Domů     Zatracovaný sodík: Proč je to dobrý sluha, ale špatný pán?
Zatracovaný sodík: Proč je to dobrý sluha, ale špatný pán?
29.7.2016

Je hnacím motorem všech životně důležitých procesů v našem organismu. V tandemu s draslíkem reguluje vodní rovnováhu v těle a nápomocný je i při udržování homeostázy krve. Přesto patří sodík mezi často očerňované a odsuzované složky potravy.

Zatímco řada lidí mu nemůže přijít na jméno a omezují kvůli němu solení pokrmů i pití minerálních vod, druzí se jako lvi bijí za jeho „nevinu“. Pravda leží někde uprostřed. Problémy způsobuje nedostatek sodíku v těle i jeho přemíra.

Denně nanejvýš jedna lžička

Čísla Státního zdravotnického úřadu hovoří jasnou řečí. Denní potřeba sodíku v našem těle je zhruba 0,5 gramu. Při jeho přepočtu na kuchyňskou sůl je podle údajů WHO (Světová zdravotnická organizace) bezpečná denní dávka soli do 5 gramů.

Tedy maximálně jedna kávová lžička za den. V takové míře je sodík pro naše tělo dobrým sluhou. Je součástí elektrolytu, který je potřebný pro správnou funkci buněk.

Udržuje svalovou dráždivost a propustnost buněčné membrány, takže je nezbytný také pro svalovou a nervovou činnost.

Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a uplatní se i při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku, bez které bychom těžko mohli trávit. Se zvyšováním tělesné aktivity jeho spotřeba výrazně stoupá.

Nedostatek sodíku signalizuje tělo nejčastěji nízkým krevním tlakem, dehydratací, depresemi, svalovou slabostí či křečemi. Příčinou takového stavu je zejména nadměrné pocení, opakované zvracení nebo déletrvající průjem. Co když je ho ale moc?

Děti, pozor!

Přemíra sodíku dokáže v našem organismu natropit pěknou paseku. Zadržuje v těle vodu, objevují se otoky, roste krevní tlak stejně jako riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Na ty, kteří neudělají bez solničky ani krok, číhá třeba infarkt, mrtvice, ale také žaludeční vředy. Nadměrné množství soli, a tedy i sodíku, může navíc zapříčinit zvýšené vylučování vápníku a stát tak za vznikem osteoporózy.

Přehnaný příjem sodíku je strašákem zejména pro děti, které jej ještě nedokážou vylučovat tak jako dospělí. Doporučená denní dávka sodíku pro děti do jednoho roku věku je 130–180 mg. Pro děti a dospívající pak 300–550 mg.

Pozor na jeho přemíru by si měly dát i těhotné ženy. Regulaci sodíku mají v těle na starost především ledviny. Močí se ho vylučuje 90 procent.

Jeho nejvýznačnějším dodavatelem je chlorid sodný, v běžném životě známý jako kuchyňská sůl, přidávaný k dotvoření chuti jídel a do nejrůznějších potravin. A jaká je naše reálná denní spotřeba sodíku?

Průměrný denní příjem sodíku u evropské populace činí asi 3–5 g, tedy zhruba 8–11 g soli, což značně překračuje denní potřebu.

Většinu (až 75 procent) z tohoto množství dostáváme do těla ve zpracovaných potravinách, přibližně 15 procent zastupuje sůl přidaná do pokrmů při vaření či na talíři a jen asi 10 procent zastupuje sodík přirozeně obsažený v potravinách.

Zákaz pro fastfood

Bezpečný přísun sodíku tak člověk neovlivňuje ani tak omezením soli v hrnci při vaření jako uváženým výběrem toho, co kupuje a konzumuje.

Do kategorie potravin s nízkým obsahem sodíku patří třeba brambory, maso, ryby, zelenina, ovesné vločky, ovoce, rýže nebo těstoviny. Druhou partu, tedy tu, kde se sodíkem nešetří, tvoří instantní polévky, grilované maso, uzené ryby, slanina, chipsy, slané oříšky, konzervované omáčky nebo jídlo z rychlého občerstvení.

Bohaté na sodík jsou i některé minerálky. Každá minerální voda musí mít ostatně na obalu vyznačeno minerální složení pramene, takže pro zjištění informací o obsahu sodíku a dalších minerálních látek stačí zkontrolovat etiketu.

Jak je to se sodíkem v minerálkách

Přírodní minerální voda pochází z podzemního chráněného zdroje. Má charakteristický obsah minerálních látek a stopových prvků a nesmí být nijak chemicky upravena či dezinfikována. Rozlišujeme slabě, středně a vysoce mineralizované minerální vody.

Ty vysoce mineralizované se prodávají v lékárnách a slouží pro léčebné pitné kúry. Naopak slabě a středně mineralizované vody jsou vhodné pro pitný režim.

Kolik sodíku obsahuje 100 g daných potravin

Hovězí maso   0,069 g Na (0,1725 g soli)

Salám uherský            0,818 g Na (2,045 g soli)

Špenát 0,123 g Na (0,3075 g soli)

Banán 0,001 g Na (0,0025 g soli)

Celozrnný chléb         0,5 g Na (1,25 g soli)

Niva    1,408 g Na (3,52 g soli)

Eidam 30%     0,983 g Na (2,45 g soli)

Rohlík 0,6 g Na (1,5 g soli)

Kakao prášek  0,65 g Na (1,625 g soli)

Mléčná čokoláda        0,28 g Na (0,7 g soli)

Foto: en.wikipedia.org, www.drplaster.cz, www.cbsnews.com, texashealthheart.wordpress.com, www.dailymail.co.uk
Související články
Věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Věda a technika
Skutečně existuje jarní únava?
Dny jsou konečně delší, slunce začíná pěkně hřát, tráva se zelená, ptáci zpívají… a vy byste nejraději ani nevylézali z postele! Přepadla vás hrozná lenost! Anebo je to trochu jinak? Jarní únava může někdy působit jako hloupá výmluva. Zkrátka se vám nechce nic dělat. Pokud ale z pocitu vyčerpání máte závratě, nejste schopni se na […]
reklama
záhady a tajemství
Evropský unikát? Neolitické srdce Orknejí!
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland.   Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených […]
Tajemství smrti Jamese Deana
Patřil jim svět, jenže pak jejich život náhle ukončila dopravní nehoda. Ať už za ní stálo nezvládnutí řízení kvůli sjetým pneumatikám, mrtvice za volantem nebo srážka s autobusem, tyto hvězdy filmového a hudebního nebe zaplatily za osudovou chybu nejvyšší cenu. Čí život vyhasl na silnici a proč? Maminka mu umírá na rakovinu, když je mu pouhých […]
Stendhalův syndrom: Jak se projevuje nemoc z umění?
Do Florencie jezdí lidé z celého světa za úžasnými uměleckými díly a kulturními zážitky. Na některé ovšem prožitek krásna dolehne tak silně, až skončí s kombinací nepříjemných příznaků v péči lékařů. Co podivný stav způsobuje? Zrychlený tep, pocení, závratě, úzkost, bludy, mdloby, a někdy i panický záchvat. To jsou náhlé symptomy, se kterými se lidé dostávají do nemocnice Santa Maria […]
Ruiny hradu Buben: Časová smyčka dávných tragických událostí?
Zříceninu hradu Buben najdeme na Plzeňsku, na skalnaté ostrožně nad soutokem Plešnického potoka a řeky Mže. První písemná zmínka o historii nevelkého hradu pochází z roku 1349. Jeho původní jméno bylo Hrádek a dnešní jméno získal až po svých prvních majitelích, Bubnech z Hrádku. K této zřícenině se váže celá řada pověstí, z nichž nejděsivější […]
reklama
věda a technika
Dav a jeho psychologie: Má svou kolektivní mysl?
Člověk je tvor společenský a potřebuje se sdružovat do skupin, v nichž mizí pocity duševní prázdnoty a samoty. A je naprosto nepodstatné, jestli se jedná například o demonstraci, posezení s přáteli či společné sportování. Anglický filozof a fyziolog Wilfred Trotter ve své knize „Instinkty stáda během míru a války“ píše, že člověk je přístupnější hlasu […]
Zrádný jet lag: Co se při něm děje a jak mu předejít?
Že je vůně dálek opojná? Vaše tělo by asi úplně nesouhlasilo. Časová pásma totiž dokáží v jeho biorytmu udělat pořádný guláš. A to pak místo vysněné dovolené řešíte klížící se víčka, hlavu jako střep a stávkující žaludek. Tzv. jet lag neboli pásmová nemoc sice není nic, co by mělo cestovatele ohrožovat na životě, na druhou […]
Zvíře nebo rostlina? Plž, co krade chloroplasty
Co takhle dát si zelené smoothie? Pozvání by určitě neodmítl zadožábrý plž Elysia chlorotica, který překvapí vědce svou unikátní schopností: Chloroplasty totiž nestráví, ale nechá si je. A dokáže je používat. Tenhle maličký tvoreček tak může až 10 měsíců fungovat doslova na solární pohon!   V angličtině si vyslouží přezdívku „mořský slimák na solární pohon“. […]
Ožije vyhynulý blboun nejapný v rukou vědců?
Nejdřív je, pak dlouho není a teď by zase mohl být. Dronte mauricijský je jedním ze zvířat, které v současnosti už můžete vídat jen na stránkách odborných publikací. Patří totiž do kategorie „vyhynulá“. Při troše štěstí a odborného umu ale může znovu ožít. Je to dozajista nejslavnější vyhynulý pták. I když nelítá. Křídla mu zakrní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív