Skip to content

Vděčíme za majonézu mlsným Francouzům?

Mayonnaise_1

Kuchař šlehá v nádobě olej s vejci. Došla mu smetana, a tak musel vzít za vděk tím, co je zrovna po ruce. Nejlépe se jako náhražka hodí právě olej. Jeho obavy, jestli bude společnosti večer chutnat, se ukážou zbytečné. Mlsné jazyky Francouzů nešetří uznáním.

Hned v prvním roce sedmileté války (1756–1763) slaví Francouzi vítězství nad Brity u Port Mahonu na Menorce, jednom z Baleárských ostrovů ve Středozemním moři. Britská vojska poráží francouzský vévoda Armand de Vignerot du Plessis de Richelieu (1696–1788), prasynovec slavného kardinála. „Přichystejte hostinu na oslavu vítězství,“ pokyne Richelieu šéfkuchaři v polním ležení. Ten má spoustu práce s přípravami, během nichž ovšem zjistí, že mu došla smetana.

Francouzský vojevůdce Armand de Vignerot du Plessis de Richelieu je podle legendy považovaný za objevitele kulinářské lahůdky.
Francouzský vojevůdce Armand de Vignerot du Plessis de Richelieu je podle legendy považovaný za objevitele kulinářské lahůdky.

Obstarat v polních podmínkách jinou není jednoduché. Původní plán ušlehat omáčku z vajec a smetany proto dostává trhliny. Co teď? „Musím vymyslet něco jiného, smetanu něčím nahradit,“ přemítá a přitom mu na poličce padne do oka lahev s olivovým olejem. Ušlehá ho se syrovými vejci do krému. Když večer představí svoji novinku na slavnostní tabuli, sklidí pochvalné výkřiky přítomných.

Do majonézy se používá olej. Údajně měl nahradit smetanu, která nebyla k dispozici.
Do majonézy se používá olej. Údajně měl nahradit smetanu, která nebyla k dispozici.

Požádal kuchaře o recept?

Jiné prameny vyprávějí celý příběh trochu jinak. Richelieu prý v noci po onom slavném vítězství nad Brity osaměle bloumá ulicemi Port Mahonu. Dostane hlad, a proto zamíří do jedné z menších prostých hospůdek. Kuchař mu nabídne maso a doplní ho omáčkou, jejíž chuť vévodu uchvátí. Na odchodu proto požádá o recept. Hostinský mu ho ochotně prozradí. Vévoda si odveze tajemství výroby omáčky s sebou do Francie.

Jeanne-Antoinette Poisson, markýza de Pompadour, vítá vévodu de Richelieu doma. Nejspíš i ona ochutnala novou omáčku.
Jeanne-Antoinette Poisson, markýza de Pompadour, vítá vévodu de Richelieu doma. Nejspíš i ona ochutnala novou omáčku.

Po návratu ho slavnostně vítá Jeanne-Antoinette Poisson, markýza de Pompadour (1721–1764), milenka francouzského krále Ludvíka XV. (1710–1774), která na Richelieovu adresu poznamená, že „jeho hvězda stoupá a nikdy nezhasne“. Zřejmě i ona brzy ochutná onu lahodnou omáčku. Vévoda ji totiž zcela jistě předá svým kuchařům a omáčka nazvaná podle místa svého vzniku – Mahonnaise – se poté šíří nejenom po Francii, ale i do celé Evropy.

Foto: wikimedia.org, on-spoon_.beirutnightlife.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Kuriozity Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Šperky s puncem výjimečnosti
iluxus.cz

Šperky s puncem výjimečnosti

Hledáte-li osobité šperky vytvářené s radostí a láskou,...
Opravdu válčil Hitler s Leninem na černobílém poli?
epochalnisvet.cz

Opravdu válčil Hitler s...

Že bílá má výhodu, pozná už poslední...
Studená válka Postlerové s matkou
nasehvezdy.cz

Studená válka Postlerové s...

Sotva někdo může říct, že by herečku...
Tvoří mravenčí larvy speciální kastu?
21stoleti.cz

Tvoří mravenčí larvy...

Nejmladší obyvatelé mravenišť, mravenčí larvy, zastávají...
10 nejextrémnějších měst na světě
epochalnisvet.cz

10 nejextrémnějších měst na...

Některá města jsou unikátní a extrémní. Ve...
Světlo je přiznanou nadějí
rezidenceonline.cz

Světlo je přiznanou nadějí

Desdemona, Rosalinda, Anna Karenina, Manon Lescaut,...
Kouzlo moderní ložnice
rezidenceonline.cz

Kouzlo moderní ložnice

Ložnice s koupelnou patří k těm místům, kde člověk nabírá...
Matoucí příroda: Proč z nebe prší žížaly?
epochalnisvet.cz

Matoucí příroda: Proč z nebe...

Skotští středoškoláci s jekotem prchají z hřiště....
V Praze se vytřídilo za rok přes 91 tun kovových obalů
21stoleti.cz

V Praze se vytřídilo za rok...

První rok můžeme na ulicích vidět tzv. šedé...
Hana Mašlíková: Obětí drsné kritiky!
nasehvezdy.cz

Hana Mašlíková: Obětí drsné...

Moderátorka Snídaně s Novou Hana Mašlíková (35) by...
Opulence ve stylu art deco
iluxus.cz

Opulence ve stylu art deco

Pokud bychom měli možnost se do nějakého...
Střely ze srpna 1968 budou na fasádě Historické budovy Národního muzea viditelné i po její rekonstrukci.
21stoleti.cz

Střely ze srpna 1968 budou na...

21. srpen 1968 byl jedním ze zásadních mezníků...