Skip to content

Whisky, která zrála mezi hvězdami: Jak chutná?

Chtěli byste ochutnat whisky, která zrála mezi hvězdami? Nejste sami. Palírna Ardbeg ze skotského ostrova Islay vyslala v roce 2011 na mezinárodní vesmírnou stanici 32 vzorků a nechala je tam nerušeně zrát po tři roky. Předloni se vesmírná whisky vrátila domů. A výsledky jsou překvapující.

Ve sci-fi je příběh o hrdinovi, který odletí do vesmíru a setká se tam s něčím cizím, co ho změní navždy, starý jako žánr sám. Komiksové a fantastické postavy ale necháme spát, protože hlavního protagonistu zná celý svět – je jím whisky. V roce 2011 se palírna Ardbeg na pozvání společnost NanoRacks rozhodla zúčastnit ojedinělého experimentu. Zjistit, jak mikrogravitace ovlivňuje chování terpenů neboli látek zodpovědných za chuť některých jídel a také zlatavého alkoholického nápoje, který pije půlka planety. Z ruského kosmodromu Bajkonur se proto v říjnu toho roku na palubě rakety Sojuz vydává 32 vzorků destilátu ke hvězdám. Stejný počet je uschován v obdobných podmínkách na Zemi. Nezbývá než čekat.

1
Whiskey je běžně skladována v dřevěných barelech, kde také zraje.

Grunt chuti

Základní složkou a předpokladem jedinečné chuti každé whisky je její doba zrání a druh sudů, v kterých proces probíhá. Záleží na čase i na předchozím obsahu dubového barelu, jímž typicky může být sherry, bourbon nebo třeba portské víno. Během zrání se alkohol pozvolna natahuje do dřeva a vypařuje, zatímco chemické složky obsažené ve stěnách sudu se pomalu mísí s destilátem uvnitř, vytvářeje unikátní aroma. Jenže dostat do vesmíru 200 litrový sud, který se ke zrání běžně využívá, je přinejmenším obtížné.

2
Pro přidání dřevěné složky se použijí speciální nádobky MixStix.

Sud ve zkumavce

Destilát proto putuje do kosmu ve speciálních ampulích, tzv. MixStix. Ty obsahují tekutinu a jemné dřevěné hobliny, které materiálem odpovídají normálnímu opálenému barelu po bourbonu z amerického bílého dubu, a jsou od sebe oddělené skleněnou pečetí. V momentě, kdy je zlomena, dojde ke smíšení a celý proces může začít. „Zrání v sudu je nejpodstatnější částí celého procesu,“ říká doktor Bill Lumsden, vedoucí destilování a tvoření whisky ze společnosti Glenmorangie. „Celý destilát se díky němu zjemní a nabyde chuti. Pokud byste ho vynechali, whisky by byla pálivá a ostrá.“

3
Na ISS strávily vzorky celkem 971 dní.

Hvězdný destilát

Vzorky se ze svého výletu do výšky přes 400 kilometrů, kde každý den patnáctkrát oběhnou planetu, vrací na Zemi po 971 dnech, v září 2014. Tým dr. Lumsdena je následně nechává ještě nějakou dobu dozrát, protože ví, že na testování mají jen jeden pokus a kvantita je malá. K testům, kterých se účastní i odborníci z NASA, a degustaci se tak vesmírná pálenka dostává až v září minulého roku. Analýza se sestávala ze tří fází – plynové a kapalinové chromatografie a samotné starosvětské ochutnávky. V plynné složce se nápoje takřka neliší, i obsah alkoholu mají téměř stejný, podrobný chemický rozbor však ukazuje značné rozdíly. Díky působení mikrogravitace se do destilátu sice uvolnilo mnohem více dřevěných částic, ale v obsahu ligninu, což je složka přímo zodpovědná za specifickou dřevitou chuť, dalece vedou vzorky pozemské. „Je těžké cokoliv dokázat, protože vzorků je jen malé množství,“ uvažuje o věci dr. Lumsden. „Ale mikrogravitace, zdá se, zabránila účinnému nasáknutí pálenky do dřeva.“

4
Testování a projekt má na starosti destilatér dr. Bill Lumsden.

Jak vám chutná?

Největším překvapením je však ochutnávka sama. Zředěný destilát voní po kouři, černém likéru, chutná po pečeném ovoci a rašelině s dojezdem připomínajícím antiseptické hašlerky a kouř z pálené gumy. Jinými slovy, je poměrně odporný. Lumsden se domnívá, že výsledky i tak napomohou lepšímu pochopení procesu zrání alkoholického nápoje a že chemický rozbor by se mohl užívat jako srovnávací etalon pro whisky, která dozrála špatně. Ne všechny odvážné pokusy zkrátka končí vždycky úspěchem.

Foto: whiskyadvocate.com, wikia.org, wikipedia.org, shutterstock.com, nasa.gov
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika Zobrazit více …