Skip to content

Smažený řízek proslavil mlsný vojevůdce

„Co budu dělat?“ ptá se nešťastně kuchař na vídeňském dvoře. Má panovníkovi připravit zbrusu novou specialitu, jenže jedna z nejdůležitějších surovin mu v kuchyni chybí. „Parmezán prostě vynechám,“ povzdechne si a zadoufá, že císaři snad bude chutnat i tak.

Vídeňský dvůr se bez služeb českého vojevůdce Jana Josefa Václava Radeckého (1766–1858) neobejde. V roce 1848 musí uklidnit situaci v Itálii, kde dochází k sérii povstání a země hrozí svojí nezávislostí na Rakousku. Radecký proto táhne do Milána, a to přesto, že je mu tehdy už 82 let. Ani vojenské operace ale ve starci nepotlačí labužnické chutě.

Maršál Josef Václav Radecký objeví v Itálii kulinářskou lahůdku.
Maršál Josef Václav Radecký objeví v Itálii kulinářskou lahůdku.

Po kuchaři chce recept

V srpnu 1848 už odolávají rakouským vojskům jedině Benátky (padnou až o rok později v srpnu 1849). Právě v tomto městě na lagunách se Radecký během svého tažení zastaví na večeři. Má hlad, a tak si v benátském hotelu Danieli poručí chutné jídlo. Zdejší číšník mu naservíruje specialitu italských kuchařů zvanou Cotoletta alla Milanese. Dozlatova osmažený plátek masa neodolatelně voní, a tak do něj zapíchne vidličku a nožem kousek odřízne. Je nadšený a žádá kuchaře o recept.

Přírodní zlato. Už ve starověku kuchařovali obalovali zlatem plátky masa. Mohli si to ale dovolit jenom boháči.
Přírodní zlato. Už ve starověku kuchaři obalovali zlatem plátky masa. Mohli si to ale dovolit jenom boháči.

Na císařském dvoře nemají sýr

V příští depeši, adresované vídeňskému dvoru, už líčí nejenom aktuální politickou situaci, ale připojuje i popis přípravy nové lahůdky. V Rakousku se tehdy v prosinci 1848 ujímá vlády císař František Josef I. (1830–1916). Právě jemu má císařská kuchyně nový pokrm připravit. Plátek dobře naklepaného masa se obalí v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi parmezánu a strouhanky. Mouka, vejce i strouhanka jsou v císařské kuchyni samozřejmostí. Když ale dojde na parmezán, situace je o poznání horší. Kuchař se bez něj musí obejít. Naštěstí císař je nadšený i tak.

Rakouský císař František Josef I. přijde novince v jídelníčku okamžitě na chuť.
Rakouský císař František Josef I. přijde novince v jídelníčku okamžitě na chuť.

Obalovali maso ve zlatě?

Podle historiků gastronomie ovšem řízek není původním italským jídlem. V určité podobě ho znali už staří Řekové. Od 9. století se pak prý na hostinách římských císařů servírovaly masové kousky obalované v plátcích zlata. Tuto nákladnou lahůdku připravovali po jejich vzoru také kuchaři šlechticů, kteří si to mohli dovolit. Tato úprava masa se dále šířila do severní Afriky, do Španělska a nakonec do Itálie. Ve středověku, zřejmě někdy v 16. století nahradila zlaté plátky strouhanka.

Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Kuriozity Zobrazit více …