Skip to content

Víte, odkud pochází zmrzlina? Z Afriky!

Hypotéz o původu zmrzliny je celá řada. Některé teorie tvrdí, že pochází z Mongolska, jiné že z Číny, recept na její výrobu prý dokonce přivezl do Evropy Marco Polo. Nejpravděpodobnější je však nejnovější teorie, že zmrzlina pochází ze severní Afriky.

Zmrzlinu znali už starověké národy, šlo však o obyčejný sníh přelitý sladkou šťávou.
Zmrzlinu znali už starověké národy, šlo však o obyčejný sníh přelitý sladkou šťávou.

Jasmín a růže 

Africký původ zmrzliny potvrzuje také název původní zmrazené lahůdky, což byl vlastně horský sníh ochucený jasmínem a růžemi. Arabové prý převzali tajemství výroby zmrzliny od Peršanů, kteří sníh přelitý ovocnou šťávou znali již 400 let př. n. l. Nazýval se arabsky „scherbet“, což si Italové později tak trochu zkomolili na sorbet. Tuto ledovou pochoutku přinesli poprvé na evropský kontinent Maurové, kteří si v roce 965 podmanili Sicílii.

Do Evropy, přesněji do Itálie, přivezli postup výroby zmrzliny Maurové již v 10. Století.
Do Evropy, přesněji do Itálie, přivezli postup výroby zmrzliny Maurové již v 10. Století.

Sladké ovoce a smetana

Základem moderní zmrzliny, kterou si Sicilané přivlastnili, bylo čerstvé ovoce jako citrony, pomeranče, mandarinky či moruše. Později přibyly i různé druhy ořechů a mandle. Italové obohatili zmrzlinu také o smetanu a cukr. To už se začala podobat té dnešní husté, smetanové zmrzlině, jak ji známe z italských cukráren pod názvem gelato. Když Maurové opustili v 11. století Sicílii, umění výroby gelata zůstalo a jako první se výroby chopily jeptišky. Zmrzlina vynášela tolik, že kláštery, které se věnovaly její výrobě a prodeji, rychle bohatly.

První nanuky, tedy zmrzliny na dřívku se objevily již v roce 1921.
První nanuky, tedy zmrzliny na dřívku se objevily již v roce 1921.

Ta pravá italská…

V 18. století se zmrzlina rozšířila i do dalších evropských zemí a přibývalo nejrůznějších příchutí. Oblíbená byla zejména ovocná, vanilková a čokoládová. Dnešní průmyslově vyráběné zmrzliny mají k té pravé italské hodně daleko a vyrábějí se především z rostlinných tuků, vody, umělých ochucovadel a barviv. Italské gelato je vyráběno podle původních receptur pouze ze smetany a přírodního ovoce či dalších příchutí.

Foto: Shutterstock.com, wikipedia.com, pinterest.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti Zobrazit více …