout. Konečně má v roce 1946 Pietro pocit, že našel ten správný poměr všech ingrediencí. Nemůže to vydržet a chce se pochlubit rodině. Ze samé radosti proto o půlnoci vzbudí svoji ženu a doslova jí vnutí do úst lžíci s pomazánkou. „Jaké to je? Co si o tom myslíš?“ ptá se jí nedočkavě a dychtí po odpovědi. Teprve když mu žena odsouhlasí, že chuť je skutečně skvělá, je si jistý sám sebou. Je totiž příliš skromný. Nyní už je ale přesvědčený, že má smysl novinku nabídnout i zákazníkům ve své cukrárně.

Pomazánka dodávaná v cihličkách dostane jméno Gianduja.
Pomazánka dodávaná v cihličkách dostane jméno Gianduja.

Maminky si stěžují

Vyrobí proto pomazánku, kterou nazve Gianduja. Jméno připomíná místní karneval. Pochoutka se skládá z 50 % lískových oříšků a 50 % čokolády, tedy kakaových bobů. Vytvoří ze směsi kostku podobnou tvaru bochníku chleba a nechává ji zabalit do potištěného alobalu. Tak se bude Gianduja dobře krájet a pokládat na chleba. Maminky snadno mohou pro své děti vyrobit sendvič k svačině. Malá holčička si rozbalí ve škole jídlo, které jí rodiče přichystali. „Fuj, chleba nechci,“ ušklíbne se a krajíc letí do koše. Zato do ztuhlé sladkosti se s radostí zakousne. „Děti si pochutnávají jenom na Gianduje a chleba házejí do koše,“ stěžují si maminky samotnému Pietrovi.

První továrna na výrobu Nutelly funguje v plném provozu už v 50. letech 20. století.
První továrna na výrobu Nutelly funguje v plném provozu už v 50. letech 20. století.

Kostku chleba promění v pastu

Cukráře to mrzí, vždyť si ještě dobře pamatuje doby válečného nedostatku a takhle plýtvat chlebem, to je prostě ostudné. V tom je s matkami neposlušných ratolestí zajedno. Přemýšlí proto o tom, jak problém vyřešit. Ví, že těžko donutí děti, aby se chovaly jinak. Nakonec je všechno ale překvapivě jednoduché. Jeho syn Michelle Ferrero (1925–2015) začne v roce 1951 pomazánku vyrábět nikoli v tuhých kostkách, ale jako pastu. Dětem pak prostě nezbude nic jiného, než sníst celý chleba potřený lahodnou pomazánkou. „Supercrema Gianduja“, roztíratelná verze, si získává v nové podobě obrovskou popularitu. V roce 1964 získává pochoutka nový název Nutella, odvozený ze slova Nut (oříšky). Lidé si hned od začátku pomazánku zamilují. Je totiž mnohem levnější. Kilo čokolády vyjde na šestinásobek ceny stejného množství pomazánky.

Chleba namazaný  pomazánkou Nutella se stává velmi oblíbenou lahůdkou.
Chleba namazaný pomazánkou Nutella se stane velmi oblíbenou lahůdkou.
Foto: refresher.sk, metronews.fr, chocolates-leonidas.com, theharlow.net, italymagazine.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Taťána Kovaříková představuje nový lookbook
iluxus.cz

Taťána Kovaříková...

Zcela výjimečné modely módní návrhářky Taťány...
Slavné tváře se zapojily do záchrany českých motýlů
iluxus.cz

Slavné tváře se zapojily do...

Střecha budovy Filadelfie na pražské Brumlovce se v...
Příběh lidského jazyka aneb kde se vzal dar verbální komunikace
21stoleti.cz

Příběh lidského jazyka aneb...

Zpupní Babylóňané se rozhodli, že postaví...
Jirka byl nejlepší muž mého života, tvrdí Kačenka
nasehvezdy.cz

Jirka byl nejlepší muž mého...

Seznámili se na konci osmdesátých let, KATEŘINA...
Hugo Haas – Bouřlivák s křehkou duší
nasehvezdy.cz

Hugo Haas – Bouřlivák s...

Jeho osud jako by předznamenala tragická...
Autonomní kamion od Tesly
21stoleti.cz

Autonomní kamion od Tesly

Prozatím jediný obrázek elektrického...
ŠAMPION ŠAMPIONŮ: Nejkrásnější designový šperk roku
epochalnisvet.cz

ŠAMPION ŠAMPIONŮ:...

Při příležitosti 34. hongkongské mezinárodní přehlídky...
V Egyptě byly objeveny 2000 let staré hrobky
21stoleti.cz

V Egyptě byly objeveny 2000...

Archeologové objevili na jihu Egypta...
Krvavá řež na Libici aneb jak se bojovalo o český trůn…
epochalnisvet.cz

Krvavá řež na Libici aneb jak...

Římský král a pozdější císař  Ota...
Světlo je přiznanou nadějí
rezidenceonline.cz

Světlo je přiznanou nadějí

Desdemona, Rosalinda, Anna Karenina, Manon Lescaut,...
Kouzlo moderní ložnice
rezidenceonline.cz

Kouzlo moderní ložnice

Ložnice s koupelnou patří k těm místům, kde člověk nabírá...
Jak si lidé ochočili kočky?
epochalnisvet.cz

Jak si lidé ochočili kočky?

Miliony koček obšťastňují své majitele po celém...