Skip to content

Slaninu má nahradit mořská řasa! Prý chutná stejně a je zdravější

dulce-seaweed-bacon@2x

Opražená slanina, třeba k vajíčkům, je nejen základ každé anglické snídaně, ale jedna z nejoblíbenějších pochoutek. Oproti tomu mořské řasy na jídelníčku sice sbírají body za to, jak jsou zdravé, nicméně s chutí příliš popularity nezískaly.

Pokud tedy nebudeme počítat japonské sushi. Nemusí to ale trvat dlouho a mořské řasy slaninu nahradí. Pracují na tom vědci z Oregonské státní univerzity, kterým se podařilo vypěstovat cosi málo pravděpodobného – mořskou řasu s chutí slaniny.

Oproti klasické slanině je tato mořská řasa zdravější, má dostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů a usušená obsahuje skoro 16 procent bílkovin.
Oproti klasické slanině je tato mořská řasa zdravější, má dostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů a usušená obsahuje skoro 16 procent bílkovin.

Ruducha s volským okem

Svůj objev si již nechali patentovat.  Konkrétně jde o kmen červené mořské řasy, tedy ruduchy, druhu Palmaria mollis. Testy prý ukazují, že pokud listy osmažíte či opečete, získá řasa výraznou chuť slaniny. Protože jde navíc o červenou řasu, mohou mít lidé pocit, že i jako slanina vypadá. Vzhled a chuť ale není to jediné zajímavé. Laboratorní řasa roste totiž rychleji, než její příbuzné v mořích. Navíc má má vysoký obsah minerálů, vitamínů a antioxidantů a usušená obsahuje skoro 16 procent bílkovin. Vědci jí nyní dokáží vypěstovat okolo 10 kilogramů týdně a připravují její průmyslovou výrobu.

Foto: oregonstate.edu
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Příroda Zobrazit více …